Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kıdem Tazminatı Tavanının Üzerinde Ücret Alanların Tazminatı Tavandan Mı Hesaplanacak?

    Kıdem Tazminatı Tavanının Üzerinde Ücret Alanların Tazminatı Tavandan Mı Hesaplanacak?

    Kıdem tazminatı tavanı üzerinde ödeme yapılması zorunlu değildir.

    3
    0

    İşveren Kıdem tazminatı tavanının üzerinde maaş alan personele aşan kısmı da ödemek zorunda mıdır?

    Hayır. Kıdem tazminatı tavanı üzerinde ödeme yapılması zorunlu değildir. İşverenin kıdem tazminatı tavanına göre hesapladığı tazminatı tutarının üzerinde bir bedel ödemek isterse üstünde kalan tutar ücret olarak değerlendirilecek, üzerinden vergi ve SGK primi hesaplanacaktır.


    BENZER İÇERİKLER

    Kıdem tazminatından kesinti yapılır mı?

    Kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilmektedir, başka kesinti yapılmamaktadır.

    Kıdem tazminatı hesaplanırken ücrete hangi ödemeler dâhil edilir?

    Net ücret, yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, unvan tazminatı, aile yardımı, çocuk yardımı, temettü, havlu ve sabun yardımı (işyerinde kullanılacaksa tazminat hesabında dikkate alınmaz), taşıt yardımı, yıpranma tazminatı, kalifiye, nitelik zammı, sağlık yardımı, mali sorumluluk tazminatı, devamlı ödenen primler.

    Kıdem tazminatı hesaplanırken ücrete hangi ödemeler dâhil edilmez?

    Yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, hafta tatil ücreti, bayram harçlığı, hastalık yardımı, genel tatil ücreti, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, jestiyon ödemeleri, teşvik ikramiyesi ve primleri, jübile ikramiyesi, seyahat primleri, devamlılık göstermeyen primler, fazla çalışma ücreti, iş arama yardımı, harcırah, bir defalık verilen ikramiyeler, iş elbisesi ve koruyucu malzeme bedelleri.

    KISMİ ÇALIŞANLARDA KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA ÖRNEĞİ

    İster haftanın bir günü ya da belli saatlerinde çalışma olsun kısmi sureli olarak ise giriş tarinden itibaren 1 yıl dolunca isçi kıdem tazminatına hak kazanır. Ve her takvim yılı için ay içindeki toplam çalışma suresi kadar aylık tazminat almaya hak kazanır.
    Son brüt ücret esas alınır.

    Ayda 15 gün çalışan ve 15 günlük brüt ücreti 10.000 TL olan kişinin işe giriş tarihi 01.06.2020 ve işten çıkış tarihi 28.02.2023’tür.

    -15 gün karşılığı brüt ücreti: 10.000 TL

    -Kıdem tazminatı günlüğü: 27,40 TL (10.000 TL/365)

    -Kıdem tazimatına esas gün sayısı:1.002 Gün

    -Brüt Kıdem tazminatı: 27.452,05 TL (1.002 Gün x 27,40 TL)


    Yönetmeliğe göre kısmi süreli çalışma haftalık tam süreli çalışma olan 45 saatin 2/3 ‘ü oranında yani 30 saat ve daha az süreli çalışmalar olarak tanımlanabilmektedir. Bu tanımlamalardan sonra bu sözleşmelerle çalıştırılan işçilerin kıdem, ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, hafta tatili gibi haklardan nasıl yararlanabileceklerin inceleyelim.

    Öncelikle kısmi süreli sözleşmeyle çalıştırılan personelin sözleşmesinden dolayı ayrımcı bir işleme tâbi tutulamaz. Bu konu iş yasamızda 5. Madde ile düzenlenmiştir. Ayrıca ayrımcılık tazminatı ile yaptırıma da bağlanmıştır.

    Madde 5 İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmi süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz. Konu ile ilgili Yargıtay kararına göre; “Kısmi çalışma Kanunda yer almasına rağmen, kıdemin nasıl belirleneceği, ihbar izin gibi haklardan nasıl yararlanacağını, bu haklarla ilgili hesap şekli yine normatif olarak düzenlenmiş değildir. Konu, Yargı kararlarıyla çözüme kavuşturulmaktadır.

    Buna göre, kısmi çalışma ister haftanın bir veya bazı günleri çalışma şeklinde gerçekleşsin, ister her gün birkaç saat şeklinde olsun, işçinin iş yerinde çalışmaya başladığı tarihten itibaren bir yıl geçince kıdem tazminatı hakkının doğabileceği ve izin hak kazanacağı Dairemizce kabul edilmiştir (Yargıtay 9.HD. 4.6.2001 gün 2001/6848 E, 2001/9525 K). Hesaplamada esas alınacak ücret ise işçinin kısmi çalışma karşılığı aldığı ücret olmalıdır. Kısmi süreli iş sözleşmesi kapsamında çalışan işçi yönünden ihbar önelinin de iş ilişkisinin kurulduğu tarih ile feshedilmek istendiği tarih arasında geçen süre toplamına göre belirlenmesi gerekir.” Karardan anlaşılacağı gibi kısmi süreli çalışanın işyerinde çalışma şekline değil, işe giriş tarihinden itibaren 1 yılın dolup dolmadığına bakılarak kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığına karar verilecektir.

    Konu ihbar tazminatı bakımından da aynı şekilde değerlendirilmelidir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikABD’den alınan hizmet faturası için KDV ve stopaj hesaplanacak mı?
    Sonraki İçerikKısmi bölünme halinde e-Fatura, e-Defter ve e-Arşive geçişe ilişkin açıklamalar

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz