Ana Sayfa Dünya Koronavirüs salgınıyla birlikte 2020 yılının başında finansal piyasalardaki sıkılaşma bono getirilerini olumsuz...

    Koronavirüs salgınıyla birlikte 2020 yılının başında finansal piyasalardaki sıkılaşma bono getirilerini olumsuz etkiledi

    560
    0

    Ülke Riski ve Bono Getirileri

    Kovid-19 salgınıyla birlikte 2020 yılının başında finansal piyasalardaki sıkılaşmanın bono getirilerini olumsuz etkilediği, finansal piyasalardaki baskının ilk aşamada likidite üzerinde de baskı yarattığı görülmüştür. Nitekim 2020 yılına gelirken görece sakin bir seyir izleyen söz konusu piyasalarda Kovid-19 belirsizliği ile keskin hareketler gerçeklemiştir. Bu gelişmelerden de en yüksek oranda gelişmekte olan ekonomilerin etkilendiği görülmektedir. Söz konusu ülkelerin bileşik bono endeksleri, özellikle Mart ayı başında Kovid-19 salgınının küresel bir tehdide dönüşmesiyle birlikte keskin bir düşüş gerçekleştirmiştir. Bu dönemde finansal piyasaların beklentileri fiyatlama konusunda sorun yaşaması ve salgına karşı küresel olarak kapsamlı tedbirlerin uygulanabilirliği konusunda şüphelerin olması, öncelikli olarak gelişmekte olan piyasaları etkilemiştir. Ancak Kovid-19 salgının merkezinin ABD’ye kayması ve birçok gelişmekte olan ekonomide salgın yönetiminin küresel iyi uygulamaları izler nitelikte olması, yatırımcı güveninin ve risk iştahının da zaman içerisinde iyileşmesine katkıda bulunmuştur. Ayrıca risk algısının gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler için uyumlu bir seyir arz ettiği ifade edilebilir.

    Likidite sorununun alınan tedbirlerle yatırımcı nezdinde geçerliliğini yitirmesi, risk algısının ve küresel yatırımcı tercihinin görece iyileşmesi, gelişmekte olan ekonomilerin CDS spreadlerinden de benzer şekilde izlenebilmektedir. Bu dönemde Arjantin ekonomisinin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle 5 yıllık CDS spreadlerinin hali hazırda yüksek olan (3300 bps) seviyesinden Kovid-19’un finansal piyasalarda etkisi itibarıyla zirve ayı olan Mart 2020’de 13.000 baz puanı ve daha sonra Haziran ayında 19 bini aşması dikkat çekicidir. Tüm gelişmekte olan ekonomilerde CDS spreadleri Mart ayı ile artış yaşamıştır. Haziran ayına gelindiğinde ise, Aralık 2019 seviyesinin bir miktar üzerinde ancak genel olarak belirgin bir gerileme tespit edilmektedir. Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye CDS spreadlerinin bir önceki yıl sonu seviyelerinin 150-200 baz puan üzerinde olduğu görülmektedir.

    Son dönemde Kovid-19 salgının gidişatına bağlı olarak gelişmekte olan piyasalara ilişkin risk algısının ve buna bağlı olarak yatırım pozisyonunun değiştiği görülmektedir. Uluslararası sermaye hareketlerine ilişkin raporlara bakıldığında özellikle iki unsurun ön plana çıktığı görülmektedir. Bunlardan ilki küresel sermayenin, 2020 Mart ayında da tüm YPE’lerden belirgin çıkış göstermiş olmasıdır. İkincisi ise Mart sonrası risk algısında değişimin yansıttığı şekilde hızla yeniden girişlerin gerçekleşmedir. Ancak, Nisan-Haziran geçici verileri bu hareketlerde kararsız bir yapıya işaret etmektedir. Özellikle gelişmiş ülke ekonomilerinin performansıyla birlikte YPE’lere yönelik risk iştahının da değişim göstermekte olduğu görülmektedir.


    Kaynak: Strateji ve Bütçe Başkanlığı Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Bülteni (Ocak-Haziran)
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKişilerden kiralanan araçlar için yıl sonuna kadar yüzde kaç KDV uygulanmalıdır?
    Sonraki İçerikBinek araçların amortisman giderlerinde kısıtlama var mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz