Ana Sayfa Muhasebe Kredili alınan binek otonun faizinin ne kadarı gider yazılabilir?

Kredili alınan binek otonun faizinin ne kadarı gider yazılabilir?

2883
0

Şahıs işletmesi bir firmam (defter beyan sisteminde) işletme faaliyetlerini yürütmek nedeni ile kredili araç alımı yaptı. İlk yıldan sonraki kredi faizlerinin %70 ini gider olarak yansıtabilir miyiz?

Kredi faizinin %70’i gider olarak yazılır.

Şirket binek araçlarına ait kasko ve sigorta poliçe tutarlarının da mı %70’ni gider olarak işleyebileceğiz?

Binek otoların TÜM giderlerin %70 gider olarak kayıtlara alınır.

Binek otomobil giderlerine ilişkin son çıkan tebliğ leasing yoluyla elde edilecek araçlar içinde geçerli mi? Ödenecek anapara, faiz gibi kalem ayrımlarında tamamını gider yazabilecek miyiz?

Gider kısıtlamasında Mülkiyet veya kiralama ayrımı yoktur.

Araçlar için yapılan tüm Giderlerin %70’i gider olacak, kalan %30’luk kısmı KKEG olarak kayıtlarda yer alacaktır.

Araç kiralama şirketi ile uğraşan firmamız var. Kiraladığımız araçlara kesilen trafik cezalarını şirket olarak biz ödüyoruz ve kişiye yansıtıyoruz. Bununla ilgili araştırma yaptığımızda biz ödediğimiz için gelir olarak kaydedip daha sonra Kurumlar Vergisinde indirim konusu yapabileceğimiz yazıyor. Bu konu hakkında bilgi rica edeceğim ve gelir ve gider Yevmiye kaydı nasıl olmalıdır?

Müşteriden tahsil edilen tutar 649 hesaba yazılır. Müşteriye düzenlenecek faturada KDV hesaplanmaz.

Mükellefimin 31.07.2019 tarihli VW Caddy araç alışı bulunmaktadır. Kesilen fatura %18 KDV’li fakat ÖTV belgesinde G.T.İ.P numarası 87.03 yazıyor. Bu durumda araç ÖTV ve KDV isteğe bağlı maliyet/gider mi yapılır yoksa KDV %18 olarak indirim konusu mu yapılır?

27.07.2005 tarih ve 25888 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 8 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) ve 06.02.2010 tarih ve 27485 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliğinde (Gümrük Tarife Cetveli Açıklama Notları) 87.03 tarife pozisyonunda yer alan eşyaların (binek otomobiller) tanımına yer verilmiştir.

Bu durumda aldığınız aracın KDV’sini indirim konusu yapılamaz. KDV Maliyet veya gider unsuru olarak dikkate alınır.

 


Kaynak: İSMMMO, GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikVergi Haftası (31. Vergi Haftası Kutlanıyor) 24 Şubat -1 Mart 2020
Sonraki İçerikGider pusulası ile alınan araçlarda nasıl bir işlem uygulanır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz