Ana Sayfa Vergi Konut Alımında Ödenen KDV Oranı Sonradan Düşerse KDV İadesi Alınabilir mi?

    Konut Alımında Ödenen KDV Oranı Sonradan Düşerse KDV İadesi Alınabilir mi?

    1877
    0

    FATURA DÜZENLENDİĞİ TARİH İLE KONUTUN FİİLEN TESLİMİ ALINDIĞI TARİH ARASINDAKİ KDV ORANI FARKLI OLURSA HANGİSİ GEÇERLİDİR? 

    Konutun fiilen teslim edildiği tarih ile faturanın düzenlendiği tarihte konuta ilişkin geçerli olan KDV oranlarının farklı olması durumunda, faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranı esas alınması

    Konut tesliminden önce fatura düzenlenmesi halinde, faturada gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında vergiyi doğuran olay meydana geleceğinden bu faturada gösterilen KDV’nin beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

    Konutun fiilen teslim edildiği tarih ile faturanın düzenlendiği tarihte konuta ilişkin geçerli olan KDV oranlarının farklı olması durumunda, faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranı esas alınacaktır.

    **Dolayısıyla faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan oran esas alınarak hesaplanan KDV’de, konutun fiilen teslim edildiği tarihte geçerli olan KDV oranına göre herhangi bir düzeltme yapılmayacaktır.

    Örnek:
    FATURANIN DÜZENLENDİĞİ TARİHTEKİ DEĞERLER
    -Konut Fiyatı – KDV Matrahı – 200.000 TL
    -Faturanın düzenlendiği tarihte ödenen KDV %8 – Ödenen KDV – 16.000 TL
    -Fatura Toplamı (%8 KDV Dahil) – 216.000 TL 

    KONUTUN FİİLEN TESLİM EDİLDİĞİ TARİHTEKİ DEĞERLER
    -Konutun fiilen teslim edildiği tarihte geçerli olan Matrah – 200.000 TL
    -KDV %1  = 2.000 TL (200.000 + 2.000 = 202.000TL) 

    Aradaki Fazla ödenen Fark – 14.000 TL’lik KDV için iade söz konusu değildir. Faturanın düzenlendiği tarihteki KDV oranı geçerlidir.

    Kaynak: 15 Şubat 2017 tarihli ve 29980 sayılı Resmi Gazete ve 1 Nolu KDV genel tebliği

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikBorca Batık A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Ne Yapmalıdır?
    Sonraki İçerikPO: Halka Arz (2. Bölüm) (Finans ve Sermaye Piyasaları)

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz