Ana Sayfa Vergi Kimler e-Müstahsil makbuzu uygulamasına dâhil olmak zorundadır?

Kimler e-Müstahsil makbuzu uygulamasına dâhil olmak zorundadır?

e-Müstahsil makbuzu uygulaması

677
0

Firmamız e-fatura ve e- defter kullanıcısıdır. Toptan et ve hayvan alım satım işi ile iştigal etmektedir. 01.07.2020 tarihi itibariyle E-Müstahsil makbuzu uygulamasına geçmek zorunda mıyız?

Aşağıda belirtilen işlerle uğraşan mükellefler e-müstahsil makbuzu uygulamasına dâhil olacaktır.

e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan mükelleflerden faaliyetleri gereği aynı zamanda müstahsil makbuzu düzenlemek zorunda olanlar, 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler ile Başkanlıkça kendilerine e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerin bu Tebliğin “IV.5.5.” numaralı bölümünde belirtilen tarihten itibaren düzenleyecekleri müstahsil makbuzlarını “e-Müstahsil Makbuzu” olarak düzenlemeleri zorunludur.

Başkanlık, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını, faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir.

Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içinde e- Müstahsil Makbuzu uygulamasına dâhil olması gerekmektedir.

Yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazıda belirtilen süreler içinde e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına dahil olması tedarikçilerinden bu kapsamda yaptığı alımlar için düzenleyecekleri müstahsil makbuzlarını, e- Müstahsil Makbuzu olarak düzenlemeleri gerekmektedir.

Bu zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında Kanunda öngörülen hükümler uygulanır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

2020 E-Müstahsil Makbuzu Geçiş ve Kullanım Zorunluluğu

E-Müstahsil Makbuzu Uygulaması

Mükellefin tüccar veya komisyoncu sıfatının ortadan kalkması e- Arşiv, e-Müstahsil makbuzu kapsamından çıkmasını…

Önceki İçerikHekimlerin kullandıkları hekim pos cihazları e-smm yerine geçer mi?
Sonraki İçerikZorunlu Karşılıklar Hakkında Değişikli Yapıldı. 20.06.2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz