Ana Sayfa Vergi Konuta, ticarete, tarıma İndirimli elektrik

    Konuta, ticarete, tarıma İndirimli elektrik

    616
    0

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte KDV indirimi uygulamasını başlattı. Mesken aboneleri için uygulamada ana hatlar şöyle olacak:

    * Konutlarda yüzde 10’luk KDV indirimi yapıldı.

    * Günlük 8 kilovatsaate kadar olan tüketim için fiyat kilovatsaat başına 1 lira 26 kuruş olacak.

    * Günlük tüketimin 8 kilovatsaatin üstündeki kısmı için fiyat 1 lira 89 kuruş olarak hesaplanacak.

    * Uygulama, 1 Mart’tan itibaren geçerli olacak.

    EPDK’nın açıklamasına göre, 32 milyon mesken abonesinin (toplam mesken abonesinin yüzde 81’i) indirimli grupta yer alması bekleniyor.

    FATURAYA YANSIMASI

    Düşük kademenin kapsadığı tüketim miktarının artırılmasıyla mesken abonelerinin nihai faturasına yansıyan indirim oranı yaklaşık yüzde 14’ü bulacak. EPDK’nın örnek hesaplamasına göre, 30 günlük fatura döneminde 240 kilovatsaat tüketimi olan bir mesken abonesi, şubatta ödediği 350 lira elektrik faturası yerine martta 302 lira ödeyecek.

    TİCARETHANELERDE DURUM

    Yapılan düzenlemeyle, ticarethane statüsündeki abonelikler için de kademe uygulamasına geçilecek. Buradaki temel uygulamalar şöyle olacak:

    * Abonelerin günlük 30 kilovatsaate (aylık 900 kilovatsaat) kadar tüketimleri için yüzde 25 indirim yapıldı. * Günlük 30 kilovatsaat sınırının altında kalanlar için kilovatsaat başına nihai fiyat 2 lira 5 kuruş olacak.

    Bu düzenleme, 6 milyon 315 bin ticarethane abonesini (ticarethane abonelerinin yüzde 91’ini) kapsayacak.

    TARIMDA MALİYET DÜŞECEK

    Ayrıca tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturalarındaki KDV oranı da yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Bu kararla, çiftçinin enerjiden kaynaklanan maliyetinin düşürülmesi ve üretim hacminin artırılmasının hedeflendiği bildirildi. Bu indirimin, gıda ürünlerindeki fiyat artışını önlemeye de olumlu katkısı olacak.

    DERNEKLER MESKEN STATÜSÜNDE

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslarda da değişiklik yapılarak, mesken abone grubunun kapsamı genişletildi. Buna göre, 1 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere iktisadi işletmeleri hariç olmak üzere dernek ve vakıf merkezleriyle bunların şubeleri, cemevleri, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler, mesken abone grubu kapsamına alındı.


    Kaynak: İTO Haber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİhracatta dijital desteklerle 250 milyar dolara
    Sonraki İçerikTarım ihracatı 6 sektörle rekora koştu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz