Ana Sayfa Vergi Kredi Kartı İle Satış Yapan Mükellefler Hangi Durumlarda İzaha Davet Edilir?

    Kredi Kartı İle Satış Yapan Mükellefler Hangi Durumlarda İzaha Davet Edilir?

    2219
    0

    1- KREDİ KARTI İLE SATIŞ YAPAN MÜKELLEFLER HANGİ DURUMLARDA İZAHA DAVET EDİLİR?
    Banka ve benzeri finans kurumlarından alınan bilgilere göre, kredi kartı satış cihazı (sanal pos, kredi kartı, banka kartı-debit ve imprinter cihazı gibi) kullanan mükelleflerin, yaptıkları satış tutarları ile KDV beyannamelerinin karşılaştırılması sonucunda, satış tutarlarının düşük beyan edilmesi suretiyle verginin zıyaa uğratılmış olabileceğine dair haklarında ön tespit bulunan mükellefler izaha davet edilir.

    2- KDV BEYANNAMESİNDE KREDİ KARTI İLE TAHSİL EDİLEN TESLİM VE HİZMET BEDELLERİN KDV DAHİL KARŞILIĞINI TEŞKİL EDEN BEDEL SATIRI (45. Satır):
    Katma değer vergisi beyannamesinin  45’inci satırında istenen bilgi, verginin tarh ve tahakkuku ile ilgili olmayan denetim amaçlı bir bilgidir.
    Burada vergiyi doğuran olay vuku bulsun bulmasın belirli bir dönemde kredi kartı ile yapılan tahsilâtlar gösterilecektir. Bu satırda yer alan tutarların 6’ıncı satırdaki bilgi ile uyum göstermemesi ve vergi dairesince bu hususun mükelleften sorulması halinde, kredi kartı ile yapılan tahsilâtların, üzerinden vergi hesaplanmayan avans ödemelerine veya vergisi önceden beyan edilmiş işlemlerin sonraki taksitlerine ait olduğu mükellef tarafından “izah” gerekçesi olarak belirtilebilir.

    3- SATILAN MALIN TESLİMİNDEN ÖNCE KREDİ KARTI İLE AVANS NİTELİĞİNDEKİ ÖDEMELER KDV’YE TABİ MİDİR?
    3.1-
    Satılan malın tesliminden önce malın bedeline mahsuben kredi kartı ile yapılan avans niteliğindeki ödemeler bir teslim veya hizmetin karşılığını oluşturmadığından katma değer vergisine tabi olmayacaktır. Ancak alınan avanslar için fatura düzenlenmesi halinde vergiyi doğuran olay meydana geleceğinden faturada gösterilen bedel üzerinden KDV hesaplanacaktır. Söz konusu avans ödemeleri ödemenin yapıldığı dönem KDV beyannamesinin 45 no.lu satırında (Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmet Bedelleri) gösterilecektir.
    3.2- Malın teslimi anında, toplam bedel üzerinden faturası düzenlenen taksitli satışlar açısından ise, vergiyi doğuran olay, faturanın düzenlendiği tarihte meydana geleceğinden, fatura bedeli üzerinden hesaplanacak katma değer vergisi, faturanın düzenlendiği vergilendirme dönemine ait beyanname ile beyan edilecektir.

    Kaynak: Resmi Gazete (25.07.2017 – 30134)(VUK 482 Nolu Tebliğ) – İSMMMO

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikSat – Kirala – Geri Al İşlemlerinden Doğan Kazançlarda Kurumlar Vergisi İstisnasından Yararlanma Şartları Nelerdir?
    Sonraki İçerikNihai Tüketiciye Satılan Malın İade Alınması Halinde KDV Hesaplanır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz