Ana Sayfa Vergi KDV 2 beyannamesinde sadece tevkifata tabi olan işlemler mi beyan edilir?

    KDV 2 beyannamesinde sadece tevkifata tabi olan işlemler mi beyan edilir?

    Faturada KDV tevkifatına ilişkin hizmet var ise o hizmet için tevkifat yapılır.  Faturanın tamamı için tevkifat olmaz (2) nolu KDV beyannamesini sadece tevkifat olan kısım için vereceksiniz.

    553
    0

    Yemek sepeti firmasından mükellefime 5.500 TL KDV dahil hizmet faturası kesilmiş. Bu hizmet faturasının sadece 900 TL’si KDV tevkifatına tabi tutulmuştur. Reklam hizmeti olduğu için faturanın toplam rakamını baz alarak KDV 2 beyannamesini beyan ettim. Sorum şu faturanın tamamı tevkifata tabi tutulmamış ama ben yine de KDV 2 beyanını verdim. KDV Tevkifatında kalem bazlı bakılarak mı beyan verilmelidir?

    Faturada KDV tevkifatına ilişkin hizmet var ise o hizmet için tevkifat yapılır. 

    Faturanın tamamı için tevkifat olmaz (2) nolu KDV beyannamesini sadece tevkifat olan kısım için vereceksiniz.


    KDV Tevkifatıyla ilgili işlem yapılmadığı aylarda 2 Nolu KDV Beyannamesinin boş olarak verilip verilmeyeceği

    T.C.
    GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI
    SAKARYA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

    ÇOK İVEDİ

    Sayı

    :

    41931384-130[40-2015-31]-52

    28/08/2015

    Konu

    :

    KDV Tevkifatıyla ilgili işlem yapılmadığı aylarda 2   Nolu KDV Beyannamesinin boş olarak verilip verilmeyeceği

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; şirketinizce sorumlu sıfatıyla 2 Nolu KDV Beyannamesini, tevkifata tabi işlemin olmadığı aylarda “beyan edilecek bilgim yoktur” seçeneği ile boş olarak verme mecburiyetinizin bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

    – 39/1 inci maddesinde, katma değer vergisinde vergilendirme döneminin, faaliyet gösterilen takvim yılının üçer aylık dönemleri olduğu, ancak, Maliye Bakanlığının mükelleflerin yıllık gayri safi hâsılatlarına göre üç aylık vergilendirme dönemi yerine birer aylık vergilendirme dönemi tespit etmeye yetkili olduğu,

    – 40 ıncı maddesinin (1) numaralı fıkrasında, katma değer vergisinin, bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça mükelleflerin yazılı beyanları üzerine tarh olunacağı, (2) numaralı fıkrasında, bu kanunun 9 uncu maddesinde belirtilen hallerde bu beyanın, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından yapılacağı, (3) numaralı fıkrasında ise herhangi bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmayan mükelleflerin de beyanname vermek mecburiyetinde oldukları,

    – 41/1 inci maddesinde, mükellefler ve vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanların KDV  beyannamelerini, vergilendirme dönemini takip eden ayın  yirmi dördüncü günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine vermekle yükümlü oldukları,

    hükme bağlanmıştır.

    Öte yandan, KDV Genel Uygulama Tebliğinin “V/B-2.1. Genel Açıklama” bölümünde; “KDV, bu Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça mükelleflerin yazılı beyanları üzerine tarh olunur. Ayrıca Kanunun 9 uncu maddesinde belirtilen hallerde beyan, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından yapılır.

    KDV mükellefi olmakla birlikte bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemi bulunmayan kimselerde beyanname vermek zorundadırlar. Ancak kendilerine, Kanunun 9 uncu maddesiyle; vergi kesmek sorumluluğu yüklenen kimseler, vergiye tabi işlemlerinin bulunmadığı vergilendirme dönemlerinde beyanname vermezler.

    …..”

    açıklamalarına yer verilmiştir.

      Buna göre, şirketinizin KDV Kanununun 9 uncu maddesi kapsamında tevkifata tabi bir işleminin bulunmadığı aylarda, sorumlu sıfatıyla 2 Nolu KDV Beyannamesi verme zorunluluğu bulunmamaktadır.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Kaynak: İSMMMO, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAnalık hali nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği alabilmenin şartları nelerdir?
    Sonraki İçerikAvukatın site yönetimlerine düzenleyeceği serbest meslek makbuzlarda stopaj hesaplanır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz