Ana Sayfa Vergi Kiracım kira ödemesi yerine gayrimenkulüme bakım onarım harcaması yaptı. Beyanname vermeli miyim?

    Kiracım kira ödemesi yerine gayrimenkulüme bakım onarım harcaması yaptı. Beyanname vermeli miyim?

    Kira bedeli olarak vadeli çek/senet aldım. Beyannamemi ne zaman vermeliyim?

    484
    0

    Kiracım kira ödemesi yerine gayrimenkulüme bakım onarım harcaması yaptı. Beyanname vermeli miyim?

    Kiraya verdiğiniz gayrimenkulün tadil bakım ve onarım masrafları kiranın ayni olarak tahsil edilmesi sayıldığından, GMSİ olarak değerlendirilir. Söz konusu ayınları emsal bedeli ile paraya çevirip, bu geliri beyan etmelisiniz.

    AÇIKLAMA :

    Kiracınız mükellef ise ve bu masrafları defter kayıtlarında gider olarak gösterirse, ödediği kiradan %20 oranında (31/12/2020 tarihine kadar %10 )stopaj yapmalıdır. Bu durumda elde ettiğiniz gelir tevkifata (stopaj/kesinti) tabi kira geliri olur. Beyannamenizi buna göre vermelisiniz.

    Kira bedeli olarak vadeli çek/senet aldım. Beyannamemi ne zaman vermeliyim?

    Konuya ilişkin emsal özelgelerde bu konuyla ilgili açıklama yapılmış olmakla birlikte, özelgelerin şahsı bağlayıcılığı nedeniyle bulunduğunuz yer vergi dairesi başkanlığı / defterdarlıklardan özelge talebinde bulunabilirsiniz.

    YORUM : Çek/senet bir nakit ödeme aracıdır. Vadeli çek/senet düzenlemek suretiyle yapılan kira ödemeleri, çeklerin /senetlerin düzenlenme tarihi itibariyle hesaben ödenmiş kira bedeli sayılır. Bu nedenle ilgili yıla veya geçmiş yıllara ilişkin olarak çekle yapılan kira tahsilatları çekin alındığı dönemin geliri, gelecek yıllara ait olup çekle peşin tahsil olunan kiraların ise ilgili bulundukları yılların gelirleri olarak dikkate alınması gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikForklift hizmetleri için düzenlenen faturada KDV tevkifatı yapılır mı?
    Sonraki İçerikE-Defter uygulamasına dâhil olanlar tarafından 31 Mayıs 2021 sonuna kadar oluşturulması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede GİB Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz