KOSGEB, Batı ve Orta Karadeniz’i etkileyen sel felaketinden yaralarını saracak. Su baskınından zarar gören esnaf ve KOBİ’lere yönelik olarak Acil Destek Kredisi Programı başlatıldı. 250 bin lira üst limitli kredi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın onayıyla yürürlüğe girdi.
Ekonomik ve Sosyal Hayat Etkilendi
KOSGEB, 9-11 Ağustos’ta yaşanan su baskınlarının ardından bölgede ekonomik ve sosyal hayatın süratle normale dönmesi için Acil Destek Kredisi Programı başlattı. Zor günler geçiren esnaf ve KOBİ’lere destek sağlayacak olan KOSGEB, afetlerden etkilenen işletmelerin yükünü azaltacak.
Finansmana Hızlı Erişim
İşletmelerin hızlı bir şekilde finansmana erişimi amaçlayan programdan, durumlarını valilik, kaymakamlık gibi resmi makamlardan belgeleyen işletmeler yararlanabilecek. Kredinin üst limiti 250 bin lira olarak belirlendi. 2020 yılı net satış hasılatı veya dönem içinde elde edilen hasılat tutarı 100 bin TL’nin altında olan işletmeler de 100 bin TL’ye kadar kredi kullanabilecek.
36 Ay Vadeli Faizsiz Kredi
Bankalar aracılığıyla kullandırılacak kredinin, ilk 12 ayı geri ödemesiz olacak. Ardından gelen 24 ayda ödemeler, 3’er aylık eşit taksitler halinde yapılacak. Toplam 36 ay vadeli krediyi kullanacak işletmeler, faiz veya kar payı ödemeyecek. Faiz veya kar payının tamamını KOSGEB karşılayacak. Teminat sıkıntısı çeken işletmeler için Kredi Garanti Fonu devrede olacak.
Bakan Varank Ziyaret Etmişti
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaşanan su baskınlarının ardından Sinop’un Ayancık, Kastamonu’nun Bozkurt ve Abana ilçesinde sanayi sitelerini ziyaret etmişti. Yürütülen çalışmaları yerinden inceleyen Bakan Varank, esnafı maddi desteklerle yeniden ayağa kaldırmak için çok hızlı şekilde çalıştıklarının da altını çizmişti. Ziyarette Bakan Varank’a KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt da eşlik etmişti.
KOSGEB İşletmelerin Yanında
KOSGEB, 2021 yılı içerisinde Düzce, Rize ve Artvin’deki su baskınları ile Antalya, Muğla, Hatay, Osmaniye ve Mersin’deki yangınlar nedeniyle de Acil Destek Kredisi Programı başlatmıştı.
Hangi Bankalar Kapsamda?
Sel felaketinden etkilenen işletmeler, program kapsamında yer alan şu bankalara başvuru yapabilecek:
Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Ziraat Katılım Bankası.
KOSGEB’in Kastamonu, Sinop ve Bartın müdürlükleri selden zarar gören ilçelerde geçici temsilcilikler kurarak KOBİ ve esnafa acil destek programı hakkında bilgi verdi.
Kaynak: KOSGEB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.