SOYHAN ALPASLAN
İstanbul Teknopark Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Goldeneye Solutions; biobanka, hücre ve doku bankacılığı, kemik iliği nakil, GMP alan, süreç ve sistem otomasyon yazılımlarında yerli çözümler üretiyor. Medikal IT alanında uçtan uca yazılım ve donanım çözümleri sunan Goldeneye Solutions, kardeş şirketi Labor İldam Ltd. tarafından kuruldu. Özellikle tıbbi cihaz ve alanları izleyip, tüm verileri tek bir ekranda sunabilen Biosecure yazılım sistemi ile yerli üretim ikamesi sağlayan Goldeneye Solutions, müşterilerinin ihtiyaçlarına özel yazılım ve donanımlarda da iddialı. Biosecure; sektörde ihtiyaçları karşılayamayan, kurumların ihtiyaçlarına göre esnetilemeyen, yerli regülasyonlara uymakta zorlanan Avrupa menşeli eski yazılımların yerine geçiyor. İstanbul Ticaret’in sorularını Goldeneye Solutions’un kurucusu ve Labor İldam ortaklarından Ebru İldam Hatiper
cevapladı.
MİLLİ MEDİKAL ÇÖZÜMLER
Goldeneye Solutions nasıl kuruldu?
Goldeneye Solutions; ailemiz tarafından 1979 yılında kurulan, alanındaki tek yerli medikal firma Labor İldam Ltd’nin kardeş şirketi. Labor İldam; laboratuvar cihaz ve malzemeleri sektörünün önde gelen 17 global markasının Türkiye temsilcisi olarak satış, pazarlama ve teknik servis hizmetleri veriyor. Medikal sektörü, özellikle hücre doku bankacılığında ihtiyaç duyulan teknik altyapının tamamını yurt dışı çözümleri ile karşılarken; 2015 yılında yazılım kısmında kendi yerli ve milli çözümlerimizi oluşturmaya başladık. 2016 itibariyle de Teknopark İstanbul’da Goldeneye Solutions’ı kurup, Ar-Ge’ye başladık.
UÇTAN UCA LABORATUVAR
Faaliyet alanınız nedir?
Yenilikçi, yerli ve milli medikal IT yazılım ve donanım
çözümleri geliştiriyoruz.
Otomasyon veri toplama sistemleri, sıvı azot otomasyon sistemleri, karbondioksit monitörü, oksijen monitörü, fark basınç monitörü, numune haritalama sistemi, kemik iliği süreç takiplerine ait biyobanka yazılımı, hücre doku banka yazılımları, cihazlara ait otomasyon sistemleri geliştiriyoruz. Ortam gaz değerlerini ölçen, laboratuvarları, kriyobankaları, gaz ve likit iletim hatlarını izleyerek otomatize eden, yazılım ve sistemler geliştiriyoruz.
Uçtan uca anahtar teslim laboratuvarlar kuruyoruz.
DOKU BANKACILIĞI TAKİP YAZILIMI
Hücre doku bankacılığı alanındaki çalışmalarınızı anlatır mısınız?
‘GMP Alan Hücre ve Doku Bankacılığı Takip Yazılımı’ alanında yerli üretim ikamesi gerçekleştiriyoruz. Hücre ve doku bankalarında tüm üretim süreçlerinin uçtan uca takibini sağlıyoruz. Yazılımımız; kullanılan sarfların takiplerini, ürünlerin maliyet hesabını, kalite süreçlerinin takibi dahil tüm bu süreçlerin uçtan uca görsel takibini yapıyor. Üretim alanındaki (GMP) ve laboratuvar cihazlarından direkt erişim ile tüm cihaz datalarının, cihazların kendi iletişim protokolü üstünden toplanması, yorumlanması, uyarı ve geçmişe yönelik kişiselleştirilebilir takip sistemleri yazılımları geliştiriyoruz.
KEMİK İLİĞİ ve BİOBANKA
Yerli üretim ikamesi sağlayan diğer yazılımlarınız neler?
JACIE Akreditasyonuna uygun kemik iliği nakil ve aferez uygulama merkezleri için süreç ve barkodlama yazılımı geliştirdik. Biobanka ürün ve numune takip yazılımlarımız da yerli üretim ikamesi sağlıyor. Türkiye’de birçok kemik iliği merkezinde Biosecure uygulamamız kullanılıyor.
İHTİYACA ÖZEL DONANIMLAR
Geliştirdiğiniz donanımlar neler?
Farklı tipte ölçüm sensörleri için analog çevirici modüller geliştirdik. ‘Oksijen, Karbondioksit ve Fark Basınç
Monitörü’ ürettik. Daha önce temsilcisi olduğumuz bir Avrupa markası, bir ihalede bu monitör için bize kota vermedi ve bize karşı yabancı bir markayı destekledi. Bunun üzerine aldığımız karar çerçevesinde, Teknopark İstanbul’da oksijen monitörü geliştirdik. Cihaz verilerinin modüler takibi için farklı veri türlerini destekleyen, cihazların birbiri ile konuşmasını sağlayan IoT gateway sistemleri ile yerli üretim ikamesi gerçekleştirdik. Tümüyle ihtiyaca özel donanımlar geliştirmeye devam ediyoruz.
ÇOK İLERDEYİZ
“Sistemimiz medikal cihazların ve alanların birbirleriyle direkt bağlantı kurmasını sağlıyor. Cihazların kendi protokolleri ile
verileri direkt toplayarak tek bir sistemde işlenmesine imkan tanıyıp, bizi rakiplerimize göre çok çok ileri bir noktaya taşıyor.”
43 YILLIK TECRÜBE
“En büyük ticari
üstünlüğümüz, 43 yılı aşkın süredir sektörün içinde yer almamız. Medikal alanda geniş bir portföye sahibiz. Sektörün ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını iyi biliyoruz ve bunları uçtan uca karşılayabilecek yetkinlikteyiz.”
EŞSİZ YAZILIMLAR
“Markamız ‘Biosecure’ adı altında eşsiz yazılımlar gerçekleştirdik. Avrupa menşeli muadil yazılımlar ise 10-15 yıl önceki yazım teknikleri ile birçok açıdan yetersiz ve kullanıcı dostu değil. Süreçleri tam kapsamıyorlar, yerli regülasyonlara uymakta zorlanıyorlar. Kullanıcı kurumların ihtiyaçlarına göre esnetilmeleri de mümkün değil.”
YERLİ MULTİSENSÖR
“Çok amaçlı ölçüm ve kayıt cihazı olan GE 100 multisensörümüzün CE belgesini aldık. Üzerine farklı ölçümlemeler yapabilecek sensörler takılabiliyor. Ortamdaki oksijen, azot, karbondioksit gibi gazların değişimlerini ölçen bu fark basınç monitörünü de yerli olarak ürettik.”
KİMLER KULLANIYOR?
* Ege Üniversitesi-Pediratrik aferez ve kemik iliği
* Dokuz Eylül Üniversitesi-İBG Biobank
* Afyon Kocatepe Üniversitesi-Kemik iliği
* LÖSEV-Kemik iliği
* Kocaeli Üniversitesi-Aferez ünitesi
* Marmara Pendik Eğitim Araştırma-Aferez ünitesi
* GOP Yeni Yüzyıl Üniversitesi-Pediratrik aferez ve kemik iliği stembio hücre ve doku bankacılığı
* Yeditepe Üniversitesi-Hücre ve doku bankacılığı
* Cerrahpaşa Üniversitesi-Aferez ünitesi ve kemik iliği
* Namık Kemal Üniversitesi-Aferez ünitesi ve kemik iliği
* Trakya Üniversitesi-Aferez ünitesi ve kemik iliği
Kaynak: İTO Haber
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.