Ana Sayfa Vergi Kiralık olarak ikamet edilen evin bir odasının iş yeri olarak kullanılması halinde...

    Kiralık olarak ikamet edilen evin bir odasının iş yeri olarak kullanılması halinde stopaj nasıl hesaplanacak?

    14
    0

    Kiralık olarak ikamet edilen evin bir odasının, ticari ve/veya serbest meslek faaliyeti için işyeri olarak kullanılması durumunda gelir vergisi kesintisi (tevkifatı) ve beyanı nasıl olmalıdır?

    İkamet amaçlı kullanılan konutun, aynı zamanda bir odasının da işyeri olarak kullanılması halinde, konutun tamamı işyeri olarak kabul edilecek ve Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinin (a) alt bendi hükmüne göre; %20 oranında gelir vergisi kesintisi (tevkifatı) yapılacaktır.

    Kazanç sahibi, kazancın elde edilmesiyle ilgisi bulunan giderlerini, faaliyette bulunulan işe ait olduğu ve işle ilgili olarak kullanıldığını ispat etmesi halinde ticari kazancın ve/veya serbest meslek kazancının tespitinde (hesaplarında) gider olarak indirim konusu yapabilecektir.

    Ayrıca mülk sahibi tarafından elde edilecek tevkifata tabi kira gelirinin, 2023 yılı için 150.000-TL tutarındaki beyan sınırını (2024 yılı için ise 230.000-TL) aşması halinde, (beyana tabi başkaca gelirlerin bulunması halinde GVK 85 ve 86’ncı maddeler uyarınca ayrıca bir değerlendirme yapılmalıdır.) gayrimenkul sermaye iradı olarak yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBasit Usule Tabi Olanlar Satış Faturası Düzenlemek Zorunda Mıdır?
    Sonraki İçerikBağlama kütüklerine kaydedilen gemiler için harç ödenecek mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz