Ana Sayfa Duyurular Kimya sektörü 19,5 milyar dolarlık toplam ihracat ile otomotivin ardından 2020 yılının...

Kimya sektörü 19,5 milyar dolarlık toplam ihracat ile otomotivin ardından 2020 yılının en fazla ihracat yapan ikinci sektörü

569
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kauçuk ve Plastik, Eczacılık ile Kimyasal Ürünler ana başlıkları altında çok geniş ürün yelpazesine sahip kimya sektörünün, imalat sanayinin kilit sektörlerinden birisi olduğunu kaydederek, “19,5 milyar dolarlık toplam ihracat ile otomotivin ardından 2020 yılının en fazla ihracat yapan ikinci sektörü.” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, markalaşma açısından kapsamlı bir destek programı olan TURQUALITY ile halihazırda kimya sektöründen 54 firmayı desteklediklerini belirterek, “Tüm sektör firmalarımızı, ihracatta sağladığımız devlet desteklerinden, Türk Eximbank finansman imkanlarından ve Kolay İhracat Platformu gibi imkanlardan yararlanmaya davet ediyorum.“ dedi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (İKMİB) 17’nci dönem başkanlığını yürüttüğü Kimya Sektör Platformu (KSP) bünyesinde iki yılda bir düzenlenen Türkiye Kimya Sektör Şurası’nın bu yılki açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, KSP Başkanı Adil Pelisterin’in katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Şuranın açılışında Covid-19 pandemisinin ekonomiye olan etkisine değinen Bakan Varank, şunları söyledi:

KÜRESEL TİCARET: Birçok sektöre girdi sağlayan kimya, petrokimyadan ilaç endüstrisine tüm unsurlarıyla önemi en çok artan sektörlerden biri oldu. Pandemi sonrası dönemde küresel ticaret sisteminde yapısal kırılmaların yaşanması, mevcut korumacılık eğiliminin hız kazanması bekleniyor.

EN YÜKSEK BÜYÜME: 2020 yılını yüzde 1,8 oranında büyüme ile tamamlayarak Çin’in ardından en yüksek büyümeyi kaydeden ikinci G-20 ülkesi olduk. Şüphesiz, ülkemizin bu dönemde ortaya koyduğu başarıda en önemli pay sahiplerinden biri imalat sanayimiz. Birçok ülkede fabrikalar üretime ara verirken, Türk sanayisi vardiya sayılarını katladı.

337 BİN İLAVE İSTİHDAM: Pandemiye rağmen sanayi sektörü son bir yılda 337 bin ilave istihdam oluşturdu. İmalat sanayimizin salgının ortaya çıkardığı olumsuz koşullardan hızla ve maharetle sıyrılması aslında beklediğimiz bir durumdu. Gerek yatırım istatistiklerinden gerekse organize sanayi bölgelerimizdeki elektrik tüketimi verilerinden biz bunu zaten görebiliyorduk. Yakaladığımız bu ivme ile 2021 yılına da güçlü bir başlangıç yaptık.

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ: Açıklanan sanayi üretim endeksi verilerine göre ocak ayı sanayi üretimimiz beklentileri aşarak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4; bir önceki aya göre ise yüzde 1 arttı. Bu verilerle ocak ayında da yıllık bazda sanayi üretimini en çok artıran G-20 ülkelerinden biri olduk.

YATIRIM ORTAMI: Önümüzdeki dönemde Türkiye, katma değerli üretim öncülüğünde istikrarlı büyümesini artırarak sürdürecek. Diğer taraftan, pandemi sürecinde imalat sanayimizin ortaya koyduğu performansın yerli-yabancı tüm yatırımcıların dikkatini çektiğine de şahit oluyoruz. Yeni yatırım taleplerinde kayda değer bir artış var. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklayacağı ekonomik reform paketi ile Türkiye’deki yatırım ortamını çok daha cazip hale getireceğiz.

KİLİT SEKTÖR: Kauçuk ve Plastik, Eczacılık ile Kimyasal Ürünler ana başlıkları altında çok geniş bir ürün yelpazesine sahip kimya sektörü, imalat sanayimizin kilit sektörlerinden birisi. 19,5 milyar dolarlık toplam ihracat ile otomotivin ardından 2020 yılının en fazla ihracat yapan ikinci sektörü. Sektörün 2009-2019 yılları arasındaki gelişimine baktığımızda; girişim sayısı, üretim ve istihdam bakımından her yıl üzerine koyarak büyüdüğünü görüyoruz.

KİMYA SEKTÖRÜNE DESTEK: 2012’den bugüne kimya sektörü özelinde 3.691 teşvik belgesi düzenledik. Bu yatırımların değeri 96 milyar liranın üzerinde. Kalkınma ajansları ile bugüne kadar kimya sektöründen gelen 486 projeye 369 milyon lira destek sağladık. KOSGEB aracılığı ile de 2010’dan bugüne 7.274 projeye 673 milyon lira katkı verdik. Sektörün Ar-Ge kapasitesini geliştirmek için TÜBİTAK aracılığı ile 2002’den bugüne 1.721 proje ve 646 bilim insanına 1,3 Milyar TL destek verdik.

YENİ ÇAĞRI: Kimya sektörünü Teknoloji Odaklı Hamle Programı kapsamına aldık. Yatırımını destekleyeceğimiz ürün sayısını 919’a çıkardık ve 2021 yılı çağrı programının duyurusunu yaptık. Bu ürünlerin 281’i kimya sektörüne ait ve çağrılarına mayıs-haziran aylarında çıkmayı planlıyoruz. Yerli-yabancı tüm sektör temsilcilerini açacağımız çağrıları takip etmeye ve sunduğumuz cazip teşvik imkanlarından yararlanmaya davet ediyorum.

AŞI ÇALIŞMALARI: Kurduğumuz COVID-19 Türkiye Platformu ile 17 farklı araştırma projesine fon her türlü desteği veriyoruz. Platformda şu ana kadar yenilikçi inaktif aşı, virüs benzeri parçacıklar (VLP) ve adenoviral vektör aşı olmak üzere 3 adet aşı adayı insan denemeleri aşamasına geldi. Sağlık bakanlığı onayı çıkar çıkmaz, faz1 çalışmaları başlayacak.

VERİMLİLİK PROJE ÖDÜLLERİ: Bakanlığımız tarafından 2014 yılından bu yana düzenlenen Verimlilik Proje Ödülleri yarışmasının 2021 yılı çağrısını hatırlatmak isterim. Küçük-büyük tüm işletmelerimizi bu yarışa ortak olmaya ve verimlilik başarılarını Türkiye ile paylaşmaya davet ediyorum. 15 Mayıs’a kadar açık olacak çağrının detaylarına Bakanlığımız web sitesinden erişebilirsiniz.

TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN: “54 FİRMAYI DESTEKLEDİK”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, markalaşma açısından kapsamlı bir destek programı olan TURQUALITY ile halihazırda kimya sektöründen 54 firmayı desteklediklerini belirterek, “Tüm sektör firmalarımızı, ihracatta sağladığımız devlet desteklerinden, Türk Eximbank finansman imkanlarından ve Kolay İhracat Platformu gibi imkanlardan yararlanmaya davet ediyorum.” dedi.

İhracatta kimya sektörünün performansına değinen Pekcan, 2020’de mineral yakıtlar haricindeki sektör ihracatının salgına rağmen yüzde 6,2 artarak 17,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikVefat eden bir kişinin yıllık gelir vergisi beyannamesi ne zaman beyan edilmelidir?
Sonraki İçerikİhraç kayıtlı aldığımız bir ürünü yurt içinde başka bir firmaya ihraç kayıtlı olarak teslim edebilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz