Ana Sayfa SGK Kısmi istihdamla çalışan personelin çalışmadığı günler için GSS borcu oluşur mu?

Kısmi istihdamla çalışan personelin çalışmadığı günler için GSS borcu oluşur mu?

970
0

Kısmi istihdamla çalışan kişilerde her ay genel sağlık sigortası borcu çıkması normal mi? Bu borcun çıkmaması için ne yapılması gerekir?

Eksik günlere ait GSS primlerinin ödenmesi gerekmektedir.

Bunun istisnası: Yapılan değişiklikle bakmakla yükümlü olunan kişi olup da, kısmi istihdam, ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma ve puantaj kaydı kodları ile eksik gün bildirimi yapılan sigortalıların, eksik günleri için bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sayılacakları kabul edilmiş, böylece bu kişilerin eksik günler için 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren GSS primi ödemeleri önlenmiştir.

Kanuna göre bakmakla yükümlü olunan kişi statüsüne genel sağlık sigortalısının eşi, 18 yaşına kadar, ortaöğrenim görüyorsa 20 yaşına kadar, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşına kadar çocukları ve geçimini sağladığı ana-babası girmektedir.

İstisna tutulan diğer bir grup da ay içinde kendileri için en az 21 prim günü bildirilen kişiler olmuştur. Diğer bir deyişle bu eksik gün kodlarıyla bildirimi yapılıp da ay içinde bir işverene tabi çalışma günleri 21 ila 29 gün arasında olan çalışanlar açısından GSS primi tahakkuk etmeyecektir.

Bu kişilerin bildirimleri 20 ve altında prim günü olarak yapılması halinde kalan günlere ait GSS primlerini bakmakla yükümlü olunan kişi de olmamaları halinde kendileri ödemek zorunda kalacaklar.

Gerek işverenlerin gerekse de kısmi süreli veya puantaj kaydı ile çalışanların ve ev hizmetlerinde çalışanların bu durumları bilmeleri sürpriz borçlarla karşılaşmalarını engelleyecektir.

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az süre ile çalışan sigortalılar emeklilik sigortası primi ödeyebilecek mi?

 

Kısmi süreli işe alınacak personel ile kısmı süreli iş sözleşmesi yapmamız SGK açısından yeterli midir?

 

Kısmi süreli çalışma saatini geçen işçi için ücret bordrosu ve SGK bildirimleri nasıl yapılır?

 

 

Önceki İçerikBilgisayarlarda kullanılmak üzere ithal edilen veri ya da komutlar yüklü bilgi taşıyıcılarının gümrük kıymeti nasıl belirlenir?
Sonraki İçerikGümrük müdürlüklerinde Kıymetin tespitinde kullanılacak döviz kuru nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz