2 ay kısa çalışma ödeneğinden faydalanan firma faaliyetini bu sene için durdurmaya karar verip çıkış yasağı sonrası personellerini çıkarmak üzere şimdiden çalışanlarına tebliğ edip çıkış yasağının kalktığı gün çıkış verirse ihbar ödemeksizin çıkış yapabilir mi?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 55nci maddesinin (j) bendinde; İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65nci maddedeki kısa çalışma süreleri yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış, süreler arasında sayılmıştır.
Genel ekonomik, sektörel ve bölgesel kriz veya zorlayıcı nedenlerle işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması halinde, işverenin talebi ve Türkiye İş Kurumunun uygun bulması ile kısa çalışma uygulaması yapılabilmektedir. Bu durumda o işyerinde çalışan işçilerin iş sözleşmesi sona ermemekte, yeniden işveren çağırıncaya (kısa çalışma süresi içinde ya da sürenin sonunda) kadar iş sözleşmeleri askıya alınmaktadır.
Askı hali işçinin iş görme edimini sunmadığı, işverenin de ücret ödemediği ancak iş sözleşmesinin de varlığını sürdürdüğü bir durumdur. İş sözleşmesinin askıya alınmasına yol açan olay kısa çalışma uygulamasının yapılmasıdır.
Ancak kısa çalışma kararı tamamen işverence alınmakta olup bu konuda işçinin onayının alınması zorunluluğu bulunmamaktadır. Dolayısıyla hem kıdem hem de ihbar hesabında çalışılmış süreler olarak dikkate alınması gerekmektedir.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.