Biz geçen yıl 4-7 aylarında KÇÖ kapsamındaydık, sonra KÇÖ den çıktık. 2021 Nisan ayında bir çalışanımızın sorunlarından kaynaklı zorluk yaşadık. Bugün Ücretsiz izin girmeye kalktım bu kişi 02.07.2020 girişli 17 Nisan öncesi giriş olmadığı için ücretsiz izin olmadı. Fakat şimdi ücretsiz izin olmadığına göre KÇÖ yapmak istiyorum. Nisan için 1 kişi için KÇÖ girmem lazım nasıl işlem olabilir. Çünkü çıkış yasağı var çıkış da olmuyor. Bu kişi KÇÖ’den faydalanabilir mi?
Bu kişi 17.04.2020 sonrası girişli olduğu için NÜD den yararlanamaz.
Ancak KÇÖ için ilgili İŞKUR’a oran excel mail atmanız halinde kçö den yararlanabilir.
İşverenin işten çıkarma yasağı nedeni ile Nisan 2020 tarihinden bu yana KÇÖ alan Kçö uzamadığı için yasak bitene kadar Nüd girişi yaptığımız personel yasak bittiğinde işten çıkarılacak. Çıkış tarihinde Kıdem tazminatı hesaplanacak. İhbar tazminatı verilmeyecek çünkü işten çıkarılacağı Kısa Çalışma ödeneği alırken tebliğ edildi. Tebliğ süresinin KÇÖ tarihinde yapılmış olması ihbar tazminatında farklı bir duruma yol açar mı?
İşçiye bildirimde bulunulması ve o tarihte fesih yasağının bulunmaması işçinin bildirimli fesih ile çıkarılmasına engel değildir.
3 yıldır şantiyemizde çalışan işçimizi 2 ay ihbar süresi verdik. Bugün tarihli işten çıkışını yapmak istiyoruz. Fakat 04 kodu ile çıkış yasak olduğundan yasağın kalktığı 17 Mayıs’a kadar ücretsiz izin göstererek çıkarmak mı doğrudur?
İşçinin fiilen çalışması bitmiş ise ihbar önelini başlatıp ücretsiz izin uygulaması ile fesih yasağı bittiğinde çıkış yapabilirsiniz.
Kçö’den yararlanan firmamızda 2021/2.ayda düzenli işe gelmeyen işçinin çıkışını deneme süreli işveren tarafından verdik. İş kur bu kodu düzeltmemizi aksi takdirde diğer işçilerimizin kçö yararlanamayacağını söyledi. Çıkan işçiye de ulaşamıyoruz. Çıkış bildirgesini iptal edip 2 ve 3.ay sgk bildirgesine ek verip devamsızlık olarak mı göstermeliyiz?
İŞKUR doğru söylemiş fesih yasağında bu nedenle çıkış yapılamaz.
İşçiye ihtiyacınız yok çıkış nedenini değiştirmeniz gerekir. Durum devamsızlık ise işe gelmeme ihtarları gönderilip 25/II ye göre fesih yapılmalıdır.
İşveren Mart 2020’den itibaren kimi aylar 30 gün,2021 de ise 15 er gün KÇÖ den yararlanan işçisini işten çıkarmak istiyor. İşten çıkarma yasağı kalkıncaya kadar bu çalışanı 30 eksik gün üzerinden 18 kod-KÇÖ ile mi 28-kod ile pandemi ücretsiz izin (Nakdi Ücret Desteği) olarak mı bildirmek gerekir?
17.04.2020 öncesi işe girişi olup halen çalışanları NÜD 450 günü olan işçileriniz için kçö bildirimi,NÜD için 28 kod kçö için de 18 kod tercihen yapabilirsiniz.
Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.