Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kısa çalışma ödeneğinden faydalandığımız personelimizi işten çıkardığımızda nasıl bir yaptırımla karşı karşıya...

    Kısa çalışma ödeneğinden faydalandığımız personelimizi işten çıkardığımızda nasıl bir yaptırımla karşı karşıya kalırız? 

    Personelin çıkışını cezasını ödeyerek yaparsak başka bir yaptırımı olur mu? Emekli olduktan sonra SGDP’li olarak çalışan kişiler kıdem tazminatına hak kazanır mı?

    666
    0

    Pandemi sürecinin başlangıcıyla 65 yaş üstü olan ve kronik rahatsızlığı bulunan bir personeli ücretsiz izne ayırdık. Sürecin sonunda da kendisini, tazminatını vererek iş akdini sonlandıracağız. Tazminat hesaplarken ücretsiz izne çıkarılan tarihi mi baz alacağız, yoksa iş akdini sonlandıracağımız tarihi mi? Ayrıca ihbar tazminatı da hesaplanacak mı?

    İşçinin zorlayıcı nedenlerle hizmet sözleşmesinin askıya alındığı bu dönemde tazminat hesabı; Kısa çalışma uygulanan günlerde ise iş sözleşmesi askıya alınır. Yargıtay (9. H.D. Esas No: 2005/16932, Karar No: 2005/31926 sayılı karar) kararlarına göre kıdem tazminatının, iş sözleşmesinin askıya alınmasından önce hak kazanılan son ücret üzerinden hesaplanması gerekir denilmektedir.

    Bu kişilerde fesih yasağı kapsamında bulunmaktadırlar. İş kanunu’nda emekli çalışanların hakları kısıtlanmamıştır. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler ile diğer çalışanlar arasında bir fark bulunmuyor.

    Kıdem, İhbar, yıllık izin hakları emekli olduktan sonrası için de aynıdır.

    Nisan ve Temmuz 2020 döneminde KÇÖ’den faydalanıldı.

    Firma ağustos ve eylül ayında normal çalışma sistemine döndü.

    5 Ekim tarihinde işçilerden 1 tanesini 4 kodu ile işten çıkışı yapılırsa asgari ücret cezası haricinde bir yaptırımı olur mu?

    İdari para cezası ve kısa çalışma ödeneği iptal olmaktadır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2019 yılının ilk üç ayında İstanbul’a yurtdışından 3,1 milyon turist gelirken, 2020 yılında sekiz ayda ancak 3,2 milyon turiste ulaşıldı
    Sonraki İçerikİki iş yerinde aynı anda çalışanlarda AGİ nasıl uygulanacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz