Ana Sayfa Dünya Küresel Ekonomideki Hızlı Canlanma Avusturya’da Fiyat Artışına Neden Oldu

    Küresel Ekonomideki Hızlı Canlanma Avusturya’da Fiyat Artışına Neden Oldu

    355
    0

    Küresel ekonomideki hızlı canlanma sonrasında Avusturya’daki üretimin yetersiz kalması nedeniyle arz darboğazları ortaya çıkmaya başladı ve fiyatlarda artış oldu.  Avusturya’da, 2021 yılının ikinci çeyreğinde %3.6 ekonomik büyüme görüldü. Söz konusu büyümedeki esas faktör konaklama sektöründeki canlanmadan dolayı oldu.  Diğer taraftan, işsizlikteki düşüş eğilimi bu dönemde de devam etti.

    Avusturya’daki yerli sanayi şirketlerinin yaklaşık %32’si son zamanlarda üretimin önündeki en önemli engelin malzeme kıtlığı olduğunu belirtiyor. Endüstriyel hammadde fiyatları Ocak 2020-Nisan 2020 tarihlerindeki kriz döneminde %14 düşmüş olmasına rağmen, Nisan 2020-Mayıs 2021 döneminde dolar bazında iki katından fazla artış kaydetti. Bununla birlikte, arz darboğazları sadece fiyat artışlarına değil, aynı zamanda başka kısıtlamalara da yol açtı. Örneğin otomotiv sektöründe talepte yaşanan patlamaya rağmen, önemli yarı iletken (mikroçip) kıtlığı nedeniyle kısa süreli çalışma kayıtları arttı.

    Mevcut durumda, Avusturya’daki ekonomik büyüme son derece güçlü bir şekilde devam ediyor. 2021 yılının ikinci çeyreğinde (Nisan-Haziran), Avusturya’daki ekonomik üretim, bir önceki çeyreğe kıyasla %3,6 büyüdü (Avro bölgesindeki büyüme %2,2 olarak kaldı). Bu artış temel olarak, konaklama sektöründeki katma değer kazanımlarından kaynaklandı.

    İstatistik Avusturya tarafından yapılan bir tahmine göre, talep patlaması ve arz kıtlığının bir sonucu olarak, Avusturya’da tüketici fiyat enflasyonu son zamanlarda %3’ün üzerine çıktı. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı yüzde 7.7’ye (318.700 kişi) düştü.


    Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı / Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikE ticaretin hızlı büyümesi, internetten yapılan kartlı ödemelerin 2020 yılında adet bazında %41, tutar bazında ise %46 büyümesini sağladı
    Sonraki İçerikOnline Eğitim: Sosyal Platformlarda Marka Kimliği Yaratma 24 Eylül 2021

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz