Ana Sayfa Mevzuat KDV İade Taleplerinin Sonuçlandırılmasında 2 Nolu KDV Beyannamesi ile Beyan Edilen KDV’nin...

KDV İade Taleplerinin Sonuçlandırılmasında 2 Nolu KDV Beyannamesi ile Beyan Edilen KDV’nin Ödenmiş Olması Gerektiğine İlişkin Tebliğ Değişikliğinin Yürütmesinin Durdurulmasına Karar Verildi

317
0

TÜRMOB

Mevzuat sirküleri 01.10.2021/186

ÖZET

İade taleplerinin yerine getirilmesinde, alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV’nin ödenmiş olmasıgerektiğine ilişkin Tebliğ değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.16 Şubat 2021 Tarihli ve 31397 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 35)’de;kısmi tevkifat uygulamalarına ilişkin oran ve kapsamkonularında bazı değişiklikleryapılmış veiade taleplerinin yerine getirilmesinde, alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV’nin ödenmiş olması şartı aranmazken yapılan düzenleme ile bu durum zorunlu hale getirilmişti. Konuyla ilgili açıklamalarımıza 17.02.2021/51 sayılı Sirkülerimizde yer verilmişti. Danıştay 4. Dairesi E.2021/2647 sayılı 09.09.2021 tarihli kararında söz konusu değişiklik düzenlemesinin yürütmesinin durdurulmasınakarar vermiştir.

Yürütmenin durdurulması kararı uyarınca,iade taleplerinin sonuçlandırılmasında 35 Sıra No.luTebliğ değişikliğinden önceki düzenleme hükümleri uygulanacak olup;alıcı tarafından 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan ve tahakkuk edilen KDV’nin ödenmiş olması şartı aranmayacaktır.Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütmeyi durdurma kararına Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’nda itiraz edilebileceğinden, Danıştay VDDK tarafından itirazın reddedilmesi durumunda Danıştay 4. Dairesi’nce söz konusu Genel Tebliğ değişikliğinin iptali talebine ilişkin karar verilinceye kadar Genel Tebliğ’deki yeni değişiklikler yürürlükte olmayacaktır. KararaSirkülerimiz ekinde yerverilmiştir.


Kaynak: TÜRMOB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTüketici fiyat endeksi 2021 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %19,58 arttı
Sonraki İçerikAğustos ayında tüketici fiyatları %1,12 oranında arttı, yıllık enflasyon 0,30 puan yükselişle %19,25 olarak gerçekleşti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz