Ana Sayfa Duyurular Koronavirüs ile ilgili aşı üretme projelerinin tamamı dünyayla başa baş gidiyor

Koronavirüs ile ilgili aşı üretme projelerinin tamamı dünyayla başa baş gidiyor

Türkiye'de koronavirüs aşısı ile ilgili gelişmeler nelerdir?

537
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Covid-19’a yönelik yürütülen aşı ve ilaç çalışmalarına değinerek, “Aşı üretme konusunda yürütülen projelerin tamamı çok olumlu şekilde, dünyayla başa baş gidiyor.” dedi.

Türkiye’nin salgın döneminde türbülansa girmediğini ve hızlıca toparlanma dönemine gittiğini anlatan Varank, “Yatırım iştahının devam etmesi bize gelecek açısından ümit veriyor.” açıklamasında bulundu.

Bakan Varank, Kanal 7 televizyonu “Başkent Kulisi” programında gündemi değerlendirerek, Covid-19’a karşı yürütülen çalışmaları anlattı. Yerli üretim konusuna değinen Bakan Varank, “Kendi kendine yetebilmek, kendi kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanabilmek aslında sürdürülebilir kalkınma, refahı toplumun tüm katmanlarına yayabilmek için oldukça önemli bir mevzu. En basit malzemelerin bile üretiminde sıkıntı çeken ülkeleri gördük. Dışarıya bağımlılığınız fazlaysa burada sıkıntılar yaşama ihtimaliniz çok muhtemel.” diye konuştu.

KENDİNE GÜVEN

Kendi kendine yetebilme hususunun önemine işaret eden Varank, “Bir denge yakalamak, ülkeniz kaynaklarıyla kendinize yetebilmek, dışarıdan girdileri azaltmak istiyorsanız, böylece daha değerli bir ekonomi oluşturmak istiyorsanız, kendi kendine yetebilme hususu çok önemli. Türkiye’nin kendine biraz daha cesaretle yaklaşması lazım. Türk insanının kendine güven duyması lazım.” dedi.

SAVUNMA SANAYİ ALANI

Bakan Varank, savunma sanayi alanına ilişkin, “Şu anda savunma sanayinde yerlilik oranını yüzde 20’lerden yüzde 70’lere çıkardık ama buna rağmen, özellikle parça bazında, kritik malzemelerde dışarıya bağımlılığımız olan hususlar var. Bunlarla ilgili gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM

Türkiye’nin, şu anda yerli ve milli üretim anlamında önemli seviyelere geldiğine dikkati çeken Bakan Varank, “Bunun ötesine geçmemiz lazım. Temel üretimlerimizi yapabilmeliyiz. Hiçbir hususta dışarıya bağımlı olmamalıyız. Katma değer oluşturacak şekilde de çalışmaya devam etmeliyiz. Ülkemizin katma değerli üretimle ekonomisini büyüttüğünü göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLER

Yüksek teknoloji ürünlerin ihracattaki payına değinen Varank, “Özellikle fırsat penceresi olan alanlarda bir ürün geliştirebiliyorsak, piyasaya girebiliyorsak ve kendi özgün teknolojilerimizde girebiliyorsak, tabii ki bu alanlardaki gelişmeyi yakalamış oluyoruz. Savunma sanayinde önemli bir ihracatçı konumundayız artık.” dedi.

GLOBAL TEDARİK

Global bir deterjan markasının ürünü içerisinde yer alan “renkli tanecikleri” Çin’den getirdiğini ancak Kovid-19 sürecinde tedarik zincirinin kopmasıyla bu ürünü tedarik edemediğini anlatan Varank, söz konusu firmanın Türkiye’deki kimya şirketlerinden biriyle anlaşarak renkli tanecikleri ürettirdiğini söyledi.

ÜRETİM KABİLİYETLERİ

Türkiye’nin üretim kabiliyetlerinin yüksek olduğunu anlatan Varank, “Türkiye, hızlı bir şekilde olaylara müdahale ediyor, ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayabiliyor. Aslında ülkemiz için Türkiye’de bizim ülkemiz açısından büyük fırsatlar olacak konular Covid-19 sürecinde gündeme geldi. Birçok global firmaya tedarikçi olabilir. Şirketlerimiz de ileriye dönük adımlar atabilirler.” ifadelerini kullandı.

YERLİ SOLUNUM CİHAZI İHRACATI

14 günde seri üretime geçirilen yerli yoğun bakım solunum cihazlarına değinen Varank, “Bizim firmalarımız, bu ürünü 2 haftada seri üretimden çıkardı ve şu anda 5 bin solunum cihazı üretildi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ihtiyacı olan ülkelere bedelsiz gönderiyor. Satın almak isteyenlere de ihracat yapacak şekilde ürünü üretmiş olduk.” dedi.

Varank, Brezilya’ya 2 binin üzerinde solunum cihazının ihraç edildiğini ifade etti.

FIRSAT PENCERESİ

Varank, solunum cihazları konusunda geri dönüşlerin çok güzel olduğunu anlatarak, “Bir fırsat penceresi var. Bu fırsat penceresini değerlendirerek dünya ekonomisinde söz sahibi olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

YERLİ AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARI

Covid-19 salgını Türkiye sınırlarına girmeden önce, Covid-19 Türkiye Platformunun kurulduğunu söyleyen Varank, şu anda 17 farklı projenin bu platform çatısı altında devam ettiğini dile getirdi. Favipiravir ilacının koronavirüs tedavisinde kullanıldığında olumlu neticeler alınan bir ilaç olduğunu kaydeden Varank, “Bu ürünü sıfırdan sentezleyerek kendimiz geliştirmiş olduk. Bilim insanlarımız, 1,5 ay gibi kısa bir sürede geliştirmiş oldu.” dedi.

AŞI ÇALIŞMALARI

Aşı geliştirme çalışmalarında hayvan deneyleri aşamasına gelindiğini anlatan Varank, şu anda yürütülen projelerin olumlu seyir ettiğine işaret etti. Varank, “Çok güzel neticeler alan çalışmalarımız var, dolayısıyla dünya ile başa baş. Biz, bilim insanlarımızın dünyaya öncü olacak işler yapacağına inanıyorum. Belki ilk aşıyı dünyaya ilan etmeyiz ama belki en iyi aşıyı bulabiliriz. Bizim ülkemizin insanlarımızın kabiliyetleri onlardan düşük değil.” dedi

TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ

Türkiye’nin Otomobili projesini anlatan Varank, “Proje planlandığı şekilde devam ediyor. Fabrika ile ilgili zeminde beklenilenden biraz daha fazla çalışma ihtiyacı olduğu anlaşıldı. Yakında fabrikanın temelinin atılmasını bekliyoruz. Türkiye’nin Otomobili’ni planlandığı gibi 2022’nin sonunda gururla yollarda göreceğiz.” diye konuştu.

SANAYİ ÜRETİMİ

Varank, sanayi üretimine bakıldığında, haziranın ilk 2 haftasında OSB’lerdeki elektrik tüketiminin, mayıs ayından yüzde 26 daha fazla olduğunu, toparlanmanın da hızlı şekilde sürdüğünü söyledi.

110 BİNİN ÜZERİNDE YENİ İSTİHDAM

Türkiye’nin, son iki çeyrekte güçlü bir ivme yakalayacağına inandığını vurgulayan Varank, şunları kaydetti:

“Senenin ilk 5 ayında 67 milyar liralık yatırım teşvik belgesi düzenlemişiz, bunlar hayata geçerse 110 binin üzerinde yeni istihdam oluşmasını öngörüyoruz. Aynı dönemde 5 bin 500 yeni üreticinin, sanayi siciline kayıt olduğunu, OSB’lerde 500 firmanın sıfırdan üretime geçtiğini görüyoruz. Yatırım iştahının devam etmesi bize gelecek açısından ümit veriyor. Türkiye, salgın döneminde türbülansa girmedi, hızlıca toparlanma dönemine gidiyoruz. Ülkemiz, bu mücadeleyi çok başarılı şekilde yürüttü.”


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Duyurusu 21.06.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMali müşavirler aracılık sözleşmesi ile mükelleflerinin bir yıl boyunca tüm beyannamelerini verebilir mi?
Sonraki İçerikGayrimenkulün değerini arttırıcı yaptığımız harcamaları hangi hesapta takip etmeliyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz