Ana Sayfa Vergi Kurumlar vergisinden doğan alacaklarımızı geçici vergi ile mahsup edebilir miyiz?

    Kurumlar vergisinden doğan alacaklarımızı geçici vergi ile mahsup edebilir miyiz?

    özel eğitim kurumlarınızda çalıştırdığınız öğretmenlere Temmuz ve Ağustos aylarında ödediğiniz ücretlerin üçüncü dönem kurum geçici vergi matrahı ile ilişkilendirilmesi gerektiğinden, anılan ücret ödemelerinin ikinci dönem kurum geçici vergi matrahının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

    416
    0

    %5 kurumlar vergisi teşvikini önceki yıllar muhtasar beyannamelerimize mahsup ettik. Bu yıl 3. geçici vergi ödememizden mahsup etmek istiyoruz. Geçici, KDV veya muhtasar ödemesi fark eder mi?

    İstediğiniz vergi borcuna mahsup talep edebilirsiniz.

    Bir mükellefimiz aldığı navlun hizmetine ilişkin faturalı ilgili dönemde almayı, karşı tarafta düzenlemeyi unutmuş. Dönem geçtikten sonra fark ediyorlar. Acaba hizmetin alındığı dönemde gider tahakkukuna atıp satıcının bir sonraki geçici vergi döneminde düzenlediği bu faturayı giderleştirebilir miyiz?

    Faturasız gider tahakkuku yapılamaz.

    181.GELİR TAHAKKUKLARI

    Üçüncü kişilerden tahsili ya da bunlar hesabına kesin borç kaydı hesap döneminden sonra yapılacak gelirlerin, içinde bulunan döneme ait olan kısımlarının izlendiği hesaptır.

    İşleyişi :

    Dönem sonlarında, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili hasılat ve gelir hesapları karşılığında bu hesaba borç kaydedilir. Sonraki dönemde, alacakların kesinleşmesiyle hesaptaki tutarlar bu hesabın alacağına karşılık ilgili hesapların borcuna geçirilerek kapatılır.

    38.GELECEK AYLARA AİT GELİRLER VE GİDER TAHAKKUKLARI

    Bu grup, içinde bulunulan dönemde ortaya çıkan ancak gelecek aylara ait gelirler ile faaliyet dönemine ait olup ödenmesi gelecek aylarda yapılacak giderlerden oluşur.

    381.GİDER TAHAKKUKLARI

    Gelecek aylarda ödemesi yapılacak ve kesinlikle belgeye dayalı gider tahakkuklarının izlendiği hesaptır.

    İşleyişi :

    Yapılan tahakkuklar ilgili gider ve zarar hesaplarına borç, bu hesaba alacak, yapılan ödemeler borç kaydedilir

    Özelge: Özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere Temmuz ve Ağustos ayında yapılan ücret ödemelerinin giderleştirilmesi hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

    Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 8-391 28/04/2011
    Konu : Öğretmenlere Temmuz ve Ağustos ayında yapılan ücret ödemelerinin giderleştirilmesi

     İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin tetkikinden, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz, iktisadi işletmenize ait özel eğitim kurumlarınızın bulunduğu, işletmenizin hesap döneminin takvim yılı olduğu belirtilerek, özel eğitim kurumlarınızda çalıştırdığınız öğretmenlere Temmuz ve Ağustos aylarında ödediğiniz ücretlerin ikinci dönem kurum geçici vergi dönemi sonu itibariyle gider tahakkukunun yapılarak söz konusu ödemelerin ikinci dönem kurum geçici vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasıyla kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiş, maddenin ikinci fıkrasıyla da safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Bu hükümler uyarınca tespit edilecek kurum kazancından, Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

    Safi kurum kazancının tespiti için atıf yapılan 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, ticari kazancın tarifi yapılırken, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmış ve ticari kazançta vergiyi doğuran olay tahakkuk esasına bağlanmıştır.

    Anılan Kanunun bilanço esasında ticari kazancın tespiti ile ilgili 38 inci maddesinde, Bilanço esasına göre ticari kazancın teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet fark olduğu,  bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olunacağı hükmüne yer verilmiş olup, anılan Kanunun  40 ıncı maddesinde ise, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespit edilmesi sırasında indirilmesinin kabul edileceği hükmüne yer verilmiştir.

    Bilindiği üzere, ticari kazancın tespitinde iki temel ilke geçerlidir. Bunlar “dönemsellik” ve “tahakkuk esası” ilkeleridir. Tahakkuk esası ilkesi, gelir veya giderin tahsil edildikleri ve ödendikleri döneme bakılmaksızın miktar ve mahiyet itibariyle kesinleşmiş olmasını ifade eder. Bu esas dikkate alındığında bir gelir unsurunun, mahiyet ve tutar itibariyle kesinleştiği dönem kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir. Dönemsellik ilkesi ise, her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasıdır. Bu ilke uyarınca gelir ve giderlerin ilgili oldukları dönemde kaydedilmesi gerekir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, özel eğitim kurumlarınızda çalıştırdığınız öğretmenlere Temmuz ve Ağustos aylarında ödediğiniz ücretlerin üçüncü dönem kurum geçici vergi matrahı ile ilişkilendirilmesi gerektiğinden, anılan ücret ödemelerinin ikinci dönem kurum geçici vergi matrahının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMali müşavirler kendileri için gerçek kullanıcı bildiriminde bulunur mu?
    Sonraki İçerikSM Belgesine sahibim. Kendi adıma küçük bir ticaret işi yapmak için şahıs firması kurmak istiyorum. Muhasebesini kendim tutabilir miyim?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz