Ana Sayfa Duyurular KOSGEB: KOBİ’ler Dijitalleşme Sürecini Çok Kısa Sürede Tamamlamalı..

KOSGEB: KOBİ’ler Dijitalleşme Sürecini Çok Kısa Sürede Tamamlamalı..

519
0

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, yeni tip koronavirüs Covid-19’un KOBİ’lere etkisini değerlendirerek, “Bundan sonra hem işletme hem de tüketici davranışları açısından elektronik ortama bir kayma olacak. O yüzden KOBİ’ler dijitalleşme sürecini çok kısa sürede tamamlamalı. Bundan sonra da her KOBİ’nin dijitalleşme ve e-ticarete dönük bir yol haritasını oluşturması gerekiyor.” dedi.

KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, katıldığı programda özetle şunları söyledi:

OECD RAPORLARI: KOBİ’lerimizin yüzde 91’inin bu süreçte personel çıkartmadığını görüyoruz. Ülkemizdeki KOBİ’lerin talep daralmasından dolayı satışlarının azaldığını, alacaklarının temininde güçlük çektiklerini ve günlük çalışma sermayesi ihtiyaçlarını bulmada yani finansmana erişimde birtakım sıkıntılar yaşadıklarını görüyoruz. Hem piyasaya hem de KOBİ’lere dönük ciddi tedbirler alınmış durumda. OECD raporlarına da bu yansıyor. Bu raporlarda KOBİ’leri korumak adına en çok enstrüman ile piyasaya müdahale eden ülkeler arasında yer alıyoruz.

ARZ TALEP ŞOKU: Bu sürece bütün dünya hazırlıksız yakalandı. Daha önceki krizlerde birtakım işaretler alınıyordu. Bu krizin en büyük etkisi ansızın yakalanmamız ve bütün dünya ülkelerinin aynı anda bu süreci yaşaması. Covid-19 sadece arz tarafını etkilemedi, talep tarafını da birlikte etkiledi. Arz ve talep şokunu birlikte yaşadık. Ülke olarak en hazırlıklı yakalanan ve piyasaya en erken müdahale eden ülkeler arasında yer aldık.

TASARRUF EĞİLİMİNE GİRSİNLER: KOBİ’lerin nakit akışlarını bozmayacak şekilde bir taraftan kamu desteklerinden yararlanmaları diğer taraftan da normal süreçte yapmış oldukları gereksiz masraflardan kaçınarak tasarruf eğilimine girmeleri gerekiyor. Ulusal ve uluslararası piyasalarda açılma olduğunda KOBİ’ler için ciddi avantajlar ortaya çıkacak. O nedenle personel açısından çalışma güçlerini kaybetmemeleri lazım.

BAZI SEKTÖRLER AVANTAJLI: Bu süreç bize şunu gösterdi: Dijitalleşme ve e-ticaret konusunda her bir KOBİ’nin ayrı bir stratejisinin olması gerekiyor. Yaptığımız araştırmalarda gıda, sağlık, hijyen gibi sektörlerin kriz sürecinde de ciddi avantajı olduğunu görüyoruz. Bu firmalar arasında dijitalleşme sürecini tamamlamış, e-ticarete yönelik hazırlığı olan firmaların daha avantajlı olduğunu görüyoruz. Bundan sonra hem işletme hem de tüketici davranışları açısından elektronik ortama bir kayma olacak. Bu fırsatı değerlendirmek çok önemli. O yüzden KOBİ’ler dijitalleşme sürecini çok kısa sürede tamamlamalı. Bundan sonra da her KOBİ’nin dijitalleşme ve e-ticarete dönük bir yol haritasını oluşturması gerekiyor.


Kaynak: KOSGEB 28.04.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik65 yaş üstü meslek mensupları kendileri ve mükelleflerinin beyannamelerini ne zaman beyan edecektir?
Sonraki İçerikİşveren virüs salgını dolayısıyla personellerini ücretiz izine çıkarabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz