Ana Sayfa Vergi Kurumlar ve gelir vergisi matrah artışlarını %20’lik oran üzerinden yapabilir miyiz?

    Kurumlar ve gelir vergisi matrah artışlarını %20’lik oran üzerinden yapabilir miyiz?

    465
    0

    Mükellefimiz stok affından yararlanarak kayıtlarda var olan ancak fiilen bulunmayan emtialar ilişkin düzeltme yapacaktır.
    Tespit edilen rakam kar marjlı da ilave ederek yaklaşık 800.000 TL olup KDV oranı %8 ile 864.000 TL olarak faturalandırma yapılacaktır.
    1-) Düzenlenen bu fatura ağustos ayı diğer işlemlerle birlikte KDV beyanına dahil mi edilecektir?

    2-) 7326 6/2-a maddesi için olan beyan da sadece hesaplanan 64.000 TL KDV rakamı beyan edilecek 3-) Mükellefin yaklaşık 350 bin TL KDV devri mevcut olduğu için stok affı nedeni ile beyan edilen fatura için bir KDV ödeme durumu söz konusu olmayacak
    4-) ilgili dönem geçici beyanda mevcut işlemlerle birlikte beyana dahil edilecektir. Bu süreçte yapılacak işlemler doğru mudur?

    BAHSETTİĞİNİZ KONULARI DİĞER KONULARI İÇEREN REHBERİMİZ AŞAĞIDAKİ LİNKTEDİR.
    BU BİLGİLER SİTEMİZE HAZİRAN AYI BAŞINDA EKLENMİŞTİR.REHBERİ İNCELEYİNİZ. https://www.ismmmo.org.tr/dosya/2599/Mevzuat-Dosya/09062021-alacaklarin-yeniden-yapilandirilmasi.pdf


    STOK AFFI BEYANNAMELERİ; İŞLETMEDE FİİLEN OLAN ANCAK, KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA İÇİN;
    Beyan; Normal KDV beyannamesi ile DEĞİL GİB bdp programındaki 7326 sayılı Kanun Stok beyanı / 6/1-c kodlu beyanname verilecektir.

    KAYITLARDA YER ALDIĞI HALDE İŞLETMEDE OLMAYAN MALLAR İÇİN;
    Beyan; Normal KDV beyannamesi ile DEĞİL GİB bdp programındaki 7326 sayılı Kanun Stok beyanı / 6/2-a kodlu beyanname verilecektir.

    7326 sayılı kanun ile ilgili
    1- Gelir ve kurumlar vergisi yönünden matrah artırımı yapacağım mükellefler var. Beyanları zamanında vermiş olmalarına rağmen ödemeleri zamanında yapıp yapmadıklarından emin değilim %15 oran ile beyan etsem ve çıkan vergiyi ödeseler daha sonra %20 oran ile beyan etmemiz gerektiği ortaya çıkar ise yaptırımı ne olur. Sadece aradaki farkı ve faizi mi öderler yoksa matrah artırımından yararlanma haklarını kayıp mı ederler?
    2- 2020 yılına kadar yurtdışında yaşayan ve gerçekte geliri babası almış olmasına rağmen işyeri ve mesken kira geliri elde etmiş gibi gösterilmiş bir mükellefim var 2020 yılının sonlarına kadar hiç bir vergi mükellefiyeti yok. Böyle bir durumdan haberi olmadığı için hiçbir beyanname de vermemiş. Babası vefat edince Türkiye’ye döndü ve 2020 yılı sonu gibi işletme hesabı mükellefiyet tesis ettirdi. 2019 ve öncesi seneler ile ilgili kira tutarları vs. ile ilgili hiçbir bilgimiz olmadığı için pişmanlık ile beyan veremiyoruz. Direkt matrah artırımı beyanı verip asgari tutarları ödemek mümkün mü? 

    1-Sistem oto kontrol yapmaktadır. % 15 vergileme şartları var ise kabul etmektedir. Yoksa % 20 vergi hesaplanmaktadır.
    2-Şu an bağlı olduğu VD aşağıdaki linklerde bulunan kurallara göre matrah artırımı bildirimleri verilir. MATRAH ARTIRIMI REHBERİ LİNK https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/7326_Matrah.pdf

    PİŞMANLIK İLE VERİLECEK BEYAN LİNKİ https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/7326_Pismanlik.pdf


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİngiltere’de Eylül ayı Faiz Oranı Kararı piyasa beklentilerine paralel %0,10 olarak açıklandı
    Sonraki İçerikTESK Genel Başkanı Palandöken: “Gıda Ürünlerine Gramaj Standardı Getirilmeli”

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz