Ana Sayfa Makale KDV Nasıl Hesaplanır?

    KDV Nasıl Hesaplanır?

    1695
    0

    SORU – CEVAP

    KDV NASIL HESAPLANIR?
    Kanunun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulu Kararı ile bazı mal ve hizmetler için farklı vergi oranları tespit edilmesi nedeniyle, düzenlenecek belgelerde mal ve hizmetlerin tabi olduğu vergi oranı belirtilmek suretiyle;
    yani genel vergi oranına tabi mallara ait toplamın yanına “%18 KDV DAHİLDİR”,
    (% 8) indirimli orana tabi olanlara “%8 KDV DAHİLDİR”,
    (% 1) indirimli orana tabi olanlara ise “%1 KDV DAHİLDİR” şerhi verilecektir.

    Yukarıda da belirtildiği üzere, perakende mal satışı yapanlar ile hizmet ifa edenlerin mal satışları ile hizmet ifalarına ait liste, etiket, fatura ve benzeri belgelerde fiyatları, KDV dahil olarak tespit etmeleri ve bedeli vergi dahil tek tutar olarak göstermeleri gerekmektedir.

    KDV bedele dahil olarak mal teslim eden veya hizmet ifasında bulunan mükellefler, vergi dahil tespit edilen fiyatlar üzerinden beyan edecekleri KDV’yi;
    Vergili bedel x vergi oranı / 100 + vergi oranı formülü ile,
    Vergi hariç fiyatlar üzerinden beyan edecekleri KDV’yi de = Bedel x Vergi Oranı / 100 formülünü kullanarak hesaplayacaklardır. 

    KDV HESAPLAMA ÖRNEĞİKaynak: 3065-KDV Kanunu ve KDV Uygulama genel tebliği (26.04.2014)

    Ali KARAKUŞ,
    25.07.2017,
    İstanbul

    Yazarın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikMiadı Dolan Ürünlerin KDV’si İndirim Konusu Yapılır mı?
    Sonraki İçerikFatura Geç Gelirse KDV İndirim Konusu Yapılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz