Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kısa çalışma ödeneğine başvuru sonrası fiili çalışamaya başlayan yerler ne yapmalıdır?

Kısa çalışma ödeneğine başvuru sonrası fiili çalışamaya başlayan yerler ne yapmalıdır?

653
0

Eğitim sektöründe bağımlı olarak çalışan bir meslek mensubuyum. Kısa çalışma başvurusu yaptık. Mart sonunda yaptığımız başvurunun geçtiğimiz haftalarda İŞKUR tarafından portala girilip üst mercilere uygunluk denetimi için gönderildiği bilgisini aldık. Ancak yeni çıkan torba yasada yer alan işverenin beyanının dikkate alınacağı uygunluk denetimi yapılmayacağı yönünde bir madde var.

Biz haber mi beklemeliyiz yoksa bu yeni maddeye göre beyanımıza göre ödemeler yapılacağını düşünerek mi işlemleri yapacağız? Çünkü başvuru yaptığımızda IBAN numaraları istenmemişti sonradan eklendi. Nasıl bir yol izlenecek?

Eğer fiili çalışma var ise İŞKUR’u bilgilendiriniz.

“GEÇİCİ MADDE 25- Yeni koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile işverenden tahsil edilir.”

 15.03.2020 tarihinde kısa çalışma başlatan işyerinde bir işçi 13.03-19.03 tarihleri arasında raporlu.

İlk 7 gün prim işveren tarafından ödenir deniyor. Bu 7 günde raporlu işçi için nasıl bir yöntem uygulanacaktır?

O işçi için rapor bitince zorlayıcı neden 7 gün yarım ücret başlar ve çakışan rapor süresi kadar az gün KÇÖ’den yararlanır. Diğer bir görüş ise işyerinde zorlayıcı neden başlangıcı bellidir ve tüm işçiler için aynı tarihte başlar. Burada ise dikkate alınan işçinin raporlu iken çalışmaması ve yarım ücret yerine sağlıktan %60 ücret alması İŞKUR 15/22 Mart’da değil sonrasına ödeme yapmaktadır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik1 Nisan itibariyle kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılmış firmalar ücret bordroları nasıl düzenlemelidir?
Sonraki İçerik4a kapsamında çalışan şirket ortakları ve yönetim kurulu üyeleri kısmi çalışma kapsamındaki günleri için Bağ-Kur primi öder mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz