Ana Sayfa Muhasebe Kiracının düzenlediği kira fiyat farkı faturasının muhasebe kaydı nasıl olacak?

    Kiracının düzenlediği kira fiyat farkı faturasının muhasebe kaydı nasıl olacak?

    227
    0

    Şirketin aktifindeki gayri menkul kira geliri için, kira faturası düzenlemiştik, kiracı fiyat farkı faturası düzenlemiş, bunun muhasebe kaydı ne olmalıdır?

    Muhasebe kayıt örneği aşağıda belirtilmiştir.

    _____________ / _____________

    610 (B)

    191 (B)

    102/329 (A)

    _____________ / _____________

     

    Tekdüzen Hesap Planında Satışlardan yapılan indirimlere ilişkin hesaplar aşağıdaki gibi yer almıştır. Fiyat farkı faturası iskonto ise 611 hesaba işlenmelidir. 

    61. SATIŞ İNDİRİMLERİ (-)

    Net satış hasılatına ulaşabilmek için brüt satışlardan indirilmesi gereken değerleri kapsar.

    Satıştan iadeler, satış iskontoları ve diğer indirimler şeklinde bölümlenir.

    610. SATIŞTAN İADELER (-)

    Satılan malların iade edilen bölümünün fatura tutarlarını kapsar.

    İşleyişi :

    Daha önce yapılan satışlar ile ilgili olarak ilgili hesaplara borç, Brüt Satışlardan ilgili hesaplara alacak kaydedilmiş bulunan malın fatura tutarı, malın kısmen yada tamamen iade edilmesi durumuna göre, “610. Satıştan İadeler Hesabı”nın borcuna, buna karşılık ilgili hesaba alacak kaydedilir.

    611. SATIŞ İSKONTOLARI (-)

    Satışla ilgili faturanın düzenlenip satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontoları bu hesapta yer alır.

    Kasa iskontosu, kredili satışlarda alıcının mal bedelini vadesinden önce ödemesi dolayısıyla, bu peşin ödeme karşılığında alıcıya belirli oranlarda indirim yapılmasıdır.

    Miktar iskontosu ise alıcının belli tutarlar üzerinde alışlarda bulunarak satıcının mal sürümüne katkıda bulunmasından dolayı kendisine belli oran ya da tutarlarda yapılan indirimdir.

    İşleyişi :

    Uygulanan iskonto ilgili “Alacaklar” hesabına alacak kaydedilirken, “611. Satış İskontoları Hesabı”na borç kaydedilir.

    612. DİĞER İNDİRİMLER (-)

    Satıcı tarafından, alıcı hesabına, malın sevki sırasında ödenen giderleri ifade eden ve satılan mallara ait olan sevk giderleri, satılan malların hatalı ve noksan olması ya da taşıma sırasında hasara uğramış olması nedeniyle yapılması zorunlu indirimler ile satış vergileri, fonlar (KDV hariç) ve benzerleri bu kalemde gösterilir.

    Bu hesap ihtiyaca göre bölümlenir.

    İşleyişi :

    Satılan mal ya da hizmet bedelinden yapılan indirim, hasılatla ilişkilendirilmeden “612. Diğer İndirimler Hesabı”na borç, ilgili hesaplara ise alacak kaydedilir.

     


    Kaynak: İSMMMO, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDolum makinesinin satışında uygulanacak KDV oranı nedir?
    Sonraki İçerikNakit artırılan sermaye tutarı beş vergilendirme dönemi boyunca kurumlar vergisi matrahından indirim yapabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz