Ana Sayfa Vergi Kur korumalı Türk Lirası hesabına firmalar sadece bir bankasında bulunan dövizini yatırabilir...

    Kur korumalı Türk Lirası hesabına firmalar sadece bir bankasında bulunan dövizini yatırabilir mi?

    Tüzel kişiler kur korumalı hesabı 3 ay için açabilir mi?

    431
    0

    31.12.2021 bilançosunda usd, euro, sterlin hesapları vardır. Yalnızca Euro hesabını 2022 yılında TL dönüştürülecektir ve bu hesaba ait kur farkı gelirini geçici vergide avantajdan yararlanacaktır. Firma bu vergi avantajından yararlanmak için tüm döviz hesaplarını TL dönüştürmek zorunda değildir. Firma tek hesabı da seçebilir ve bu hesaptan kaynaklanan kur farkı için yararlanabilir mi?

    YORUMUNUZ DOĞRUDUR. 

    İstenilen döviz cinsinden ve istenilen kadar döviz dönüşebilir. 

    Mükelleflerin 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralar ve altın hesapları ile 1/1/2022 tarihinden itibaren (bu tarih dahil) açılacak işlenmiş ve hurda altın hesabı bakiyeleri Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14’üncü maddesi kapsamındadır. ,

    Dolayısıyla, söz konusu yabancı paralarını ve altın hesaplarını 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (g) alt bendi hükmüne istinaden Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru/fiyatı üzerinden, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14 üncü maddesinde öngörülen süre ve şekilde Türk Lirasına çeviren kurumlar vergisi mükellefleri bu istisnadan yararlanabileceklerdir. 

    31/12/2021 tarihli olarak Kur değerlemesi yapılır.

    Yapılan değerlemeye ilişkin hesaplanan Kur geliri 646 hesaba yazılır. 

    TL dönüştürülen ve Değerleme yapılan Hesap; 2022 de Bankada açılacak kur garantili mevduat hesabına aktarılır. 2021/4. Dönem Kurum Geçici Vergi Beyannamesine eklenen “Matrah bildirimi” kulakçığının “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler” bölümüne yazılarak İstisna işlemi sağlanmış olur. Bu İstisna işlemi için ayrıca muhasebe kaydı yapılmaz. 31/12/2021 Tarihinde Kur değerlemesi muhasebe kaydı yapılır. 

    2022 yılında açılış bilançosundaki 102 hesap da ki Döviz hesabı kapatılır. Yerine Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açacaklardır. 

    Kurumların 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını 17 Şubat 2022 tarihinden sonra 2022 yılı sonuna kadar Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı, geçici 14. maddede öngörülen süre ve şekilde Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda oluşan kur farkı kazançları, geçici vergi dönemi sonu değerlemesiyle Türk lirasına çevrildiği tarih arasına isabet eden kısmı ile dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna olacaktır. Diğer taraftan, Kanun’da 3 aylık süreye yer verilmekle birlikte; TCMB tarafından yayımlanan “Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ”de yurt içi yerleşik gerçek kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli ve yurt içi yerleşik TÜZEL kişiler için 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılacağı belirtilmekte ve ayrıca “19 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğ Taslağı”nda da sadece 6 ve 12 ay vadeli örneklere yer verilmektedir. 

    Buna göre, tüzel kişiler için henüz 3 ay vadeli kur korumalı TL mevduat veya katılım hesabı açılmasının mümkün DEĞİLDİR. 

    En az 6 ay süre ile hesap açılır.

    Bu konuda Merkez bankasının Tebliği değişmesi gerekir. Örnekli ve açıklamalı Taslak tebliği aşağıdaki linktedir. 

    https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/KVTebTasSN19.pdf
    Önceki İçerik2022 Yılında kar payı ödemesi yaparsak uygulamamız gereken gelir vergisi stopaj oranı ne olmalıdır?
    Sonraki İçerikŞirket kredi kartları hangi hesapta takip edilmelidir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz