Ana Sayfa Vergi Kullanılmayan izin süreleri personelin işten çıkışı yapılırken kendisine hangi ücreti üzerinden hesaplanarak...

    Kullanılmayan izin süreleri personelin işten çıkışı yapılırken kendisine hangi ücreti üzerinden hesaplanarak verilir?

    Mahkeme sonucu ödenen kıdem tazminatı gider yazılır mı?,  Mahkeme sonucu ödenen yıllık ücretli izin parası tazminatı gider yazılır mı?, Mahkeme sonucu ödenen kıdem tazminatı yıllık ücretli izin parası ve diğer ödemeler gider yazılır mı ve bunlara ait gecikme zammı ve cezalar gider yazılır mı?

    790
    0

    Mükellefimin 15 yıldır yanında çalışan işçisinin tazminat hesaplamasını yaptık. Ancak işçi 15 senede izne hiç çıkmadığı için izin parasını hesaplamamızı talep etti. İzin paralarını hesaplarken her sene kendi aldığı maaş üzerinden mi yoksa çıkış yapıldığı sene maaşı üzerinden mi hesaplanmalıdır. Hesaplama nasıl yapılıyor?

    Sözleşme veya sözleşme eki niteliğinde olan ek sözleşmeler ile belirlenen son ücret, brüt ise son brüt ücret üzerinden, net ise son net ücret üzerinden hesaplama yaparak izin ücretinin ödenmesi gereklidir. Bu ücret hesabında, sadece çıplak ücret (asıl ücret) esas alınacak fazla çalışma, primler, hazırlama, tamamlama ve temizleme ücretleri ve sosyal yardımlar dikkate alınmayacaktır.

    Kullanılmayan Yıllık İzinlerin Ücreti her türlü yasal kesintiye tabidir. Asıl ücrette hangi kesintiler yapılıyorsa izin ücreti de aynı kesintilere tabi olacaktır.

    Bu kesintiler, SGK işçi ve işsizlik primi, Gelir Vergisi ve Damga Vergisidir.

    2018 yılında ayrılan bir işçi kıdem tazminatı ve ücret için mahkemeye başvurmuştur. Dava yeni sonuçlanarak kıdem tazminatı ihbar tazminatı, ücret alacağı ve yıllık izin alacağı hakkı kazanmıştır. Fakat çalışan ayrıldığı için vergilendirmek açısından bordroya ekleyemiyoruz. Ödenen tutarları direkt gider olarak mı yazmalıyız?

    Ödemenin yapıldığı ay için Bordro düzenlenir.

    Bordroda Kıdem tazminatı için sadece DV hesaplanır Kıdem tazminatı dışında yapılacak ödemeler için (Ceza ve gecikme zammı hariç) GV hesaplanır. Kayıtlara ise Ceza ve gecikme zammı KKEG diğerleri ise gider olarak alınır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEximbank: Eylül sonu itibarıyla ihracatçı firmalara 22,2 milyar dolarlık ihracat destek kredisi, 11,5 milyar dolarlık da alacak sigortası desteği sağladık
    Sonraki İçerikİhracat birim değer endeksi Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,9 arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz