Ana Sayfa Vergi Kıbrıs’ta yapılan harcamalardaki KDV indirim konusu yapılır mı?

    Kıbrıs’ta yapılan harcamalardaki KDV indirim konusu yapılır mı?

    KKTC Yabancı ülkelerde (KKTC yabancı ülke konumundadır) ödenen KDV Türkiye’de indirilmez.

    2565
    0

    Şirket merkezimiz Türkiye’dedir. Sağlık hizmeti vermekteyiz. Yöneticimiz Kıbrıs’a iş seyahati için gitti. Kıbrıs’taki harcamaların gıda, otel, araç kiralama gibi hepsinin fişi faturası var. Bunlarda KDV var. Bu fiş ve faturalardaki KDV’yi Türkiye’de indirim konusu yapabilir miyiz?

    Yabancı ülkelerde (KKTC yabancı ülke konumundadır) ödenen KDV Türkiye’de indirilmez.

    Yapılan harcamalar iş ile ilgili ise gider yazılır.

    Kıbrıs vatandaşı olan bir kişiye geçici TC kimlik numarası verilmiştir. SGK girişini yapmak için izin şartı var mıdır?

    KKTC yasaları gereği, KKTC vatandaşı olmayan kişilerin ülkemizde çalışarak burada yaşayabilmeleri için, gerekli olan yasal izinleri almaları zorunludur.

    Ülkeye giriş izni/ön izin alındıktan sonra kişinin ülkeye gelmesi ile birlikte, en geç 1 (bir) ay içerisinde tamamlanması şartı ile “çalışma izni” alınması zorunludur.

    Kıbrıs vatandaşını İstanbul’daki işyerimize işe almak istiyoruz. 

    1- İzin şartı var mıdır? 

    2- İzin şartı varsa ücret olarak asgari ücretin katları şeklinde olan yabancı vatandaş için açıklanan maaşlar mı geçerlidir?

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen işgücü politikasına uyulması suretiyle 6735 sayılı Uluslararası İşgücü kanununda belirtilen nitelikleri taşıyan yabancılara istisnai olarak çalışma izni verilebilmektedir. Söz konusu kanunun “Çalışma izninin istisnai olarak verilebileceği yabancılar” başlıklı 16.maddesinde düzenlenen yabancılar kanun koyucu tarafından sınırlı olarak sayılmış olup, aşağıdaki kişiler istisnai çalışma izni başvurusunda bulunabilirler.

    1.Eğitim seviyesi, tecrübesi, bilim ve teknolojiye katkısı itibariyle nitelikli işgücü sayılan yabancılar;

    2.Türkiye’ye yapacağı yatırım ve ihracat niteliği, sağlayacağı istihdam gücü ve bilim ve teknolojiye

    yapacağı katkı itibariyle nitelik yatırımcı olarak sayılan yabancılar;

    3.Türkiye’de yapılan bir projede belirli süreliğine çalışacak olan yabancılar;

    4.İlgili Bakanlıklar tarafından Türk Soylu olduğu bildirilen yabancılar;

    5.KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) vatandaşları;

    6.AB (Avrupa Birliği) üyesi ülke vatandaşları; 12.11.2021 13:14 Yabancıların Çalışma İzni Türlerinden İstisnai Çalışma İzni

    7.T.C. vatandaşı ile evli olup evlilik birliği içinde yaşayan yabancılar;

    8.6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda yer alan uluslararası koruma başvurusu olan, şartlı mülteci, vatansız, geçici koruması bulunan, insan ticareti mağduru yabancılar;

    9.Diplomatik dokunulmazlığı olmaksızın yabancı devletlerin veya uluslararası kuruluşların Türkiye temsilciklerinde çalışan yabancılar;

    10.Sınır ötesi hizmet sunucusu olan yabancılar;

    11.Alanında uluslararası başarısı olan ve Türkiye’ye sportif, sanatsal, bilimsel veya kültürel olarak gelecek olan yabancılar. İstisnai çalışma izni, çalışma izni türü olup diğer çalışma izin belgeleri gibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. İstisnai çalışma izni, başvurucusuna çalışma izni muafiyeti sağlamamaktadır.

    Yabancının diğer çalışma izin türlerinde olduğu gibi çalışmaya başlamadan önce çalışma izni alması gerekmektedir. Yapılan mesleğe göre ücret asgari ücretin katlarına göre belirlenmektedir.

    KKTC merkezli bir firmadan alan adı yenileme hizmeti almış bulunmaktayım. Alan Adı Yenileme faturası kesilmiş olup bu fatura ile ilgili KDV2 beyannamesi vermem gerekiyor mu? 

    KDV Genel Tebliğine göre; “Türkiye’ye getirilen hizmet, Türkiye’deki firmanın Türkiye’deki faaliyeti ile ilgili ise, hizmetten Türkiye’de faydalanılmıştır.

    KDV Genel Tebliği’nde, yurt dışından sağlanan hizmetlere ait KDV’nin hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edileceği açıklanmıştır. Dolayısıyla yurt dışından sağlanan ve KDVK’nın 1/2. maddesine göre hizmet ithali kapsamında değerlendirilen işlemlere ait KDV’nin, hizmetten yararlanan Türkiye’ de mukim kişi ve kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla verilecek olan 2. no.lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek bağlı bulunulan vergi dairesine ödenmesi, 1 no.lu KDV beyannamesinde de gösterilerek indirilmesi mümkün olacaktır.

     


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKuyumcular kağıt gider pusulası düzenleyebilir mi?
    Sonraki İçerikTasfiye halindeki şirketin gayrimenkul satışı vergiden muaf mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz