Ana Sayfa Vergi KDV dahil 2.000 TL için kağıt fatura düzenlenebilir mi?

    KDV dahil 2.000 TL için kağıt fatura düzenlenebilir mi?

    1363
    0

    KDV dahil 2.000,00 TL kağıt fatura kesilmiştir. 2.000 TL olduğu için e arşiv olması gerekmez mi? yoksan 2.000 TL’yi aşan faturalar için mi e arşiv olmalıdır.

    Fatura 2.001 TL olması halinde e-arşiv fatura düzenlenmelidir.


    2) E-ARŞİV FATURA OLARAK DÜZENLENME ZORUNLULUĞU VE KAĞIT FATURA UYGULAMASI (UYGULAMA BAŞLANGIÇ TARİHİ 03 MART 2022)

    Bilindiği üzere VUK 509 Sıra No’lu Genel Tebliği hükümlerine göre; Vergi mükellefi olanların diğer vergi mükelleflerine kesecekleri 5.000 TL ve Vergi mükellefi olmayanlara kesecekleri 30.000 TL üzerinde tüm faturalar GİB İnternet Vergi Dairesi üzerinden e- Arşiv Fatura olarak kesilmektedir.

    VUK 535 SIRA NOLU Genel Tebliği ile 01.03.2022 tarihinden itibaren Vergi mükellefi olmayanlara kesilecek 5.000 TL ve üzeri tüm faturalar ile Vergi mükelleflerine kesilecek faturalardan ise 213 Sayılı VUK’un 232. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen fatura düzenleme ilişkin tutarı aşan tüm faturalar (2022 yılı için 2.000 TL) e-Arşiv fatura olarak kesilecektir.

    Önceki uygulamadaki 30.000 TL olan had 5.000.- TL’na,

    5.000 TL olan had ise; 2022 için Fatura düzenleme sınırı olan 2.000 TL olarak değiştirilmiş olup; bu hadlerin altında kalan faturalar; 01.03.2022 tarihinden itibaren Kâğıt Fatura Olarak Düzenlenebilecektir.

    3) E-İRSALİYE UYGULAMASINA GEÇİŞ ZORUNLULUĞU

    E-Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerden, yıllık satış hasılatı 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemleri için 25 Milyon TL,

    2021 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 Milyon TL’yi aşanlar e-İrsaliye uygulamasına dahil olacaklardır.

    535 SIRA No’lu VUK Genel Tebliği’nin 7. maddesinde yer alan ve sadece demir-çelik ürünlerinin imal, ihraç veya ithali ile uğraşanları e-İrsaliye geçişine zorunlu kılan ifade, demir-çeliğe ek olarak demir-çelikten oluşan ürünlerin de imal, ihraç ve ithalini yapan mükellefleri dâhil edecek şekilde değiştirilmiştir.

    e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar için e-İrsaliye uygulamasına zorunlu olarak geçişte dikkate alınan 25 Milyon TL ve üzeri ciro haddi, 2021 hesap döneminden itibaren geçerli olmak üzere 10 Milyon TL ve üzeri olarak yeniden belirlenmiştir.

    Bu düzenleme ile e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2021 ve müteakip yıllar cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin izleyen yılın yedinci ayı başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu başlamaktadır.

    (10 MİLYON CİRO BELİRLEMESİNE GÖRE, UYGULAMA BAŞLANGIÇ TARİHİ: 01 TEMMUZ 2022)

    4) E-DÖVİZ ALIM-SATIM BELGESİ UYGULAMASINDAKİ DEĞİŞİKLER

    Tebliği de yapılan yeni düzenleme ile (8. Madde);

    Döviz alım ve satım faaliyetinde bulunan yetkili müesseseler dâhil olmak üzere ilgili mevzuat gereğince döviz alım-satım belgesi düzenleyebilen tüm mükelleflerden, Aynı zamanda kıymetli maden alım/satım yapma yetkisi de bulunanlar bakımından, düzenlenebilen “Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi” ile “Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi”ni de kapsadığı ifade edilmektedir.

    e-Döviz Alım/Satım Belgesi ile e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım Belgesi’nin yeni belge türleri olmadığı ifade edilmiş olup, kâğıt ortamdaki “Döviz Alım/Satım” ve yukarıda belirtilen mükellefler tarafından düzenlenen “Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım” belgeleri ile aynı hukuki niteliklere sahip olduğu belirtilmiştir.

    5) E-GİDER PUSULASININ DÜZENLENMESİ VE TESLİMİ

    Tebliği de yapılan yeni düzenleme ile (9. Madde) e-gider pusulası uygulamasında düzenleyenin ayrıca kağıt çıktı üzerinde ıslak imza atma şartı kaldırıldı. e-Gider Pusulası uygulamasında, elektronik ortamda düzenlenen ve elektronik sertifika ile imzalanan e-Gider Pusulasının en az bir örnek kâğıt çıktısının sadece muhatabı tarafından ıslak imza ile imzalanması yeterli hale gelmiş düzenleyenin ayrıca kağıt çıktı üzerinde ıslak imza atma şartı kaldırılmıştır.

    !!! E-DEFTER UYGULAMASI İÇİN ÖNEMLİ UYARI:

    01.07.2022 Tarihin de e-fatura uygulamasına geçen mükellefler; 01.01.2023 den itibaren e-defter tutamak zorundadır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYıllara sari iş işin bittiği dönemin geçici vergi beyannamesinde bildirilecek mi?
    Sonraki İçerike-Arşiv Fatura’da T.C. Kimlik numarası yanlışsa ne yapılmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz