1- KİRA GELİRLERİ NE ZAMAN BEYAN EDİLECEK?
Kira gelirleri elde edildikleri yılı izleyen yılın Mart Ayında beyan edilmektedir.
2- 2016 YILINDA ELDE EDİLEN KİRA GELİRLERİ NE ZAMAN BEYAN EDİLMELİDİR?
2016 Yılı içinde elde edilen kira gelirleri 01 Mart 2017 tarihi ile 27 Mart 2017 Tarihleri arasında beyan edilmelidir.
3- KİRA GELİRLERİNİ NASIL BEYAN EDEBİLİRİM?
Kira geliri beyannamesi vermenin birden fazla yolu var,
3.1- Vergi dairesine elde beyanname verebilirsiniz.
3.2- İnternet Vergi dairesi aracılığıyla birkaç güvenlik sorusu girerek beyannamenizi verebilirsiniz.
3.3- İadeli taahhütlü veya taahhütlü Posta ile beyannamenizi bağlı olduğunuz vergi dairesine gönderebilirsiniz.
3.4- Vekâletname ile beyannameyi birisinin aracılığı ile verebilirsiniz.
3.5- Sadece Kira geliri elde eden 60 yaş ve üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden, yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanlar, Maliye’nin 444 0 189 numaralı telefonunu arayarak, adını, soyadını ve adres bilgilerini vermeleri halinde vergi dairesi görevlileri bu kişilerin adreslerine giderek beyannameleri alacak ve bu durumdaki kişilerin işlemlerini yapacaklardır.
4- KİRA GELİRLERİMDEN HANGİ GİDERLERİ İNDİREBİLİRİM?
Kira gelirinden indirilecek giderlerde iki yöntem vardır. Bunlardan ilki Götürü yöntemdir. Bu yöntemde herhangi bir gider belgesi ibraz etmeden Kira gelirinin istisna sonrası kalan tutarı üzerinden %25 gider yazılabilir.
İkinci yöntem ise Gerçek Gider Yönetimidir. Bu yönteme göre aşağıdaki harcamalar gider yazılabilecektir.
4.1- Kira gelir elde edilen Gayrimenkul için ödenen;
4.1.1- Aydınlatma
4.1.2- Isıtma
4.1.3- Su
4.1.4- Asansör
4.1.5- Bakım, Onarım, Yenileme Harcamaları
4.1.6- Amortismanlar,
4.1.7- Sahibi oldukları konutları kiraya verenlerin kiracı olarak yurt içinde kendi oturdukları mesken veya lojmanlar için ödedikleri kira tutarları.
4.1.8- Sözleşmeye, kanuna istinaden ödenen zarar ve tazminatlar
4.1.9- Emlak vergisi, resim, harçlar, belediyelere ödenen katılma payları vb.
4.1.10- Sigorta giderleri
4.1.11- Gayrimenkulün değerini artırıcı niteliği olan, Isı yalıtımı, Enerji tasarrufu sağlamak amacıyla yapılan harcamalar, Her türlü yenileme ve bakım, onarım giderleri
4.1.12- Kiraladıkları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderleri
4.1.13- Gayrimenkul ile ilgili borçların faiz giderleri (Örneğin Mortgage kredi faizi)
4.1.14- Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün elde edildiği tarihten itibaren 5 Yıl süre ile elde edilme bedelinin %5’i oranındaki tutar. (Bu sadece ilgili gayrimenkulden elde edilen kira gelirine karşılık gider yazılabilecektir. Bu şekilde yapılan hesaplamada gider, gelirden fazla çıkara fazlası diğer gelirlerden indirilmeyecektir.)
5- GERÇEK GİDERLERİN BELGELERİNİ İBRAZ ETMEK ZORUNDA MIYIM?
Evet.
Kira geliri beyannamenizi elden veya posta yoluyla vergi dairesine veriyorsanız, Gerçek giderlere ilişkin belgelerin asıllarını beyannamenize eklemek zorundasınız.
Gelir idaresinin internet sitesi üzerinden beyannamenizi veriyorsanız. Gerçek gidere ilişkin belgelerinizi zaman aşımı süresi olan 5 yıl boyunca saklamak zorundasınız.
2016 Yılı elde edilen kira gelirleri için zamanaşımı 31.12.2021 tarihi bitiminde dolacaktır. (Zamanaşımını durduran özel haller olmazsa)
Kaynak: Gelir vergisi kanunu, Vergi Usul kanunu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.