Ana Sayfa Vergi Kur zararını sonraki yıllarda toplu olarak giderleştirmenin mevzuat açısından bir sakıncası var...

    Kur zararını sonraki yıllarda toplu olarak giderleştirmenin mevzuat açısından bir sakıncası var mıdır?

    Bilançoda yer alan Yabancı para birimli Paralar Banka mevduat hesabı Borçlar ve alacaklar Her geçici vergi dönemi sonunda Kur değerlemesi yapılması gerekir. Şirketin faal, gayri faal olmasının bir önemi yoktur

    288
    0

    Mükellefimiz 4 yıl önce almış olduğu euro cinsinden krediyi 2021 yılında ana parasını kapatmıştır. Firma 4 yıl süre boyunca inaktif olduğu için kur değerlemesi yapılmamış ve oluşan 2 Milyon TL kur zararını tek seferde giderleştirmenin mevzuat açısından bir sakıncası var mıdır?

    Bilançoda yer alan Yabancı para birimli Paralar Banka mevduat hesabı Borçlar ve alacaklar Her geçici vergi dönemi sonunda Kur değerlemesi yapılması gerekir. Şirketin faal, gayri faal olmasının bir önemi yok.


    2021 yılı ile ilgili kur farkı faturaları 2022 ocak ayında kesilir mi? 

    31/12/2021 tarihine kadar fatura düzenlenmeliydi.


    Bir firma 268,10 USD karşılığı çapraz kur ile müşterisinden 200 sterlin aldı. Muhasebe kaydı yaparken arada oluşan TL farkını kur farkı yaparak mı kapatıyoruz?

    Kur farkı yapılarak kapatılmaz. 

    Geçici vergi dönem sonlarında Yabancı para birimli Kasa, Bank Borç Alacaklar; Kur değerlemesine tabi tutulur.


    Kur farkı faturası geçmiş tarihli olarak düzenlenebilir mi?

    Kur farkı faturası; Farkın oluştuğu tarih itibari ile düzenlenir.


    Dövizli mal alışı yapıyoruz. Karşılığında dövizli fatura veriyoruz. Faturayı kesme tarihi ile çek verme tarihi farklı orda oluşan bir kur farkına fatura düzenleniyor. Asıl sormak istediğim çeki ödeme tarihinde oluşan kur farkına bir fatura kesilecek mi firmaya yada 646-646 yapıp kur farkını kayıtlara almalıyız?

    Lehine kur kur farkı oluşan alıcı veya satıcı fatura düzenleyecektir. 

    Faturada % 18 KDV hesaplanacaktır. Fark için 646 veya 656 hesaplar kullanılır.


    60 no.lu KDV Sirküleri 

    4.5. Yurt İçi Teslimler ile İhraç Kayıtlı Teslimlerde Oluşan Kur Farkları

    KDV Kanununun 26 ncı maddesinde, bedelin döviz ile hesaplanması halinde dövizin, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği andaki cari kur üzerinden Türk parasına çevrileceği hüküm altına alınmıştır.

    Konu ile ilgili 105 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin E bölümünde açıklama yapılmıştır.

    4.5.1. Yurt içinde KDV uygulanmak suretiyle teslim edilen mallara ilişkin olarak,

    – KDV dahil toplam bedelin dövize endeksli olarak belirlenmesi durumunda vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarih ile ödeme tarihi arasında ortaya çıkan kur farkı bedeline iç yüzde oranı uygulanarak,

    – Dövize endeksli toplam bedele KDV’nin dahil edilmemesi durumunda vergiyi doğuran olay ile ödeme tarihi arasında ortaya çıkan kur farkları üzerinden lehine kur farkı ortaya çıkan mükellef tarafından düzenlenecek faturada KDV hesaplanması ve kur farkının ortaya çıktığı dönemde her iki mükellef tarafından genel esaslar çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir.

    4.5.2. KDV Kanununun 11/1-c maddesi hükmü gereğince tecil-terkin uygulanmak suretiyle teslim edilen mallara ait bedelin dövize endeksli olarak belirlenmesi durumunda, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarih ile ödeme tarihi arasında ihracatçı lehine ortaya çıkan kur farkları için ihracatçı tarafından düzenlenecek faturada KDV hesaplanarak beyan edilmesi gerekmektedir. Söz konusu KDV imalatçı tarafından genel esaslara göre indirim konusu yapılabilecektir. İmalatçı lehine kur farkı ortaya çıkması halinde 25 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin D bölümüne göre işlem yapılması gerekmektedir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikRaporu hafta içinde biten personel hafta sonu izni almaya hak kazanır mı?
    Sonraki İçerikX Banktaki yüksek kur gelirli döviz hesaplarını kur korumalı vadeli hesap yapıp istisnadan faydalanıp diğerleri Y-Z Bank kur gelirini ödeyerek geçici beyan yapabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz