Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kısa çalışma ödeneğine 2020 aralık ayında ilk kez başvuru yapan firmalar 7...

    Kısa çalışma ödeneğine 2020 aralık ayında ilk kez başvuru yapan firmalar 7 günlük yarım ücret ödemesi yapmalı mıdır?

    811
    4
    Kısa çalışmanın başladığı ay çalışanlara ilk 7 gün yarım ücret ödenmesi konusu kısa çalışmaya çıkan çalışanlar için mi yoksa kısa çalışma başvurusu kabul edilmeyen ve emekli çalışanlar içinde geçerli midir?

    Kısa çalışma ödeneğine ilk defa başvuru yapan işyerinde 4857 sy kanun 40 madde ; Kısa çalışma ödeneği ödemeleri 4857 Sayılı kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve aynı Kanunun 40’ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.” hükmü, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 40.maddesinde “24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir.” hükmü yer almaktadır.


    İşveren işçinin kıdem tazminat hakkını vererek işten çıkarabilir mi?

    İşveren tarafından çıkış fesih yasağı kapsamında olup eğer çalışanlarınız öncesinde kçö almış iseler bu kodla çıkış yaptığınızda iptal edilmiş olacaktır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik7256 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan borçlarımızı stopaj iadelerimizden mahsup edebilir miyiz?
    Sonraki İçerikAraba kiralama hizmeti verecek bir kişi home ofis olarak faaliyette bulunabilir mi?

    4 YORUMLAR

    1. 2015 yılından itibaren sigortalı olarak çalışıyorum.2020 nisan ayından beri kısa çalışma ödeneği alıyor olarak gösterildim. nisan ayı gibi evleneceğim için işten ayrılacağım.kısa çalışma devam ederse iş çıkışında kıdem,ihbar alabilecek miyim yoksa kısa çalışma günleri sayılmayacak mı ?
      bunun için iş çıkışını istediğimde öncelikle ne yapmam gerekıyor?

      • Merhaba,

        Yasal düzenleme olarak ücretsiz izinde ve Kısa çalışma ödeneği hallerinde geçen süreler kıdem ve ihbar tazminatları hesabında dikkate alınmıyor. Ancak konu hakkında yapılan son değerlendirmelerde; kısa çalışma ve nakdi ücret desteği kapsamında çalışanın onayı olmadan zorlayıcı sebepler nedeniyle işverenin kararı doğrultusunda uygulanan KÇÖ ve ücretsiz izinde geçen sürelerin kıdem ve ihbar tazminatı hesabında dikkate alınacağı yönündedir.

        Kadın çalışanın evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde evlilik nedeniyle işten ayrılmak istediğini belirtir yazı ile işverene talepte bulunması ve evlenme cüzdanını ibraz etmesi ile kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir. İşyerindeki toplam çalışma sürenizi dikkate alarak ihbar önellerine göre bildirimde bulunmanız gerekmektedir.

    2. peki bir şey daha sormak istiyorum 12.02.2015 te sigorta girişim oldu.2325 tl asgari ücretle çalışıyorum.1 haziran 2021 gibi evlilik nedeniyle çıkacağım.nısan 2020 den beri de kısa çalışma olarak gösteriliyorum.kıdem,ihbar tazminat ödemesi tahminen ne kadar olur ?
      birde patronumla bu konuda tartışmak istemıyorum.direk notere gidip ihtar çekip çıkabilir miyim?

      • 2021 Yılı için kıdem tazminatı hesaplaması yeni asgari ücret açıklandığında yapılabilir.

        Sadece fikir vermesi açısından 2020 yılı için geçerli olan Brüt 2.943 TL asgari ücrete göre hesaplama yapılırsa;
        12.02.2015 – 1 Haziran 2021 arasındaki 2.312 gün için hesaplanacak Kıdem tazminatı yaklaşık olarak 18.650 TL civarında olacaktır.

        İşverene çıkışınızı 8 hafta önce bildirmeniz gerekiyor. Bildirimsiz çıkarsanız 8 haftanın bedelini işverene ödemek zorunda kalırsınız.

        Notere gidip ihtarname çekebilirsiniz ama ihbar süresini işverene vermeniz gerekir.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz