Çalıştığım sertifikalı yayınevinde üretip sattığımız %1 oranında KDV dâhil 250 TL’lik dergilerimizin satış faturalarını yeni çıkan mevzuata göre KDV’siz olarak mı kesmeliyiz?
7161 Sayılı kanun 17. maddesi ile, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13 üncü maddesine (n) bendi eklenmiştir. “n) Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi,” Katma değer vergisinden istisnadır.
Yapılan düzenle ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sertifikası verilen yayıncıların kitap ve süreli yayın teslimleri KDV’den istisna edilmiştir.
Sertifikalı yayınevi İstisna uyguladığı satışlar için düzenleyeceği Faturada KDV göstermeyecektir.
Faturanın üzerine aşağıdaki cümlenin yazılması gerekir. “3065 Sayılı KDVK 13/n bendi gereği istisna uygulanmıştır.”
Yayımcılardan KDV ödemeden satın alınan kitap ve süreli yayınların Toptan ve perakende satışlarına. KDV uygulanacaktır. Ancak, Sertifikalı yayınevinden direkt olarak gerek internet gerekse başka yollardan NİHAİ TÜKETİCİYE yapılan satışlara KDV UYGULANMAYACAKTIR.
Bu düzenleme ile okur kitabı kitapçıdan satın alırsa % 8 KDV ödeyecek, yayınevinden alırsa KDV ödemeyecektir.
İstisna; Aşağıda belirtilen parasal tutara göre uygulanacaktır.
Katma Değer Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinde sayılan istisnaların kapsamına giren işlemlerde Bakanlar Kuruluna alt sınır tespit etme yetkisi verilmiştir. Bakanlar Kurulunca bu yetki 03/Aralık /2004 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2004/8127 sayılı Kararname ile kullanılarak istisnanın uygulanmasında alt limit, katma değer vergisi hariç 100 Yeni Türk Lirası olarak tespit edilmiştir.
Buna göre, KDVK 13 üncü maddede sayılan istisnalar (Kitap teslimi istisnası (n) bendinde sayılmıştır.) kapsamına giren işlemler dolayısıyla düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde gösterilen işlem bedelinin KDV hariç tutarının 100 Yeni Türk Lirasının altında olması halinde bu işlemlerde istisna uygulanmayacak ve genel esaslar çerçevesinde katma değer vergisi hesaplanacaktır.
KDV hariç bedelinin 100 Yeni Türk Lirası ve daha fazla olması halinde bedelin tamamı için istisna kapsamında işlem yapılacaktır.
Diğer taraftan; Tam istisna kapsamındaki bu teslimleri yapan yayıncılar da indiremedikleri KDV’nin iadesini talep edebileceklerdir.
Örnek Yayınevi; gerek nihai tüketiciye gerekse toptancıya yaptığı kitap satışı bedeli 100 TL’nin üzerinde olursa KDV hesaplamayacak, 100 TL’nin altında olursa KDV istisnası uygulamayıp % 8 Oranında KDV hesaplayacaktır.
Yayın evinden satın alınan Kitap bedeli 95 TL olması halinde % 8 oranında KDV hesaplanacak Yayın evinden satın alınan Kitap bedeli 150 TL olması halinde KDV istisnası uygulanacak. KDV tahsil edilmeyecektir.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
BENZER İÇERİKLER
Kitapçıların yaptığı kitap satışlarına KDV istisnası uygulanacak mı?