Ana Sayfa TTK Kollektif Şirketlerde İflas Halinde Ortaklar Kişisel Alacaklarını Nasıl Alabilir?

    Kollektif Şirketlerde İflas Halinde Ortaklar Kişisel Alacaklarını Nasıl Alabilir?

    3431
    0

    1- KOLLEKTİF ŞİRKETLERDE İFLAS HALİNDE ORTAKLAR KİŞİSEL ALACAKLARINI HANGİ HALLERDE ALABİLİRLER?
    Şirketin iflası hâlinde, şirket alacaklıları alacaklarını almadıkça, ortakların kişisel alacaklıları şirket mallarına başvuramazlar.

    2- KOLLEKTİF ŞİRKETLERDE, ŞİRKETİ İFLASI HALİNDE ORTAKLAR DA İFLAS ETMİŞ SAYILIR MI?
    2.1-
    Şirketin iflası, ortakların iflasını gerektirmez. Ancak, depo kararına rağmen para yatırılmadığı takdirde alacaklı, depo kararının ortaklara veya içlerinden bazılarına da tebliğini ve gereğini yerine getirmedikleri takdirde şirketle birlikte iflaslarına karar verilmesini mahkemeden isteyebilir. Bu hakkını kullanmamış olan alacaklının, şirket masasından alacağını tamamen alamaması hâlinde ortakları iflas yoluyla da ayrıca takip hakkı saklıdır.
    2.2- Ortakların mallarına adi takip veya iflas yolu ile başvurulursa bunların kişisel alacaklıları ile şirket alacaklıları arasında bir öncelik ve imtiyaz hakkı yoktur. Ancak, kişisel alacaklılar arasında kanunen rüçhan hakkı bulunanların bu hakları saklıdır.

    3- KOLLEKTİF ŞİRKET İFLASINDA ORTAKLAR HANGİ HALLERDE SERMAYE VE SERMAYE FAİZLERİ İÇİN TALEPTE BULUNABİLİRLER?
    Şirketin iflası hâlinde ortaklar, koydukları sermaye ve işlemekte olan faizler için masaya giremezler; ancak, işlemiş faizlerle ücretler ve şirket lehine yaptıkları giderler için herhangi bir alacaklı gibi masaya girebilirler.

    4- KOLLEKTİF ŞİRKETİN İFLASI HALİNDE ŞİRKET BORÇLULARI ORTAKLAR İLE ALACAK TAKASI TALEBİNDE BULUNABİLİR Mİ?
    4.1-
    Şirkete borçlu olan kimse bu borcunu ortaklardan birinden olan alacağı ile takas edemez.
    4.2- Bir ortak da kişisel alacaklısına olan borcunu şirketin aynı kişideki bir alacağı ile takas edemez.
    4.3- Buna karşılık şirketin bir alacaklısı aynı zamanda ortaklardan birinin kişisel borçlusu ise 237 ve 240’ıncı maddeler gereğince ortağın şirket borcundan dolayı şahsen takip edilebildiği andan itibaren hem şirket alacaklısı hem de ortak takas hakkını haizdirler.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYurt Dışı Tüzel Kişilere Verilen Mühendislik Hizmetlerinden Elde Edilen Kazançlar Kurum Kazancının Tespitinde İndirim Konusu Yapılabilir mi?
    Sonraki İçerikTapu Harcını Gerçek Değerden Göstermeyenler Dikkat!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz