Ana Sayfa Vergi Kollektif şirket kurumlar ve KDV artırımı nasıl yapılacak?

    Kollektif şirket kurumlar ve KDV artırımı nasıl yapılacak?

    157
    0

    7440 Sayılı Yasa Kapsamında kolektif şirketinde kurumlar ve KDV artırımı kolektif şirket olarak başvuru yapman gerekiyor yoksa her ortak için ayrı ayrı başvurmak mı gerekir?

    2 ortaklı kollektif şti GV matrah artırımı her ortak için ayrı ayrı Matrah artırımı yapılır.


    7440 Sayılı Kanun 1. Sayılı Tebliğ;

    C- GELİR VE KURUMLAR VERGİSİNDE ARTIRIM

    1- Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesine İlişkin Matrah Artırımı

    be) Özellik arz eden durumlar

    Ticari kazancı basit usulde tespit edilmekle birlikte, bu kazancının yanında vergiye tabi başka gelir unsurları elde eden mükellefler ile gayrimenkul sermaye iradının yanında ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve irat elde eden gelir vergisi mükellefleri de işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenen asgari matrahları esas alacaklardır.

    Diğer taraftan, ticaret şirketleri, 213 sayılı Kanun uyarınca birinci sınıf tüccar olarak değerlendirildiklerinden, kollektif şirketlerde ortaklar ile komandit şirketlerde komandite ortaklar, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler hakkında yapılan açıklamalar çerçevesinde matrah artırımında bulunabileceklerdir. Adi komandit şirketlerin, menkul sermaye iradı elde eden komanditer ortakları da bu iratlarıyla ilgili olarak matrah artırımı hükümlerinden yararlanabileceklerdir.

    Adi ortaklıklarda ortaklar, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olduklarından bunlar, yukarıda açıklanan esaslardan durumlarına uyan şekilde matrah artırımında bulunabileceklerdir.

    2022 yılına ilişkin matrah artırımında bulunmak isteyen gelir vergisi mükellefleri tarafından 2021 takvim yılı ve 2022 yılının üçüncü geçici vergilendirme dönemine ilişkin;

    – Gelir vergisi beyannamesinde zarar beyan edilmiş olması,
    – İndirim ve istisnalar nedeniyle verdikleri beyannamelerinde matrah oluşmaması veya – Hiç beyanname verilmemiş olması (ilgili yıllarda faaliyette bulunmuş veya gelir elde

    etmiş olup da bu faaliyetlerini ve gelirlerini vergi dairesinin bilgisi dışında bırakanlar dâhil)

    durumunda Tebliğin (V/C-1-a) bölümünde yer alan kıyaslamaya ilişkin açıklamalar dikkate alınmayacak, 2022 yılı gelir vergisi matrah artırımına ilişkin tutarların belirlenmesinde Kanunun geçici 1 inci maddesinde yer alan asgari tutarlardan az olmamak üzere bu yıla ilişkin beyan edilen matrah tutarının %25’i dikkate alınacaktır.


    Kaynak: 7440 Sayılı Kanun 1 Seri No.lu Tebliğ, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt içinde bulunan bir yata teslim edilen malzeme KDV’ye tabi midir?
    Sonraki İçerikGayrimenkul satışlarının bedeli dövizli olarak tahsil edilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz