Ana Sayfa Vergi Kendi arsası üzerine ticari amaçla bina yapan bir kişi vergi mükellefiyeti açmalı...

    Kendi arsası üzerine ticari amaçla bina yapan bir kişi vergi mükellefiyeti açmalı mıdır?

    537
    0

    Arsa sahibi arsasını kat karşılığı müteahhide veriyor. Müteahhitten arsa karşılığı 10 daire teslim alacaktır. Aldığı dairelerin hepsini aynı yıl satmak istiyor. Daireler bu sene teslim edildi. Arsanın alış tarihi 5 yıldan uzun. Vergisel yönden ne yapmamız gerekmektedir? 

    Arsanın binaya dönüşümü ile cins tashihi (değişimi) olmuştur. 

    Değer artışı kazancı için süre binanın tapuda tescili ile başlar. 

    Bu durumda tüm daireler aynı yılda satılması halinde elde edilen kazanç ticari kazançtır ve mükellefiyet açılması gerekmektedir.

    Kentsel dönüşüm kapsamında kat karşılığı başlanan bir inşaatta arsa payı satışı yapılabilir mi?

    İnşaat daha başlamadan kat irtifakı alınmadan önce bu işlem yapılabilir mi?

    Binalar kentsel dönüşüm için yıkılması halinde Bina vasfı ARSAya dönüşür. 

    Belediyeye arsa bildirimi (beyanı) verilir. Binanın arsaya dönüşmesi halinde arsa sahip veya sahipleri bu arsa paylarını satabilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik22/5/2003 Tarihli ve 4857 Sayılı İş Kanununun Geçici 10’uncu Maddesinin Birinci ve İkinci Fıkralarında Belirtilen Sürelerin 17/11/2020 Tarihinden İtibaren İki Ay Uzatılması Hakkında Karar Yayınlandı 27.10.2020
    Sonraki İçerikŞirketin kendi hisselerini geri satın alması kâr dağıtımı mıdır? (2)

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz