Ana Sayfa Duyurular KOBİ’ler ve büyük ölçekli girişimler; KOBİ’ler ticaret ağırlık iken, büyük ölçekli girişimler...

KOBİ’ler ve büyük ölçekli girişimler; KOBİ’ler ticaret ağırlık iken, büyük ölçekli girişimler ise imalat ağırlıklı

643
0

Girişim sayısı dağılımı açısından incelendiğinde KOBİ’lerde en fazla %92,5 ile mikro ölçekli girişim vardır. Küçük ölçekli girişim oranı %6,4 ve orta ölçekli girişim oranı %1,1’dir.
Toplam girişim sayısının dağılımına bakıldığında ise; %99,8’inin KOBİ’lerde ve %0,2’sinin büyük ölçekli girişimlerde olduğu görülmektedir.

Girişim sayısının ölçek bazında sektörel dağılımı incelendiğinde;

– Mikro ölçekli girişimlerde en fazla girişim %36,5 ile G-Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründedir. Bu sektörü %15,1 ile H-Ulaştırma ve depolama ve %11,6 ile C-İmalat sektörü takip etmektedir.
– Küçük ölçekli girişimlerde en fazla girişim %34,2 ile G-Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründedir. Bu sektörü %21,5 ile C-İmalat ve %13,6 ile F-İnşaat sektörü takip etmektedir.
– Orta ölçekli girişimlerde en fazla girişim %31,9 ile C-İmalat sektöründedir. Bu sektörü 27,3 ile G-Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı ve %11,7 ile F-İnşaat sektörü takip etmektedir.
– KOBİ’lerde en fazla girişim %36,3 ile G-Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründedir. Bu sektörü %14,4 ile H-Ulaştırma ve depolama ve %12,4 ile C-İmalat sektörü takip etmektedir.
– Büyük ölçekli girişimlerde ise en fazla girişim %37,1 ile C-İmalat sektöründedir. Bu sektörü %20,8 ile G-Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı ve %9,8 ile N-İdari ve destek hizmet faaliyetleri sektörü takip etmektedir.

KOBİ’ler ve büyük ölçekli girişimler karşılaştırıldığında; KOBİ’lerin ticaret ağırlık olduğu, büyük ölçekli girişimlerin ise imalat ağırlıklı olduğu görülmektedir. Ayrıca girişimlerin ölçekleri büyüdükçe imalat sektörünün ağırlığının arttığı görülmektedir.

OBİ’lerin girişim merkezleri dikkate alınarak hazırlanan ve illere göre dağılımını gösteren harita aşağıda yer almaktadır.

İllere göre girişim sayılarına ilişkin yukarıdaki harita incelendiğinde; en fazla girişim merkezinin bulunduğu iller arasında 797 bin 302 girişimle İstanbul ilk sırada yer alırken bunu sırasıyla 235 bin 552 girişimle Ankara, 204 bin 822 girişimle İzmir, 133 bin 644 girişimle Antalya ve 129 bin 83 girişimle Bursa takip etmektedir. En az sayıda girişim merkezinin bulunduğu il, 2 bin 313 girişimle Bayburt olurken diğer iller ise sırasıyla; 2 bin 522 girişimle Ardahan, 2 bin 702 girişimle Tunceli, 3 bin 587 girişimle Gümüşhane ve 3 bin 936 girişimle Hakkâri olmuştur.


Kaynak: TÜİK KOBİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik31 Mayıs 2021 yılına kadar yapılan kira ödemeleri için stopaj hangi oran üzerinden hesaplanmalıdır?
Sonraki İçerikHİR Nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz