Ana Sayfa Vergi Kimler Yazar Kasa Kullanmak Zorundadır?

    Kimler Yazar Kasa Kullanmak Zorundadır?

    6452
    0

    1- Kimler Yazar Kasa Kullanmak zorundadır?
    Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten  sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet  veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, ödeme kaydedici cihaz (Yazar Kasa) kullanmak mecburiyetindedirler.

    2- Yazar Kasa Kullanma Zorunluluğu Ne zaman Başlar?
    Yeni işe başlayan ve  sonradan mecburiyet kapsamına giren mükelleflerin ödeme kaydedici cihazları kullanma  mecburiyetleri işe başlama ve mecburiyet kapsamına girme tarihinden itibaren 30  gündür.

    Bu süre, mükelleflerin kalkınmada  birinci ve ikinci derecede öncelikli yörelerdeki faaliyetleri ile ilgili olarak  60 gün olarak belirlenmiştir.

    3- Yazar kasa fişlerinde hangi bilgiler bulunmalıdır?
    Satış fişlerinde; satış fişini veren kişi veya kuruluşun adı ve soyadı veya unvanının, adresinin, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve hesap numarasının, satılan malların cinsi ve bedellerinin, vergili olup olmadıklarının ve bunlara ait toplamların, müteselsil fiş numarasının, işlem tarihinin, cihazın onaylandığını gösterir sembolün ve cihaz sicil numarasının gösterilmesi gerekir.

    4- Yanlış Kestiğim Fişi nasıl düzelteceğim?
    Yanlış kesilen fişin  aslı alınıp iptal edildikten sonra doğru bedelli yeni fiş düzenlenir. Ayrıca  ilgili vergi dairesine konu hakkında dilekçe ile bilgi verilir. Yanlış kesilen  fiş gerektiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edilir.

    5- Yazar Kasa Levhasını Kaybettim ne yapmam gerekiyor?
    Ödeme kaydedici cihaz levhasını kaybeden  mükellefler bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek yenisini almak,  Ruhsatını kaybedenler ise yetkili ödeme kaydedici cihaz firmasına müracaat ederek  yenisini çıkartmak zorundadırlar.

    6- Yazar Kasam arızalandı ne yapacağım?
    Kullanmakta oldukları ödeme kaydedici cihazları  arızalanan mükellefler en geç arızanın meydana geldiği günü takip eden günün  sonuna kadar yetkili bakım ve onarım servislerine başvuruda bulunarak cihazlarının  onarımını yaptıracaklardır.

    Mükellefler cihazlarının arızalı olduğu günlerde  yapacakları satışlarını Vergi Usul Kanununa göre düzenleyecekleri fatura veya  perakende satış fişleri ile belgelendireceklerdir.

    7- İşyerimi kapattım Yazar Kasayı nasıl iptal ettireceğim?
    İşletmesini kapatan ve  perakende ticaretle uğraşmayan mükellefler; işi bırakma tarihinden itibaren 30 gün  içerisinde ödeme kaydedici cihazların bakım ve onarımına yetkili servislere başvuruda  bulunarak cihaz hafızasında kayıtlı bilgileri tespit ettirip cihazlarını  çalışamaz (gayri faal) hale getirteceklerdir.

    Servis tutanağının  düzenlendiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde servis tutanağı, mali hafıza  raporu ve ödeme kaydedici cihaz levhası ile birlikte ilgili vergi dairesine  müracaat edilerek cihazın kaydı sildirileceklerdir.

    8- İşyerimi kapattım Yazar Kasamı satabilir miyim?
    Kullandıkları cihazları satmak isteyen mükellefler yetkili servise başvuruda bulunarak cihaz hafızasında kayıtlı bilgileri tespit ettirecekler, servis cihaz bünyesindeki eski mali hafızayı söküp, cihazla aynı numaraya sahip yeni bir mali hafıza takacaktır.

    Satıcı, alıcıdan vergi dairesi izin yazısın almak ve bunu düzenleyeceği faturaya kaydetmek suretiyle cihazı fatura, ruhsatname ve kullanma kılavuzu ile birlikte alıcıya teslim etmek suretiyle satış işlemini gerçekleştirecektir.

    Satıcı, satış tarihinden itibaren 15 gün içerisinde, mali hafıza raporu, servis tutanağı ve ödeme kaydedici cihaz levhası ile birlikte bağlı olduğu vergi dairesine müracaat ederek cihazın kaydını sildirecektir.

    9- İkinci el Yazar Kasa aldım ne yapmam gerekiyor?
    Kullanılmış ödeme kaydedici cihaz alan mükellefler, alış faturasının düzenlendiği tarihten (fatura tarihi dahil) itibaren 15 gün içerisinde; fatura, fiş örneği, ruhsatnamenin cihaza ve mükellefe ait bilgilerin bulunduğu sayfalarının fotokopileri ve yetkili servis tutanağı ile birlikte bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek cihazlarının kaydını yaptıracak ve ödeme kaydedici cihazlara ait levhayı alacaklardır.

    10- Her Gün “Z” raporu almak zorunda mıyım?
    “Z” raporları günlük kapanış raporu olup, günlük hafızayı sıfırlamakta ve toplam bilgileri mali hafızaya yüklemektedir.

    “Z” raporlarının günde bir defa (çalışma saati sonu itibariyle) ve gece saat 24:00’e kadar alınması esas olup, gece saat 24:00’den sonra bir süre daha faaliyetine devam eden mükellefler günlük olarak almak zorunda oldukları “Z” raporlarını, faaliyetlerinin bitiş saatinde alacaklardır.

    Gece 24:00’den sonra alınan “Z” raporu üzerinde yazılı hasılat cihazın kullanılmaya başlandığı günün hasılatı olarak değerlendirilir.

    İş yerinin kapalı olduğu veya cihaz kullanmayı gerektiren bir satış olmadığı günlerde “Z” raporu alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

    Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikAcaba Fiyata KDV Dahil Mi?
    Sonraki İçerikKDV’ye Göre İhracatta Teslim Nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz