Ana Sayfa Vergi Kira Gelirlerinden amortisman giderinin düşürülmesi

    Kira Gelirlerinden amortisman giderinin düşürülmesi

    Kiraya verdiğiniz mal ve haklar için amortisman bedelini, beyannamede gerçek gider yöntemini seçmeniz halinde giderleştirebilirsiniz.

    534
    0

    GMSİ beyannamesi veriyorum. Gayrimenkulümün amortisman bedelini nasıl giderleştirebilirim?

    Kiraya verdiğiniz mal ve haklar için amortisman bedelini, beyannamede gerçek gider yöntemini seçmeniz halinde giderleştirebilirsiniz.
    Amortisman oranı kargir, betonerme, demir ve çelik binalarda %2’dir. (*) Amortisman bedelini giderleştirirken, KDV hariç tutarı dikkate almanız gerekmektedir.

    Amortisman bedelinin tespiti için şunlara dikkat etmelisiniz;
    Bina ve arazinin maliyet bedeli belli ise, amortismanı bu bedel üzerinden hesaplamalısınız. Bu bedel tapuda kayıtlı alış bedelidir.
    Maliyet bedelinin belli olmaması durumunda gayrimenkulün emlak vergi değerini esas almalısınız. Diğer mal ve haklardan elde ettiğiniz bir kira geliriniz varsa amortisman bedeli olarak emsal bedelini dikkate almanız gerekmektedir.

    (*) Amortisman süresi, Gayrimenkulü edinme tarihinden itibaren dikkate alınmalıdır. ( örneğin 20 yıllık bir daireyi , bu yıl satın aldığınızda amortisman süreniz sıfırdan başlayarak yine 50 yıl olacaktır. )

    AÇIKLAMA: Miras yoluyla edindiğiniz bir gayrimenkulünüz varsa, iktisap (edinme) bedeli olmadığından, GMSİ beyannamesinde giderleştirmeniz mümkün değildir. İntifa hakkı sahiplerinin ise; amortismanı giderleştirme konusunda özelge talep etmeleri gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKDV Gider Yazılabilir Mi?
    Sonraki İçerikSGK ile sözleşmesi olmayan sağlık sektöründeki firmalar 1 Temmuz itibariyle e-fatura uygulamasına geçmek zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz