Kitap basımı yapan matbaalar ve yayınevleri için Katma Değer Vergisi (KDV) oranları önemli bir konudur. Kitap basım sürecinde kağıt, baskı, ciltleme ve dizgi gibi işlemler bir arada yürütülmektedir. Ancak, bu hizmetler için hangi KDV oranının uygulanacağı işletmeler açısından soru işareti oluşturmaktadır. İşte kitap basımındaki KDV oranları hakkında detaylı açıklamalar.
Kitap Basım Hizmetlerinde KDV Oranı Nasıl Belirlenir?
KDV oranları, 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 28. maddesi kapsamında belirlenmiş olup, Bakanlar Kurulu Kararı’na (BKK) dayanarak şu şekilde kategorize edilmiştir:
%1 KDV: Kanunun ekinde yer alan (I) sayılı listede belirtilen belirli kitap teslimleri için uygulanır.
%10 KDV: (II) sayılı listede yer alan belirli mal ve hizmetler için geçerlidir.
%20 KDV: (I) ve (II) sayılı listelerde bulunmayan diğer tüm vergiye tabi işlemler için uygulanmaktadır.
Kitap basım işlemi, BKK eki (I) ve (II) sayılı listelerde yer almadığı için genel KDV oranına (%20) tabi tutulmaktadır.
Kitap Basımı İçin KDV Uygulaması Nasıl Yapılır?
Matbaalar, kitap basım hizmetlerini bir bütün olarak değerlendirmek zorundadır. Yani:
-Kitap basımı için kullanılan kağıt ve baskı hizmetleri ayrı ayrı vergilendirilemez.
-Kağıt alımı sırasında %10 KDV ödense bile, basım hizmetinin tamamı %20 KDV oranına tabidir.
-Matbaa tarafından düzenlenen faturalar kağıt ve hizmet maliyetleri bir arada hesaplanarak %20 KDV uygulanarak kesilmelidir.
Kitap Basımında KDV Oranının Önemi
Kitap basım sürecinde KDV oranlarının yanlış uygulanması vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmemesine yol açabilir. Bu nedenle:
-Matbaalar ve yayınevleri, KDV hesaplamalarını doğru yapmalıdır.
-Vergi dairesinden veya mali müşavirlerden destek almak süreçlerin sorunsuz ilerlemesi açısından önemlidir.
-Yanlış KDV hesaplamaları cezalara ve geriye dönük düzeltme işlemlerine yol açabilir.
Sonuç
Kitap basımı işlemleri, KDV açısından bütüncül olarak değerlendirilmelidir. Kağıt ve basım hizmetlerinin ayrı ayrı KDV’ye tabi tutulması mümkün değildir. Bu nedenle, basım hizmeti için düzenlenen faturalar %20 KDV oranı ile hesaplanmalı ve bu şekilde kayıtlara geçirilmelidir. Matbaa ve yayınevlerinin bu konuda yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi, ileride herhangi bir cezai işlemle karşılaşmamak için kritik öneme sahiptir.
ÖRNEK ÖZELGE
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü
Sayı : 39044742-130[Özelge]-E.230432 19.03.2019
Konu: Kitap basım hizmetlerinde KDV oranı
İlgide kayıtlı özelge talep formlarının tetkikinden; matbaacılık faaliyetiyle iştigal ettiğiniz, yayınevleri tarafından yazılı örneği gönderilen eserlerin, tüm malzemelerinin şirketiniz tarafından karşılanmak suretiyle kağıt, kapak, cilt, dizgi, baskı işçiliği vb. işlemlerden geçirilerek fiziki olarak mamul kitap haline getirildiği, kitabın imalatı dışında satış ve yayın hakkı ve diğer yasal yükümlülüklere ilişkin herhangi bir tasarrufunuzun bulunmadığı, kitap kağıdının % 8 oranında katma değer vergisi (KDV) ödeyerek satın alınmasına rağmen yayınevlerinin talebi üzerine matbaanızda basılan kitaplar için kağıt ve baskı maliyetinin bir bütün olarak değerlendirilerek düzenlenen faturalarda % 18 oranında KDV hesaplandığı belirtilerek; söz konusu kitap basımı işine ilişkin düzenlenen faturalarda kağıt ve hizmet kalemlerine ayrı ayrı KDV oranı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.
KDV oranları, 3065 sayılı KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.
Buna göre, söz konusu BKK eki (I) ve (II) sayılı listeler kapsamında yer almayan kitap basım işinin bir bütün olarak değerlendirilmesi ve kağıt bedeli ile basım hizmetinin tamamı üzerinden genel oranda (% 18) KDV hesaplanması gerekmektedir.
…
TAVSİYE EDİLEN İLAVE VİDEO VE BLOG İÇERİKLER
Kaynak: GİB ÖZELGE
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.