Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kısa çalışma ödeneğinden faydalanan personel iş yerinin kapalı olduğunu gerekçe göstererek tazminatını...

    Kısa çalışma ödeneğinden faydalanan personel iş yerinin kapalı olduğunu gerekçe göstererek tazminatını talep edebilir mi?

    İnternet üzerinden evinden çalışan bir işçinin Covid-19 kapması nedeniyle işi bırakması haklı neden olarak kabul edilir mi?

    463
    0

    Firmamız kısa çalışmadan faydalanmaktadır. İşçi covid 19’u zorunlu neden sayarak iş yerinin 1 haftadan uzun süre kapalı kaldığını beyan ederek 23. madde kapsamı olan işçi tarafından zorunlu nedenle istifa etmiştir.  Covid-19 zorunlu neden sayılıyor mu?  23. madde kapsamında istifa ettiği için kıdem tazminatı ödemek durumunda kalıyoruz. Bu işlem doğru mudur?

    İşçinin istifasında zorunlu neden aranmamaktadır.

    Ancak işçiniz zaten kısa çalışma ödeneği almakta ise işe de gelmemesi gerekmektedir.

    İşe gelmeyen bir işçinin covid -19 olması ayrı bir hukuki değerlendirme konusudur.

    23.madde işten çıkış- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih: İşyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa işçi iş akdini feshedebilmektedir (4857/24/III). Bu durumda çıkış kodu olarak bu kod seçilir. Bu durumda işçi işsizlik maaşı alabilecektir. İşçinin çalıştığı iş yerinde alınan tüm önlemlere rağmen işverenin veya diğer işçilerden birinin COVID-19 Koronavirüse yakalanması durumunda işçinin haklı fesih imkânı mevcuttur.

    Ancak haklı feshin şartı, işçinin COVID-19 Koronavirüs taşıyan personelle ziksel temas halinde olması, ölümcül virüsü kapma riski barındırmasıdır. İnternet üzerinden evinden çalışan bir işçinin CODIV-19 Koronavirüs kapması nedeniyle işi bırakması haklı kabul edilemez.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOtomatik fotoğraf çekme kabinleri için şube işyeri açılışı yapılır mı?
    Sonraki İçerikFiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işyerlerinden SGK’ya fiili hizmet süresi zammı kapsamında yapılan bildirimlerindeki üst sınır nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz