Ana Sayfa Vergi KDV iadesine ilişkin ortak hususlar

    KDV iadesine ilişkin ortak hususlar

    351
    0

    KDV iadesi kontrol raporunda 153/A kapsamında Sahte Belge Düzenleme raporu 1 adet olarak mal aldığımız 1 firmada sorun çıktı. Bu Firmanın mal alış faturalarını kayıtlarda çıkarıp KDV beyannamesini düzeltmemiz mi gerekir? yada nasıl bir yol izlemeliyiz?

    Sorunsuz iade alabilmek için KDV beyannamesini düzeltmenizi öneririz.


    KDV İADESİNDE ORTAK HUSUSLAR 

    İADE TUTARININ HESABI VE İADEYE DAYANAK İŞLEM VE BELGELER Bu Tebliğ kapsamına giren işlemler nedeniyle KDV iadesi talep edilebilecek tutar, iadeye  ilişkin işlem ve belgeler, mahsuben ve nakden iade, bu bölümde yer alan açıklamalar dikkate  alınarak iade hakkı doğuran her bir işlem bakımından Tebliğin ilgili bölümlerindeki  düzenlemelere göre hesaplanarak yerine getirilir. Ancak, özel esaslara tabi mükelleflerin iade  talepleri Tebliğin (IV/E) bölümünde belirlenen esaslara göre sonuçlandırılır. 1. İadesi Talep Edilebilecek KDV 

    Kanunda ve bu Tebliğ’de aksi belirtilmediği sürece, iadesi gereken KDV’nin hesabında,  iade hakkı doğuran işlemlerin bünyesine giren ve indirilemeyen KDV tutarları dikkate alınır.  İşlemin bünyesine giren KDV’nin iadesinin öngörüldüğü iade taleplerinde, aşağıda belirtilen  hususlar çerçevesinde yüklenilen KDV hesabı yapılır. 

    1.1. Kapsam 

    İşlemin bünyesine giren KDV, teslim işlemlerinde malın üretimi, iktisabı, muhafazası ve  teslimi; hizmet işlemlerinde ise ifa edilen hizmetin meydana getirilmesi ile doğrudan veya dolaylı  olarak ilgisi bulunan harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV’den oluşur. 

    KDV’nin, iade hakkı doğuran işlemlerin gerçekleştiği dönemde ortaya çıkmış olması şart  değildir. İade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemden önce yukarıda belirtilen alımlar giderler nedeniyle ödenen/borçlanılan KDV de bu tutara dâhildir. 

    İade hakkı doğuran işlemler için yüklenilen KDV, öncelikle indirim konusu yapılır.  İndirimle giderilemeyen bir miktarın kalması halinde, kalan tutar iade hakkı doğuran işlemin  gerçekleştiği dönemde iade edilecek KDV olarak dikkate alınabilir. Bir vergilendirme döneminde  iade konusu yapılabilir KDV (azami iade edilebilir vergi), kural olarak o dönemdeki iade hakkı  doğuran işlemlere ait bedelin (% 18)’i (genel KDV oranı) olarak hesaplanan miktardan fazla  olamaz. Ancak, doğrudan yüklenimler nedeniyle bu tutardan fazla iade talebinde bulunulması  halinde, aşan kısmın iadesi münhasıran vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir.  

    İadesi talep edilen yüklenilen KDV tutarı iade talep edilen dönemde toplam indirilecek ve  devreden KDV tutarları içerisinden çıkarılır ve sonraki aya devreden KDV tutarının içerisinde yer  almaz. Mükellefin iadeye ilişkin düzeltme fişi düzenlenene kadar tercih değişikliğiyle söz konusu  KDV’yi indirim yoluyla telafi etme talebinde bulunması mümkündür. Bu durumda iade talebi  mükellefin yazılı dilekçesi üzerine iptal edilir ve bu dönem beyannamesinde yüklenilen KDV  tekrar indirilecek KDV hesabına dahil edilir. 

    1.2. İşlemin Bünyesine Giren Verginin Hesabına Dahil Edilebilecek Unsurlar Yüklenilen KDV, iade hakkı doğuran işlemle ilişkilendirilebilen alış ve giderler, genel  imal ve genel idare giderleri ile amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATİK) için yapılan  harcamalara ilişkin KDV’den oluşur. İade hakkı doğuran işlemle ilişkilendirilebilen alış ve  giderler ile genel imal ve genel idare giderlerinden bu dönemde gerçekleştirilen işleme isabet eden  pay, aşağıda yer alan açıklamalar dikkate alınarak hesaplanır.  

    İade hakkı doğuran işlemle ilgili talep edilecek KDV tutarı;  

    a) İade hakkı doğuran işlemin doğrudan girdisini oluşturan mal ve hizmetler,  b) İade hakkı doğuran işlemle ilgili olan*telefon, kırtasiye, posta, ulaşım, konaklama,  akaryakıt, elektrik, su, büro malzemeleri, muhasebe, reklâm, temizlik malzemeleri, kira vb. genel  imal ve genel idare giderlerinden iade hakkı doğuran işleme isabet eden kısım, c) İade hakkı doğuran işlemde kullanılan ATİK’in alımı, 

    nedeniyle yüklenilen KDV’den oluşur. 

    İade tutarının hesaplanmasında, önce işlemin bünyesine doğrudan giren harcamalar  nedeniyle yüklenilen KDV dikkate alınır. Daha sonra ilgili dönem genel imal ve genel idare    

    *1 Seri No.lu Tebliğ ile (Değişmeden Önceki İbare): “iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği döneme ilişkin”

    giderleri için yüklenilen KDV’den pay verilir. Bu şekilde hesaplanan tutarın, azami iade edilebilir  KDV tutarını aşmaması halinde, bu tutar ile azami iade edilebilir KDV tutarı arasındaki farka  isabet eden tutar kadar ATİK’ler dolayısıyla yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verilebilir.  

    İade hakkı doğuran işlemle ilgisi bulunmayan giderler dolayısıyla yüklenilen KDV iade  hesabına dâhil edilmez. 

    1.3. Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerde İade Uygulaması 

    ATİK nedeniyle yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verilebilmesi için, ATİK’lerin  iade hakkı doğuran işlemlerde kullanılması gerekir. ATİK’lerin bizzat mükellef tarafından imal ve  inşa edilmesi halinde ise imal ve inşa sırasında yüklenilen KDV’den, ATİK’lerin aktife alınıp iade  hakkı doğuran işlemlerde fiilen kullanılmaya başlandığı dönemden itibaren iade hesabına pay  verilebilir. 

    ATİK dolayısıyla yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verildiği durumda, bir  vergilendirme döneminde iade konusu yapılabilir KDV (azami iade edilebilir vergi), kural olarak  o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait bedelin (% 18)’i (genel KDV oranı) olarak  hesaplanan tutardan fazla olamaz. 

    3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamında ihraç kaydıyla mal  alan ihracatçının ödemediği KDV’yi iade olarak talep etmesi mümkün olmayıp, varsa genel  giderler ve ATİK’ler nedeniyle iade talep etmesi mümkündür. Bu durumda ihracatçının genel  giderler ve ATİK nedeniyle yüklendiği KDV için iade talebinde bulunabileceği KDV tutarı,  ihracat bedeli ile ihraç kaydıyla teslim bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak  suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.* 

    1.4. YMM KDV İadesi Tasdik Raporu Hazırlanması Hizmetine Ait KDV  KDV iadeleri dolayısıyla düzenlenen YMM KDV İadesi Tasdik Raporları dolayısıyla  yüklenilen KDV indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine veya daha sonraki  vergilendirme dönemlerine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilir. 

    1.5. DİİB Sahibi Mükellefin İhraç Kaydıyla Tesliminde İade Edilecek KDV (**

    DİİB kapsamında KDV ödemeksizin yurtiçi ve yurtdışından*** satın aldığı girdileri  kullanarak ürettiği malı 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı olarak  teslim eden bir mükellefin iade alacağı KDV tutarı, ihraç kayıtlı teslim bedeli ile DİİB  kapsamında aldığı girdilerin bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle  bulunacak tutarı aşamaz.**** Dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketlerine  yapılan ihraç kaydıyla teslimlerde bu sınır uygulanmaz.***** 

    Eşdeğer eşya uygulaması nedeniyle KDV ödeyerek satın aldığı girdileri kullanarak vücuda  getirdiği ürünü ihraç eden ve bunun karşılığında da DİİB kapsamında KDV ödemeyerek söz  konusu girdi veya eşdeğer eşyasını temin etme hakkı kazanan mükellefin KDV ödeyerek satın  aldığı girdilere ilişkin KDV’yi, başlangıçta iade olarak talep etmesi mümkün değildir. İade  edilecek KDV’nin hesabı, eşdeğer eşya uygulaması nedeniyle DİİB kapsamında KDV  ödemeksizin girdi temininden sonra yapılır. Bu durumda iade edilecek KDV tutarı, ihracat bedeli    

    *1 Seri No.lu Tebliğ ile (Değişmeden Önceki İbare): “Bu durumda ihracatçının genel giderler ve ATİK nedeniyle yüklendiği  KDV için iade talebinde bulunabileceği KDV tutarı, ihracat bedeline genel vergi oranı uygulanması sonucu hesaplanan tutar  ile ihraç kayıtlı teslim bedeli üzerinden hesaplanan KDV arasındaki farkı aşamaz.” 

    ** 11 Seri No.lu Tebliğ ile birinci paragraf yürürlükten kaldırılmıştır. 

    *** 1 Seri No.lu Tebliğ ile eklenen ibare : “yurtiçi ve yurtdışından” 

    **** 11 Seri No.lu Tebliğ ile cümle değiştirilmiştir. 

    ***** 8 Seri No.lu Tebliğ ile cümle eklenmiştir.

    ile DİİB kapsamında KDV ödemeksizin yurtiçi ve yurtdışından temin edilen girdilerin bedeli  arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.****** Örnek: Mükellef (B, 100.000 TL tutarındaki kumaşı DİİB kapsamında KDV ödemeksizin  (A)’dan satın almış ve imal ettiği gömlekleri 200.000 TL’ye (C)’ye ihraç kayıtlı teslim etmiş, (C)  de söz konusu gömlekleri süresi içinde 210.000 TL bedel mukabili ihraç etmiştir. -Kumaş ve gömlek teslimleri (% 8) oranında KDV’ye tabidir. 

    – Mükellef (A)’nın indirilecek KDV toplamı fazla olduğundan, 100.000 TL üzerinden  hesapladığı 8.000 TL KDV’yi tecil edememiştir. Bu durumda Mükellef (A)’nın 3065 sayılı  Kanunun (11/1-c)ve geçici 17 maddeleri uyarınca iade alabileceği KDV tutarı 8.000 TL’dir.  Mükellef (A)’nın söz konusu kumaşı üretmek için yüklendiği KDV’nin 12.000 TL olması  durumunda, 8.000 TL’sini ihraç kayıtlı teslim nedeniyle, 4.000 TL’sini de indirimli orana tabi  teslim nedeniyle, indirimli orana tabi işlemlere ilişkin iade usul ve esasları çerçevesinde talep  etmesi gerekir. 

    – (B)’nin de DİİB kapsamında satın aldığı kumaşlardan ürettiği gömlekleri 200.000 TL  bedelle ihraç kayıtlı tesliminde hesapladığı ancak tahsil etmediği 16.000 TL KDV’nin tamamının  indirilecek KDV tutarının yüksek olması nedeniyle tecil edilemediğini varsayalım. Bu durumda  (B)’nin 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi uyarınca iade alabileceği KDV tutarı (16.000 TL – 8.000 TL=) 8.000 TL olacaktır. (B)’nin de söz konusu gömlekleri üretmek için yüklendiği KDV  tutarının 10.000 TL olduğunu varsayarsak, 8.000 TL KDV’yi ihraç kayıtlı teslim nedeniyle, 2.000  TL KDV’yi ise indirimli orana tabi teslim nedeniyle, indirimli orana tabi işlemlere ilişkin iade  usul ve esasları çerçevesinde talep edebilecektir. 

    -(C) ise 210.000 TL ile 200.000 TL arasındaki fark olan 10.000 TL’nin (% 18)’ini  aşmamak üzere, söz konusu ihracat nedeniyle yüklendiği KDV’yi iade alabilecektir. 2. Mahsup Yoluyla İade* 

    2.1. Genel Açıklama** 

    KDV iade alacağı mükellefin kendisinin veya ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi,  kollektif ve adi komandit şirketlerde ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite  ortakların),  

    – Vergi dairelerince takip edilen amme alacaklarına, 

    – İthalat sırasında uygulanan vergilere, 

    – Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına, 

    mahsuben iade edilebilir. 

    Mahsup talebi, iade hakkı doğuran işleme ilişkin ilgili bölümlerde belirtilen belgelerin  tamamlanıp, KDVİRA sistemi tarafından üretilen “KDV İadesi Kontrol Raporu”nun geldiği  tarihte olumsuzluk tespit edilmeyen tutarlar itibarıyla yerine getirilir. Olumsuzluk tespit edilen  alımlara ilişkin KDV tutarlarının mahsuben iadesi ise olumsuzlukların giderilmesi kaydıyla  yapılabilir. 

    Mahsup talebinin yerine getirilmesinde, iade hakkı doğuran işlemin tevsikinde kullanılan  (gümrük beyannamesi, serbest bölge işlem formu, gümrükte onaylatılan özel fatura nüshası vb.)  belgelerin doğrulanmış (onaylı veya teyidinin alınmış) olması gereklidir.   

    ****** 1 Seri No.lu Tebliğ ile (Değişmeden Önceki İbare): “Bu durumda iade edilecek KDV, ihracata genel vergi oranı  uygulamak suretiyle bulunacak tutardan, DİİB kapsamında girdi temininde ödemediği KDV tutarının düşülmesi suretiyle  bulunan tutarı aşamaz.” 

    *6 Seri No.lu KDV Tebliği ile “Vergi İnceleme Raporu ve Teminat Aranmaksızın İade” ibaresi “Mahsup Yoluyla İade”  şeklinde değiştirilmiştir. 

    ** 6 Seri No.lu KDV Tebliği ile “Mahsup Yoluyla İade” ibaresi “Genel Açıklama” şeklinde değiştirilmiştir.

    2.1.1. Mahsup Edilebilecek Borçlar 

    Mükellefler, KDV iade alacaklarını; kendilerinin, ortaklık payı ile orantılı olmak üzere  adi, kollektif ve adi komandit şirketlerde ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite  ortakların) aşağıda belirtilen borçlarına (4760 sayılı ÖTV Kanunundan doğan borçlar hariç)*** mahsubunu talep edebilirler. 

    a) Vergi Dairelerince Takip Edilen Amme Alacaklarına Mahsup 

    İade alacağının, vergi dairelerine olan bütün borçlara (Devlete ait olup vergi dairelerince  takip edilen tüm amme alacaklarına) mahsubu suretiyle iadesi talep edilebilir.  Vergi dairelerine olan borçlara mahsup talebi, gerekli bilgi ve belgelerin tamamlandığı  tarihi takip eden 10 gün içinde tamamlanır. 

    b) İthalde Alınan Vergilere Mahsup 

    KDV iade alacağının ithalde alınan vergilere mahsubu için, ilgili gümrük idaresinden  mükellefin vergi dairesine hitaben yazılan ve ithalde alınan vergiler ile varsa gecikme faizi, zam  ve ceza tutarları ile ödemenin yapılacağı gümrük muhasebe birimi ve hesap numarasını belirten  bir yazı alınır. Mahsup tutarını gösteren muhasebe işlem fişi talep tarihinden itibaren 10 gün  içinde ilgili gümrük muhasebe birimine gönderilir.  

    Herhangi bir nedenle mahsup yapılamaması halinde, gümrük muhasebe birimince düzenlenecek muhasebe işlem fişi ile mahsup edilemeyen tutar ilgili vergi dairesine iade edilir.  c) SGK Prim Borçlarına Mahsup 

    KDV iade alacağının, SGK’ya olan borçlara (sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi  ve idari para cezası borçları ile bunların ferilerine) mahsubu mümkündür. 

    Bu talep, mükellefin SGK’dan alıp mahsup dilekçesine ekleyeceği, mahsubu talep  edilecek prim borçlarını ve varsa gecikme zammı ve cezası tutarlarını gösteren belgeye göre  değerlendirilir. Cari dönem borçlarına ilişkin mahsup taleplerinde söz konusu belge aranmaz. 

    Söz konusu belgeye prim alacaklısı SGK şubesinin banka hesap numarası da yazılır.  Mahsup edilecek prim borcu tutarları mükellefin vergi dairesince ilgili şubenin banka hesap  numarasına gönderilir. 

    Bu şubelerdeki prim borcu, vergi iadesi talep eden mükellefin kurumdan getirdiği  belgelerin tesliminden sonra, ödeme veya diğer nedenlerle vergi dairelerince gönderilen tutara  göre azalmışsa, prim borcu tutarından arta kalan kısım ilgili SGK şubesi tarafından vergi dairesine  iade edilir. Arta kalan tutarın prim borçlusuna iadesi veya ileride doğacak prim borçlarına mahsup  edilmek üzere SGK şubesinde bekletilmesi mümkün değildir.  

    SGK prim borçlarının tahsilinde de 6183 sayılı Kanun hükümleri uygulandığından, vergi  dairesince bu işlemlerin gerçekleştirildiği tarihte prim borcunun vadesinin geçmiş olması halinde,  borcun vade tarihi ile SGK’ya ödemenin yapıldığı tarihler arasında gecikme zammı  uygulanabileceği hususunun mükelleflerce göz önünde bulundurulması gerekir.  

    KDV iade alacaklarının SGK prim borçlarına mahsubunu isteyen mükelleflerin mahsup  dilekçesi ve iade talebinde aranan belgeleri verilmesi mümkün olan en erken tarihte, fakat en geç  KDV beyannamelerinin verildiği ayın son gününe kadar vergi dairelerine intikal ettirmeleri  gerekmektedir.  

    SGK prim borçlarına mahsup işlemleri, Tebliğde belirtilen belgelerin yukarıda belirtilen  süre içerisinde ibrazından sonra, en geç 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve  Genel Sağlık Sigortası Kanununun188 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak lehine mahsup  talep edilenler için belirlenecek prim borcu vade tarihinden önce tamamlanır.   

    *** 7 Seri No.lu Tebliğ ile parantez içi ibare eklenmiştir. 

    116.06.2006 tarihli ve 26200 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

    2.1.2. Mahsuben İade Talebi  

    Mahsuben iade için iade talep dilekçesi ve iade için aranan belgelerin eksiksiz ve tam  olarak verilmiş olması gerekir. Vergi dairelerince yapılan işlemler sırasında meydana gelen  gecikme nedeniyle zamanında mahsubu yapılamayan, vergi dairesine olan borçlar için gecikme  zammı uygulanmaz.  

    KDV iade alacağının kesinleştiği (iadeye hak kazanılan) tarih ve tutar itibarıyla, vadesi  geçmiş borçlara bu tarihten sonra gecikme zammı uygulanmaz.  

    KDV iadesi için mahsuben iadeye ilişkin iade talep dilekçesi olmaksızın, gerekli  belgelerin ibraz edilmiş olması halinde, iade talebinde bulunulmamış sayılır. İlgili dönem KDV  beyannamesinde iade beyanında bulunulmuş olması da bu şekilde işlem tesisine engel teşkil  etmez. 

    Vergi dairesine olan borçlara mahsup taleplerinde vergi daireleri, belge ya da belgelerdeki  muhteviyat eksikliklerini veya KDVİRA sisteminin tespit ettiği olumsuzlukları mükellefe yazı ile  bildirirler. Yazının tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde eksiklikleri/olumsuzlukları gideren  mükelleflerin mahsup talepleri, mahsup dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarih itibarıyla  yerine getirilir ve bunlara gecikme zammı uygulanmaz.  

    30 günlük ek süreden sonra eksiklikleri/olumsuzlukları gideren mükelleflerin mahsup  talepleri ise eksikliklerin/olumsuzlukların giderildiği tarih itibarıyla yerine getirilir ve borcun  vadesinden mahsup tarihine kadar geçen süre için gecikme zammı uygulanır. 

    Mahsup dilekçesinin verilmesi ancak elektronik ortamda gönderilmesi gereken belgelerin  gönderilmemesi veya belgelerin muhteviyatında eksiklikler bulunması halinde de bu doğrultuda  işlem tesis edilir.  

    2.2. Mahsup Sonrası Alacağın Nakden İadesi 

    İade hakkı sahipleri, iade alacaklarının yukarıda belirtilen şekillerde mahsubundan sonra  kalan kısmının nakden iadesini talep ederlerse Tebliğin nakden iade taleplerinin yerine  getirilmesine ilişkin bölümlerindeki açıklamalara göre işlem yapılır. Bu şekilde yapılacak iadede,  mahsup yoluyla iade edilen kısım, bu Tebliğin (IV/A-3) bölümündeki sınırın hesaplanmasında  dikkate alınmaz.  

    İade alacağının üçüncü kişilere nakden veya mahsuben ödenmesinin talep edilmesi  halinde de nakden iadeye ilişkin düzenlemeler uygulanır. Mahsup sonrası alacağın, üçüncü  kişilere nakden iadesinin talep edilmesi halinde, alacağın üçüncü kişilere ödenmesine ilişkin talep,  alacağın açık bir şekilde kime temlik edildiğini içeren, noter tarafından onaylanmış/düzenlenmiş  alacağın temliki sözleşmesine dayanarak yapılır.  

    Mahsup sonrası alacağın, borçlarına mahsup yapılabilecekler dışındakilerin borçlarına  mahsubunun talep edilmesi halinde, iade hakkı sahibi mükellefe nakden iadeye ilişkin usul ve  esaslar uygulanır. Bu durumda da önceki paragrafta belirtilen alacağın temliki sözleşmesi aranır. 3. Maliye Bakanlığınca Belirlenen Sınırı Aşmayan Nakden İadeler  

    İade hakkı doğuran her bir işlem bakımından Tebliğin ilgili bölümlerinde belirlenmiş  sınırları aşmayan nakden iade talepleri teminat ve/veya vergi inceleme raporu aranmaksızın yerine  getirilir. Talep, iade talep dilekçesi ve Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerin tamamlanıp,  KDVİRA sistemi tarafından “KDV İadesi Kontrol Raporu”nun üretilmesinden ve teyidi gereken  belgelerin teyidi (örneğin, mal ihracatında gümrük beyannamesinin ve/veya onaylı fatura ya da  özel faturaların teyidi) ile aşağıda belirtilen şartların gerçekleşmesinden sonra yerine getirilir.  

    a) Liste sorgulamaları sırasında Tebliğin (IV/E) bölümü kapsamında olumsuzluk bulunan  mükelleflerin iade talepleri, söz konusu bölümde yapılan açıklamalara göre yerine getirilir.  b) İşlemin tevsiki için ibraz edilen belgelerin teyidi gerçekleşen kısmına isabet eden  tutarların kısmen iadesi de mümkündür. 

    c) İade için belirlenen limitlerin daha sonra değiştirilmesi halinde iade taleplerinin  değerlendirilmesinde aksi belirtilmedikçe iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği vergilendirme  döneminde geçerli limitler esas alınır. 

    ç) İade için belirlenen limit, bir vergilendirme dönemindeki iade hakkı doğuran işlemlere  ilişkin iade taleplerinin toplamına bir defa uygulanır. 

    1. YMM KDV İadesi Tasdik Raporuna Dayalı İadeler*

    1/6/1989 tarihli ve3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali  Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununun212 nci maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan “Yeminli Mali Müşavirlerin Tasdik Edecekleri Belgeler,  Tasdik Konuları, Tasdike İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”3uygulamasına ilişkin  genel tebliğlerle, YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile KDV iadesi yapılmasının usul ve esasları  belirlenmektedir.  

    Süresinde düzenlenmiş tam tasdik sözleşmesinin mevcudiyeti halinde, bavul ticareti ve  yolcu beraberi eşya ihracatından doğan iadelerde sözü edilen Genel Tebliğlerle belirlenen  limitlere göre, diğerlerinde miktara bakılmaksızın vergi inceleme raporu ve teminat aranmadan  iade yapılır.  

    YMM raporu ile iade talebinde bulunan mükelleflere, rapor ibraz edilmedikçe** iade  yapılmaz. Mükelleflerin rapor düzenleninceye kadar, izleyen bölümlerde açıklandığı şekilde  teminat göstermeleri halinde ise iade talebi incelemeye sevk edilmeksizin yerine getirilir. Rapor  ibraz edildiğinde teminatlar iade edilir.  

    YMM raporu ile iade talebinde bulunan mükelleflerin, teminat karşılığı iadenin yapıldığı  tarihten itibaren altı ay içinde bu iade ile ilgili YMM raporunu ibraz etmemesi halinde, söz konusu  teminat vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülür.  

    Bu süre içinde rapor ibraz edemeyecek olanların mazeretleriyle birlikte başvurmaları  halinde, gerekli değerlendirme yapılarak mazeretleri haklı nedenlere dayananlara, 213 sayılı  Kanunun 17 nci maddesi uyarınca vergi dairesince altı ay ek süre verilebilir.  

    YMM raporu ile iade talebinde bulunan mükelleflerin teminat karşılığı aldıkları iadeye  ilişkin olarak; 

    – İadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde bu iade ile ilgili olarak YMM raporu ibraz  edilmemesi ve ek süre talebinde bulunulmaması, 

    – Ek süre talebinin uygun bulunmaması, 

    – Altı aylık ek süre içinde de YMM raporunun ibraz edilmemesi 

    durumlarında, teminat karşılığı yapılan iade incelemeye sevk edilir ve teminat vergi  inceleme raporu sonucuna göre çözülür.*** 

    Mükelleflerin iade tutarını kısmen mahsup, kısmen nakden almak istemeleri mümkündür.  Bu durumda, iade için istenen belgelerin ibraz edilmiş olması kaydıyla öncelikle muaccel hale  gelen borçlara mahsup yapılır. 

    Aynı döneme ilişkin farklı işlemlerden kaynaklanan iade talepleri için tek YMM raporu  düzenlenebilir. Bir takvim yılını aşmamak ve her bir döneme ilişkin bilgi ve hesaplamaların ayrı  ayrı yer alması kaydıyla birden fazla dönemi kapsayan tek YMM raporu verilmesi de  mümkündür.   

    *6 Seri No.lu KDV Tebliği ile “YMM KDV İadesi Tasdik Raporuna Dayalı Nakden İadeler ” ibaresi “YMM KDV İadesi  Tasdik Raporuna Dayalı İadeler Mahsup Yoluyla İade” şeklinde değiştirilmiştir. 

    213.06.1989 tarihli ve 20194 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

    302.01.1990 tarihli ve 20390 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

    ** 6 Seri No.lu KDV Tebliği ile “nakden” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. 

    *** 11 Seri No.lu Tebliğ ile paragraf eklenmiştir.

    1. Teminat Karşılığı İade 

    5.1. Genel Açıklama 

    Mükelleflerin, Tebliğin (IV/A-3) bölümünde belirlenen sınırı aşan ve işlem türü itibarıyla  YMM raporu veya vergi inceleme raporuna bağlanan iadelerde, henüz YMM raporu ibraz  edilmeden veya inceleme sonucu iade öngörülmüşse, inceleme yapılmadan aşağıda belirtildiği  şekilde teminat gösterilmesi halinde iade yapılır. Teminat, iadeye konu işlem türüne göre vergi  inceleme raporu veya YMM raporuna dayanılarak çözülür.  

    a) Adi ortaklık ve iş ortaklıkları adına yapılacak iadelerde teminat mektubunun  ortaklardan biri adına düzenlenmesi yeterlidir. 

    b) Mükellef tarafından teminat çözümünün YMM raporuyla yapılacağı belirtilmediğinden  incelemeye sevk edilmesi, sonradan YMM raporuyla teminatın çözümünü engellemez. Bu  durumda teminatın YMM raporuyla çözüldüğü inceleme elemanına bildirilir.  

    c) Bu kapsamdaki nakden iade talepleri, nakit iade talebine ilişkin dilekçe ve teminatın  yanı sıra ibrazı gerekli diğer belgelerin tamamlanıp KDVİRA sistemi tarafından “KDV İadesi  Kontrol Raporu”nun üretilmesinden ve varsa yapılması gereken teyitlerin (örneğin, mal  ihracatında gümrük beyannameleri ve usulüne uygun olarak gösterilmiş teminat mektupları ile  varsa onaylı özel faturaların teyidi) yapılmasından sonra 10 gün içinde yerine getirilir.  

    5.2. Teminat Türleri  

    Teminat olarak 6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde sayılan iktisadi kıymetlerden bir  veya bir kaçı gösterilebilir. Şu kadar ki; banka teminat mektuplarının paraya çevrilmeleri  konusunda hiç bir sınırlayıcı şart taşımayacak biçimde, Tebliğ ekinde yer alan kesin ve süresiz  teminat mektubu örneğine (EK:18) uygun olarak ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu4hükümlerine  göre faaliyette bulunan bankalar tarafından düzenlenmiş olması gerekir.  

    5.3. Teminat Miktarları  

    Talep edilen iade miktarının Tebliğin (IV/A-3) bölümünde belirlenen sınırı aşan kısmının  tamamı için teminat verilir.  

    5.4. Teminat Mektuplarının İadesi 

    Teminat mektupları, iade hakkı doğuran işlem bazında kabul edilen vergi inceleme raporu  veya YMM raporu sonucuna göre iade edilir.  

    İlgili vergi dairesince teminat mektuplarının iadesi sırasında teminat mektubunun, uygun  bir yerine; “KDV iadesi dolayısıyla alınan bu teminat mektubunun vergi dairemizde olan işlemi  sona ermiştir” şerhi düşülerek, tarih yazılmak ve mühür tatbik edilmek suretiyle imzalanır. Bu  şerhi gören bankaların, vergi dairesinden ayrıca bir teyit almaksızın gerekli işlemi yapmaları  mümkün bulunmaktadır.  

    5.5. Teminat Mektuplarının Teyidi 

    Banka teminat mektubu karşılığında yapılan iade taleplerinde, teminat mektuplarının  teyidi yapılmadan iade talebi sonuçlandırılmaz. 

    Bu çerçevede, mükellefler tarafından KDV iade alacakları için verilen ve Tebliğde  öngörülen niteliği haiz banka teminat mektuplarının teyidi işlemi öncelikle, Bankalar tarafından  Maliye Bakanlığı veri ambarına gönderilen, müşterilerine düzenlenen teminat mektuplarına ait  bilgilerle elektronik ortamda yapılır.  

    Banka teminat mektubu bilgilerine elektronik ortamda ulaşılamaması halinde teminat  mektubunu veren banka şubesinden doğrudan teyit alınır. 

    5.6. Artırımlı Teminat Uygulaması* 

    İade taleplerinin yerine getirilmesi bakımından özel esaslara tabi olanlar hariç olmak üzere,  mükelleflerin Tebliğin (IV/A-3) bölümünde belirlenen sınırı aşan ve işlem türü itibarıyla YMM    

    401.11.2005 tarihli ve 25983 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

    *11 Seri No.lu Tebliğ ile başlığıyla birlikte bölüm eklenmiştir.

    KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edilen nakden iadelerinde, iade talep dilekçesi ile Tebliğin  ilgili bölümlerinde iade taleplerine ilişkin aranan belgelerin (YMM KDV İadesi Tasdik Raporu  hariç) tamamlanması sonrasında, nakden iadesi talep edilen tutarın %120’si oranında (İTUS  sertifikası sahibi mükellefler için %60’ı oranında) banka teminat mektubu verilmesi halinde, iade  işlemi beş iş günü içinde gerçekleştirilir. İadeye ilişkin YMM raporunun iadenin yapıldığı tarihten  itibaren altı ay içinde verilmemesi halinde, iade talebi sürenin sonunda ivedilikle incelemeye sevk  edilir. 

    İadeye ilişkin YMM raporunun ibraz edilmesi halinde, KDVİRA, YMM raporuna ilişkin  kontroller ile vergi dairesince yapılması gereken diğer kontroller iki ay içerisinde tamamlanır.  İade hakkı doğuran işlem bazında yapılan bu kontroller sonucunda herhangi bir  eksiklik/olumsuzluk tespit edilmemesi halinde, YMM raporunun ibraz edildiği tarihten itibaren en  geç iki ay içinde teminat mektubu mükellefe iade edilir. 

    Ancak yapılan kontroller sonucunda eksiklik/olumsuzluk tespit edilmesi halinde, bu  eksikliğin/olumsuzluğun giderilmesi için mükellefe 30 günlük süre verilir. Süresinde  eksiklikleri/olumsuzlukları gidermeyen mükellefe 30 günlük ek süre verilir. Mükellefe verilen bu  süreler, teminat mektuplarının iade edilmesine ilişkin iki aylık sürenin hesabında dikkate alınmaz.  Bu süreler içinde eksikliklerin/olumsuzlukların giderilmemesi halinde haksız iade edilen tutar,  gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası ile birlikte mükelleften aranır. 

    1. Vergi İnceleme Raporu ile İade 

    Mükelleflerin;  

    i.İadelerini vergi inceleme raporu sonucunda almak istemeleri,  

    ii.İadesini talep ettikleri KDV’nin Tebliğin ilgili bölümlerinde belirtilen miktarı aştığı  hallerde; (teminat göstermek veya YMM Raporu ibraz etmeleri gerekmesine rağmen) teminat  göstermemeleri veya iadelerini YMM tasdik raporu ile alacaklarını beyan etmemeleri,  

    iii. Bu Tebliğin ilgili bölümlerine göre münhasıran vergi inceleme raporu ile iade  öngörülmesi,  

    Teminat veya YMM raporu karşılığı iade talep edilmesine karşın vergi dairelerinin  yapacakları kontrollerde tespit edilen eksiklik veya olumsuzlukların mevzuata uygun şekilde  düzeltilmemesi*

    hallerinde iade talepleri vergi incelemesine yetkili olanlar tarafından düzenlenen vergi  inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir.  

    Yukarıda ilk iki sıra kapsamına giren taleplerde, inceleme başlamadan önce inceleme  yoluyla iade talebinden vazgeçilerek YMM tasdik raporu ibrazı ile iade talep edilmesi de  mümkündür. Bu gibi durumlarda teminat verilmesi halinde ise teminat, vergi inceleme raporu  sonucuna veya YMM raporuna göre çözülür.  

    Yukarıda dördüncü sıra kapsamında, iade talebinin incelemeye sevki Gelir İdaresi  Başkanlığı veya Vergi Dairesi Başkanlıkları/Defterdarlıklar tarafından yapılabilir. İncelemeye  sevk, ancak öncesinde vergi dairelerince mükellefin iade dosyasındaki  eksikliklerin/olumsuzlukların YMM veya mükellef tarafından düzelttirilmesine ilişkin yazının  yazılması ve belirtilen sürede YMM veya mükellef tarafından gerekli düzeltmelerin mevzuata  uygun şekilde yapılmaması veya olumsuzluğun giderilmemesi halinde mümkündür. Bu kapsamda  incelemeye sevk edilen iade talepleri, iadesi talep edilen tutarın %120’si oranında banka teminat  mektubu verilmesi halinde yerine getirilir, teminat vergi inceleme raporuna göre çözülür.** 

    Teminat karşılığı iadelerde, teminatın YMM raporu ile çözülebileceği hallerde, süresi  içinde YMM raporu ibraz edilmemesi veya ibraz edilmeyeceğinin belirtilmesi halinde, teminat  vergi inceleme raporuna göre çözülür.   

    *11 Seri No.lu Tebliğ ile sıra eklenmiştir. 

    ** 11 Seri No.lu Tebliğ ile paragraf eklenmiştir.

    Vergi inceleme raporu ifadesi, vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenmiş raporu  ifade eder. 

    1. İade Talebinde Aranan Belgeler 

    Bu Tebliğin (IV/A) bölümünde belirlenen esaslara tabi iade taleplerinde aşağıda belirtilen  belgeler ortak mahiyette olup, ayrıca aranacak belgeler her bir işlem türü itibarıyla Tebliğin ilgili  bölümlerinde belirtilmiştir.  

    Söz konusu bölümlerde, aranan belgelerin fotokopilerinin verilmesinin mümkün  görüldüğü hallerde, bu fotokopilerin aslı ile aynı olduğunun kaşe tatbiki ve imzalanması suretiyle  firma yetkililerince onaylanması gerekir. 

    Aşağıda yer verilen belgelerden Gelir İdaresi Başkanlığınca uygun görülenler elektronik  ortamda alınır. Bu belgeler, Gelir İdaresi Başkanlığınca öngörülen içeriğe uygun olarak  gönderilir.*** Vergi dairelerinin muhasebe birimleri tarafından nakden veya mahsuben iade  işlemlerinde düzenlenen muhasebe işlem fişine, elektronik ortamda gönderilen listelerin  tamamının eklenmesi yerine bu listelerin elektronik ortamda bulunduğunu gösteren “İnternet  Vergi Dairesi Liste Alındısı”nın eklenmesi yeterlidir. 

    İnternet vergi dairesi üzerinden gönderilen belgeler, Gelir İdaresi Başkanlığınca uygun  görülen durumlar hariç, kâğıt ortamında ayrıca vergi dairesine verilmez. 

    İade talebinde bulunulmaması halinde, aşağıda belirtilen ortak belgelerden indirilecek  KDV listesi, yüklenilen KDV hesaplama tablosu ve yüklenilen KDV listesi aksi yönde bir  düzenleme bulunmaması kaydıyla vergi dairesine verilmez.3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve  geçici 17 nci maddeleri kapsamında yapılan ihraç kaydıyla teslimler nedeniyle tecil edilen  verginin terkininde de indirilecek KDV listesinin vergi dairesine ibraz edilmeyeceği tabiidir. 

    7.1. İade Talep Dilekçesi 

    İade talebi, iade türü itibarıyla 429 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde  yer alan standart iade talep dilekçeleri kullanılmak suretiyle yapılır. 

    Kollektif şirketler, adi komandit şirketler ve adi ortaklıklarda iade alacaklarının ortakların  vergi borçlarına mahsubu ile ilgili dilekçeye, diğer ortakların mahsup yapılmasına izin verdiğini  gösteren noter tasdikli belgeler de eklenir. Ortaklık sözleşmesinde iade alacağının ortaklardan  hangisinin borcuna mahsup edileceğinin açıkça belirtilmiş olması halinde ise ayrıca bir belge  aranmaz. 

    İade taleplerinde dilekçenin yanı sıra iade hakkı doğuran işlem itibarıyla aranan belgelerin  de verilmesi zorunludur. Bunlardan Gelir İdaresi Başkanlığınca uygun görülenler, öngörüldükleri  şekil ve içeriğe uygun olarak internet vergi dairesi aracılığıyla gönderilir. Elektronik ortamda  gönderilen belgeler kâğıt ortamında ayrıca vergi dairesine verilmeyeceği gibi, bu belgelerin YMM  KDV İadesi Tasdik Raporlarına eklenme zorunluluğu da bulunmamaktadır. Ancak, iade talebine  ilişkin olarak ibrazı gereken ve elektronik ortamda gönderilenler dışında kalan diğer belgeler (aslı  veya noter, YMM, ilgili kamu kurumu tarafından onaylı örnekleri) vergi dairesine doğrudan  intikal ettirilir. 

    İnceleme raporu ve YMM raporu aranmadan gerçekleştirilecek iadeler, Tebliğin ilgili  bölümlerinde öngörülen belgelerin verilmesi üzerine yerine getirilir. Sözü edilen belgelerin  verilmemesi halinde, iade talebi yerine getirilmez. Bu durumda iade talebi, belgelerin ikmal  edilip, vergi dairesine verildiği (elektronik ortamda gönderildiği) tarihte hüküm ifade eder. 

    İade taleplerinde verilmesi gereken belgelerin, aksi yöndeki düzenlemeler saklı kalmak  kaydıyla, beyanname ekinde veya beyanname ile birlikte ya da beyanname ile aynı gün içinde  verilmesi zorunlu değildir.   

    *** 6 No.lu KDV Tebliği ile Kaldırılan İbare : Ancak, bu durumda söz konusu belgelerin elektronik ortamda gönderildiğine  ilişkin, “İnternet Vergi Dairesi Liste Alındısı”nın dökümü iade talep dilekçesi ekinde vergi dairesine ibraz edilir.

    7.2. İade Hakkı Doğuran İşlemin Beyan Edildiği Döneme Ait İndirilecek KDV Listesi Aynı döneme ilişkin olarak birden fazla iade hakkı doğuran işlem türünden (örneğin;  Kanunun 11, 13 ve 29’uncu maddeleri kapsamındaki işlemlerden) kaynaklanan iade talepleri  bulunanlarda indirilecek KDV listesinin bir kez verilmesi yeterli olup, her bir işlem için ayrı ayrı  bu liste aranmaz. 

    Listeye, fatura düzenleme limitinin altında kalsa dahi her bir belge kaydedilir. Aynı  mükelleften yapılan alımlar belge bazında bu listelere ayrı ayrı girilir.* 

    KDV iadelerinde aranılan ve elektronik ortamda sistem üzerinden gönderilmesi gereken  “İndirilecek KDV Listesi”nin doldurulmasında aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilir. a) Perakende satış fişi veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi kabul edildiği harcamalara  ait KDV tutarlarının indirimi mümkün olduğundan, söz konusu belgeler, indirilecek KDV  listelerine dâhil edilir, bu belgelerin gider belgesi olarak kabul edilmediği harcamalara ait KDV  ise indirim konusu yapılamayacağından listeye de alınmaz. 

    b) Bu listeye, fatura düzenleme limitinin altında kalsa dahi her bir belge ayrı ayrı  kaydedilir.  

    Ancak, 213 sayılı Kanunun 219 uncu maddesinde hükme bağlandığı üzere; muamelelere  ilişkin belgelerin, muhasebe fişlerine kaydedilmesi ve defterlere kayıtların bu fişler üzerinden  yapılması halinde, belgelerin fişlere kaydedilmesi, defterlere kaydedilmesi hükmündedir. Bu  durumda, muhasebe fişlerinde yer alan belgelerin esas defterlere en geç 45 gün içinde işlenmesi  gerekmektedir. 

    c) Aynı mükelleften yapılan alımlar bu listeye belge bazında ayrı ayrı girilir.  3. İade Hakkı Doğuran İşleme Ait Yüklenilen KDV Listesi 

    Yüklenilen KDV listesi, esas itibarıyla, iadesi talep edilen KDV hesaplama tablosunda yer  alan hesaplamalara konu olan vergili mal ve hizmet alışlarına ilişkin KDV’nin dayanak belgeler  itibarıyla listelenmesinden ibarettir. 

    İşlemin bünyesine giren vergi miktarına ilişkin listede, iade hakkı doğuran işlem nedeniyle  iadesi talep edilen tutarın hangi girdiler nedeniyle yüklenildiğine (örneğin, mamul mal alımları,  hammadde alımları, yardımcı malzeme alımları, hizmet alımları, genel gider, ATİK gibi) ilişkin  bilgilere, dayanak belgeler itibarıyla yer verilir. 

    KDV iadelerinde aranan ve elektronik ortamda sistem üzerinden gönderilmesi gereken  “Yüklenilen KDV Listesi”nin doldurulmasında aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilir: a) Perakende satış fişi veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi kabul edildiği harcamalara  ait KDV tutarlarının indirimi mümkün olduğundan, söz konusu belgeler, yüklenilen KDV  listesine dâhil edilebilir. Bu belgelerin gider belgesi olarak kabul edilmediği harcamalara ait KDV  ise indirim konusu yapılamayacağından listeye de alınmaz. 

    b) Bu listeye, fatura düzenleme limitinin altında kalsa dahi her bir belge ayrı ayrı  kaydedilir.  

    c) Aynı mükelleften yapılan alımlar bu listeye belge bazında ayrı ayrı girilir.  ç)İşlemin bünyesine doğrudan giren KDV tutarları ile işlemle ilgili olmak kaydıyla genel  giderler ve ATİK nedeniyle yüklenilen vergilerden işleme isabet eden KDV tutarı yüklenilen  KDV listesinde ayrıca yer alır. 

    7.4. İadesi Talep Edilen KDV Hesaplama Tablosu 

    İadesi talep edilen KDV hesaplama tablosu, iade hakkı doğuran işleme ait yüklenilen  KDV listesinden hareketle iadesi talep edilen KDV tutarını gösteren özet tablodur. Tabloda,  doğrudan girdiler nedeniyle yüklenilen KDV, genel yönetim giderleri ve ATİK nedeniyle  yüklenilen KDV’den işleme verilen pay yer alacaktır. (EK: 19) 

      

    *1 Seri No.lu Tebliğ ile kaldırılan ibare: “Gümrük beyannameli mal ihracında, dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış  ticaret şirketleri, ihracatına aracılık ettikleri mükelleflerin indirilecek KDV listesini de verirler”

    7.5. Satış Faturaları Listesi 

    Satış faturaları listesi, iade hakkı doğuran işlemlere ait satış faturası, serbest meslek  makbuzu ve benzeri belgelere ilişkin bilgileri ihtiva eden listedir. 


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEv hanımlarına yaptırılan mantı börek işlerinde stopaj oranı ne olacak?
    Sonraki İçerikSenaristlere yapılan ödemelerin KDV, Stopaj ve Vergi Usul Yönünden uygulaması

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz