Ana Sayfa Vergi Kur korumalı hesap açılma süresi 25/02/2022 tarihine uzadı mı?

    Kur korumalı hesap açılma süresi 25/02/2022 tarihine uzadı mı?

    547
    0

    31/12/21 Tarihli kur farkı gelirlerinin 17/02/22 tarihine kadar kur korumalı hesap açılması durumunda vergi muafiyeti olmuştur. Geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi 25/02/22 tarihine uzatıldığından kur korumalı hesap açılma süresi de 25/02/22 tarihine uzatılmış mıdır?

    Evet uzamıştır. MADDE METNİ AŞAĞIDADIR.

    KVK Geçici Madde 14

    (1) 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (g) alt bendi hükmüne istinaden Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen hesaplar ile ilgili olarak; kurumların 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını, DÖRDÜNCÜ GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİNE İLİŞKİN BEYANNAMENİN VERİLME TARİHİNE KADAR Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı, bu kapsamda açılan en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda aşağıda belirtilen kazançlar kurumlar vergisinden müstesnadır:


    Kur korumalı mevduat hesabı gelir istisnası için yeminli mali müşavir raporu gerekli midir? 

    Kur korumalı mevduat hesabı gelir istisnası için yeminli mali müşavir raporu gerekmez.


    Gelir ve Kurumlar vergisi mükelleflerinde döviz hesaplarını kur korumalı ya geçirenler için kur farkı geliri istisna muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    Özel bir muhasebe kaydı olmaz. Kur değerlemesi yapılır oluşan kur farkı geliri 646 hesaba yazılır. Yeni açılacak Kur garantili hesap 102 hesabın altında alt hesap olarak yer alır. 

    Kur farkı geliri total olarak (646) hesapta yer alır. 

    İstisnaya tabi tutulacak kısım ise 2021/4. Dönem Kurum Geçici Vergi Beyannamesine eklenen “Matrah bildirimi” kulakçığının “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler” bölümüne yazılarak İstisna işlemi sağlanmış olur. 

    Bu İstisna işlemi için ayrıca muhasebe kaydı yapılmaz.


    Vadeli Euro hesabımızda bulunan 400.000 Euro’yu TL ye çevrilerek, Kur korumalı mevduat hesabına geçmeyi düşünmekteyiz. Ancak sürece ilişkin pek bilgi sahibi değiliz. Bizim için avantajlı mıdır?

    31/12/2021 tarihli olarak Kur değerlemesi yapılır. 

    Yapılan değerlemeye ilişkin hesaplanan Kur geliri 646 hesaba yazılır.

    TL dönüştürülen ve Değerleme yapılan Hesap; Bankada açılacak kur garantili mevduat hesabına aktarılır. 2021/4. Dönem Kurum Geçici Vergi Beyannamesine eklenen “Matrah bildirimi” kulakçığının “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler” bölümüne yazılarak İstisna işlemi sağlanmış olur. 

    Bu İstisna işlemi için ayrıca muhasebe kaydı yapılmaz. 

    31/12/2021 Tarihinde Kur değerlemesi muhasebe kaydı yapılır. 2022 yılında açılış bilançosundaki 102 hesap da ki Döviz hesabı kapatılır. 

    Yerine Türk Lirası mevduat veya katılma hesabı açacaklardır. 

    Tebliği aşağıdaki linkte; 

    https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/KVTebTasSN19.pdf

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGünübirlik konaklama hizmeti veren pansiyonlar e-faturaya geçmek zorunda mıdır?
    Sonraki İçerikKağıt bilet kullanımı devam ediyor mu? E-Bilet zorunluluğu başladı mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz