Ana Sayfa Vergi Kira geliri beyanı veren mükellef ailesi adına yaptırdığı sağlık sigorta poliçesini vergi...

    Kira geliri beyanı veren mükellef ailesi adına yaptırdığı sağlık sigorta poliçesini vergi matrahından düşebilir

    Yıllık gelir vergisi beyannamesinde, hayat/şahıs sigortaları için ödenen primlerin beyan edilen gelirin %15’ine kadar olan kısmı matrahın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

    12
    0

    GMSİ mükellefi kişiye ait sağlık poliçe primleri eşi tarafından ödenmiştir. (eşi; kişi eş ve çocuklar olarak 4 kişilik paket halinde poliçe hazırlatmıştır. Beyannamede indirimler hayat/şahıs sigorta primleri kısmında kendi adına ödenen primleri düşebilir mi?

    Düşebilir.


    1. Hayat/Şahıs Sigorta Primleri

    Yıllık gelir vergisi beyannamesinde, hayat/şahıs sigortaları için ödenen primlerin beyan edilen gelirin %15’ine kadar olan kısmı matrahın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

    Yıllık beyannamede matrahın tespitinde dikkate alınacak sigorta primleri;

    • Mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait birikim priminin alındığı hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si ile
    • Ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primlerinin %100’ünden,

      oluşmaktadır.
      İndirim konusu yapılacak primlerin toplamı, beyan edilen gelirin %15’ini ve

    asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacaktır (2023 yılı gelirlerine ilişkin olarak kullanılacak olan asgari ücretin yıllık brüt tutarı 140.535 TL’dir.).*

    Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının indirim konusu yapılması mümkün değildir.

    2. Eğitim ve Sağlık Harcamaları

    Aşağıda belirtilen şekilde yapılan eğitim ve sağlık harcamaları beyan edilen gelirin %10’unu aşmaması şartıyla yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden indirilebilecektir.

    • Eğitim ve sağlık harcamaları Türkiye’de yapılmalıdır.
    • Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmelidir.
    • Söz konusu harcamalar mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olmalıdır.

      “Küçük çocuk” tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade etmektedir.


    Kaynak:GİB Rehber,  İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest meslek erbabı üzerine kayıtlı aracı kendine e-SMM ile devredebilir mi?
    Sonraki İçerikBasit usule tabi olanlar DBS’den kendi defterlerini tutup vergi beyannamelerini gönderebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz