Ana Sayfa Vergi Kişilerin şahsi eşyalarının satışı vergilendirme kapsamına girer mi?

    Kişilerin şahsi eşyalarının satışı vergilendirme kapsamına girer mi?

    537
    0
    Mükellefiyeti olmayan bir hayırsever, yıllar önce yaptırdığı el halılarını satıp bağış yapmak istiyor. Sattığı bu halılar dolayısıyla vergi mükellefiyeti doğar mı?

    Kişilerin Şahsi (zati) eşyalarını satışından elde edilen gelir için vergileme olmaz.

    Halları alan Mükellef gider pusulası düzenler Gider pusulasında KDV ve GV stopajı hesaplanmaz.


    Merkezi İstanbul’da bulunan ve üretim yeri Şabanözü/Çankırı’da bulunan
    1- Bu firma üretim yaptığı mamullerin kablo ve diğer parçaların montaj ve vidalama gibi işleri evde bulunan ve işyerinde çalışmaya kişilere gerekli işlem kesme, parça ekleme, parça sıkıştırma için iş vermekte bu işlerin tutarını da öderken Gider pusulası düzenlemekte gider pusulasından % 10 stopaj yapıp kalanı ödemektedir. Yapılan bu stopaj işlemi doğru mudur? Gider pusulası düzenleyerek ödeme yapabilir miyiz? 
    2- Firmada işçilerin yemek işleri için firmada mutfakta hazırlanıp işçilere vermektedir. Çevrede bulunan arazi sahiplerinden vergi mükellefi olmayanlardan Domates, Sebze gibi ürünler alarak yemek hazırlamaktadır. Bu kişilere de gider makbuzu düzenleyip % 5 stopaj kesintisi yaparak ödeme yapılmaktadır. Bu işlem de de nasıl bir yol izlemeliyim?

    1- GVK 9.maddesinde belirtilen muaflıkta böyle bir tanımlama yok. İş yapan kişiler Basit usulde veya Gerçek usulde vergi mükellefi olmaları gerekir. Gider pusulası ile ödeme olmaz.

    2- Üreticiden alınan zirai ürünler için Müstahsil makbuzu düzenlenir. % 4 GV stopajı yapılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSGK Borçlarını yapılandırmak isteyenler, yapılandırmaya konu borçlar için açtıkları davalardan vazgeçmeleri gerekiyor.
    Sonraki İçerikAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı: PCR Test Sonucuna Bakılmaksızın, COVİD-19 Tedavisi Gören Hastalarımızın SUT Kapsamındaki Sağlık Giderlerini Karşılıyor, Pandemi Bakım Ücreti Ödüyoruz

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz