Ana Sayfa SGK Kıymetli maden satımında elektronik belge düzenleme zorunluluğu var mıdır?

    Kıymetli maden satımında elektronik belge düzenleme zorunluluğu var mıdır?

    Kıymetli maden satanlarda e-belge düzenleme zorunluluğu

    456
    0

    Bilindiği üzere döviz bürolarına 1.1.2022 tarihinden itibaren elektronik döviz alım-satım belgesi düzenleme zorunluluğu getirilmiştir. İlgili zorunluluk, döviz bürolarında satılan kıymetli maden için de geçerli midir? 

    509 seri nolu VUK GnTb. Kıymetli madenler için özel bir düzenleme yok.

    Bunlar için kağıt ortamda ÖKC veya fatura düzenlenmesi gerekir. 4/1/2020 tarihli ve 30998 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 514 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde, kuyumculuk, sarraflık ve mücevheratçılık gibi işlenmiş kıymetli maden ve kıymetli taş alım satımında bulunan mükelleflerin işlenmiş kıymetli maden ve kıymetli taş ile bunlardan mamul eşya satışlarında fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin haddin 3 katı olarak uygulanması uygun görülmüştür.

    Buna göre 2022 yılında söz konusu teslimlerde fatura düzenleme haddi 2.000 x 3 =6.000 TL olarak uygulanacaktır.

    Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara göre işlenmiş kıymetli madenler altın, gümüş, platin ve paladyumu; kıymetli taşlar ise elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet ve inci şeklinde tanımlanan taşları ifade etmektedir.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAvrupa Birliği destekli projelerde alınan tercümanlık hizmeti bedelleri üzerinden GVK Geçici 84 üncü maddesi uyarınca tevkifat yapılıp yapılmayacağı hk.
    Sonraki İçerikÇalışanların sağlık gözetimine yönelik tıbbi tetkiklerin usul ve esasları hakkında yönetmelik – 20.01.2022

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz