Ana Sayfa Duyurular Kişi başı sağlık hizmetine başvuru sayısı Genel Sağlık Sigortası sayesinde 10,3’e yükseldi

Kişi başı sağlık hizmetine başvuru sayısı Genel Sağlık Sigortası sayesinde 10,3’e yükseldi

564
0

Bakan Selçuk: “GSS Vatandaşlarımızın Sağlık Hizmetine Erişimini Kolaylaştırdı”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2002 yılında yüzde 3,1 olan kişi başı sağlık hizmetine başvuru sayısının Genel Sağlık Sigortası sayesinde 10,3’e yükseldiğini bildirdi.

Bakan Selçuk, sağlık hizmetine erişim noktasında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2002 yılından itibaren yapmış olduğu reformlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

2002 yılından itibaren farklı kanunlar çerçevesinde sunulan sağlık hizmetlerinin, sosyal güvenlik reformu ile tek çatı altında birleştirildiğini ifade eden Bakan Selçuk, 2012 yılında tüm vatandaşların Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamı altına alınarak büyük kolaylık sağlandığını kaydetti.

Bir zamanlar sigortalıların istedikleri hastanelerde muayene olamadığını hatırlatan Bakan Selçuk, GSS’nin sağlık hizmetine erişimini kolaylaştırdığını, artık vatandaşların ekonomik durumlarına bakılmadan sağlık hizmetinin yaygın ve etkin bir şekilde verildiğini belirtti.

GSS’de Çoklu Sistemden Tekli Sisteme Geçildi

GSS sisteminde önemli değişikliğe gidilerek basamaklı prim sistemi yerine tekli prim sistemine geçildiğine vurgu yapan Bakan Selçuk, yapılan düzenleme ile mevcut durumda 3 kategoride uygulanan genel sağlık sigortası primi oranının tek kategoriye indirildiğini kaydetti. Selçuk, GSS için ödenmesi gereken tutarın 2020 yılı için aylık 88.29 TL olduğunu, ödenen prim tutarının kişinin sadece kendisi için değil bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin de GSS kapsamına alınmasını sağlandığını belirtti.

Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile birlikte sağlığa erişimin kolaylaştırıldığını ve sağlık hizmeti kuruluşlarına doğrudan veya sevkli müracaat edilme imkanının getirildiğini vurgulayan Bakan Selçuk, yine kanuni düzenleme yapılarak özel sağlık kuruluşlarının aldıkları ilave ücret oranlarına sınırlama getirildiğini kaydetti. 

Gençlerimiz 25 Yaşına Kadar 2 Yıl Daha GSS’li

Bakan Selçuk: “Ayrıca 18 yaşını doldurmayan gençlerimizle birlikte sağlık açısından başkasının bakımına muhtaç olan kişilerin, iş kazası ile meslek hastalığı ve koruyucu sağlık hizmeti gibi durumlarda prim ödeme gün sayısına veya prim borcuna bakılmıyor. Bu kapsamda olan vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları bulunuyor.”

Bakan Selçuk, buna ek olarak lise mezunu gençlere 20, üniversite mezunu gençlerin de 25 yaşına kadar 2 yıl daha prim ödemeksizin GSS kapsamında olduklarını belirtti.

Covid-19 pandemisi sürecinde de bir takım kolaylıklar sağlandığını ifade eden Bakan Selçuk, “1 Nisan tarihinden itibaren nakdi ücret desteği alanlardan herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız da GSS kapsamında” dedi.

En Düşük Emekli Aylığı 1.500 TL’ye Yükseldi

Yaklaşık 13 milyon emekli vatandaşımıza yönelik iyileştirmelerin de yapıldığını anımsatan Bakan Selçuk, ilk olarak 2019 yılında en düşük emekli aylıklarının 1000 liraya, 2020 Nisan ayında da 1.500 TL’ye çıkartıldığını kaydetti. Bakan Selçuk ayrıca 2018 yılında başlatılan Bayram ikramiyelerinde bugüne kadar 64.2 milyar lira ödeme yapıldığını belirtti.

Bakan Selçuk ayrıca, Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan düzenlemelerle bedeli ödenen toplam ilaç sayısının 8 bin 740’a ulaştığı bilgisini paylaştı.


Kaynak: T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİşin sona ermesi nedeniyle personel çıkışı yapabilir miyiz?
Sonraki İçerikSerbest çalışan meslek mensupları bir şirkette ayrıca bağımlı olarak çalışabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz