Küresel ve bölgesel ticarette son dönemde meydana gelen değişiklikler ve kaymalar Çin’in küresel ticaretteki payını azaltmış bulunmaktadır. Buna karşılık Güneydoğu Asya’nın diğer ülkeleri, Avrupa ve Latin Amerika’nın dünya ticaretindeki payı artmış bulunmaktadır.
Uluslararası araştırma kuruluşlarının yaptığı güncel araştırmaya göre tüketim ürünleri ve perakende alanında Çin’in küresel ticaretteki payı 2019 yılında geçen yıla göre yüzde 4 oranında azalarak yüzde 42’ye gerilemiş bulunmaktadır.
Diğer yandan, aynı dönemde Çin dışındaki Güneydoğu Asya ülkelerinin payı yüzde 1 artışla yüzde 14’e çıkarken, Avrupa’nın payı yüzde 1 artışla yüzde 21’e çıkmış, Latin Amerika’nın payı ise aynı dönemde yüzde 1 artışla yüzde 7 olmuştur.
Ucuz tüketici ürünlerinde 2019 yılında dünya genelinde pazar payını en çok artıran 3 ülke Bangladeş, Meksika ve Vietnam olmuştur. Bu 3 ülkenin arasında Meksika ve Vietnam, ABD-Çin ticaret savaşından en çok yararlanan 2 ülke olmuştur.
Bu kapsamda Meksika daha çok ABD’ye olan coğrafi yakınlığından istifade ederken, Vietnam’ın avantajı ise Çin’e olan yakınlığı ve son dönemde başta AB ile olmak üzere imzaladığı STA’lardır.
Aynı araştırmaya göre küresel bazda düşük maliyetli tüketici ürünleri üreten ve ihraç eden firmalar, pandemi döneminde daha çok talepteki düşüş sorunuyla, satışlarını online kanallara yönlendirme ve mali zorluklarla baş edebilme gibi konulara yoğunlaşmıştır.
Kaynak: İHKİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.