Ana Sayfa Duyurular KOSGEB: 2020 yılında yaklaşık 42 bin işletmeye 1 milyar TL destek verdik

KOSGEB: 2020 yılında yaklaşık 42 bin işletmeye 1 milyar TL destek verdik

489
0

42 Bin İşletmeye 1 Milyar TL Destek

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, 2020 yılında yaklaşık 42 bin işletmeye 1 milyar TL destek verdiklerini açıkladı.
KOBİ Platformu programına katılan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Uzkurt, KOSGEB’in son dönemdeki çalışmaları ile ilgili özetle şunları kaydetti:

10 YILDA BİR MİLYON KOBİ’YE ULAŞTI: Yaklaşık 10 yıllık süreçte 1 milyon 16 bin KOBİ’ye destek sağladık. Bu rakamın içerisinde yaklaşık 500 bine yakın KOBİ’ye 10.2 milyar TL destek sağladık. KOBİ’lerin bankalardan KOSGEB programları çerçevesinde kullandıkları ve faizi KOSGEB tarafından karşılanan kredi faiz destekleri kapsamında 47.6 milyar TL’lik kredi hacmi oluşturduk Bu rakamında yaklaşık 5.3 milyar TL’lik kredi maliyetini KOSGEB olarak biz karşıladık.

İMALAT SANAYİNİN PAYI ARTIYOR: İmalat sanayi başta olmak üzere bütün sektörlere destek veriyoruz ama özellikle son dönemde imalat sanayi ve teknolojik alanlara daha fazla ağırlık verdik. 2018 yılında KOSGEB destekleri arasında yüzde 49 olan imalat sanayisinin payı 2019 yılında yüzde 60, 2020 yılında da yüzde 70’e ulaşmış durumda.

85 BİN GİRİŞİMCİ KENDİ İŞİNİ KURDU: Son dönemde özellikle teknolojik gelişmelere bağlı olarak genç girişimcilerimizin çok parlak fikirlerinin ortaya çıktığını görüyoruz. Bu bizim için memnuniyet verici bir durum. Biz de diyoruz ki; fikri olan genç kardeşimiz bir şirkette çalışmaya başlamadan önce veya devlet memuru olma düşüncesinden önce kendi iş fikrini realize etme yoluna gitsin. Bunun için KOSGEB olarak biz de destek verelim. Bu bağlamda son 10 yılda 85 bin girişimcimizin kendi işini kurmasını sağladık.

KADIN GİRİŞİMCİLER: KOSGEB desteğini alarak işini kuran girişimcilerin yaklaşık yüzde 80’i faaliyetine devam ediyor ve bu girişimcilerin yaklaşık yüzde 50’sini kadın girişimciler oluşturuyor. Pandemi sürecinde bazı KOBİ’lerimiz nihai üründe kullanılan parçaları teminde zorluk yaşadı. Bu bize şunu gösterdi; bu tür krizlerde en küçük parçaya kadar dışa bağımlı olmadan üretim yapabilecek kabiliyetlere sahip olmalıyız. Bu anlamda düne kadar hiç önemsemediğimiz ama ithal ettiğimiz birçok ürünü yerli imkânlarla üretir hale geldik.

DİJİTALLEŞME ÇAĞRISI: Bütün dünyanın hazırlıksız olarak yakalandığı pandemi sürecinde dijitalleşme kavramı önemini bir kez daha hissettirdi.  KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında “Dijitalleşme” konulu bir çağrıya çıktık. Toplamda bin 207 başvuru aldık. Bunların 142’si teknoloji tedarikçilerinden, bin 65’i de teknoloji kullanıcılarına ait. Çağrımızın sonuçlarını kasım ayı sonunda açıklamayı planlıyoruz.

ACİL DESTEK PROGRAMI: 2020 yılında yaklaşık 42 bin işletmeye 1.2 milyar TL tutarında destek ödemesi yaptık. Bunun 373 milyon TL’sini girişimcilik destekleri kapsamında 20 bin 859 girişimciye yapılan ödemeler oluşturdu. Acil Destek Kredisi Programı ile 2020 yılı içerisinde doğal afetlerden etkilenen 10 bin 806 işletmeye toplam 765 milyon TL kredi kullandırdık. KOSGEB olarak da 119 milyon TL kredi faiz desteği ödemesi yaptık.


Kaynak: KOSGEB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMotorlu kara taşıtlarının tamir hizmetleri yıl sonuna kadar yüzde kaç uygulanacaktır?
Sonraki İçerikAsgari ücretin gelir vergisi dilimi kesintisi nedeniyle düşmemesi için ne yapmalıyız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz